Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
stres.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
163.33 Кб
Скачать

2. Випробувати або не випробувати стрес – залежить від вас. Ви здатні змінити свій стан. Не існує такого поняття, як абстрактний стрес.

Оскільки стрес – це індивідуальна реакція на зовнішні чинники (стресори) і на вашу оцінку цих факторів, ви спроможні керувати ним. Якщо ви налаштовані змінити свою реакцію, то такий спосіб може послабити або зовсім усунути відчуття стресу.

Чи прагнете ви змінити себе таким чином, щоб не реагувати на зовнішні події так, як раніше?

Зрозуміло, ваша відповідь буде позитивною. Ви хочете змінитися й позбутися стресу. Проте на подив великий відсоток людей насправді не бажає нічого змінювати в собі. Вони вважають, що спочатку повинні змінитися оточуючі люди. Інші наполягають на своєму бажанні змінитися, але говорять, що ніяк не можуть приступити до справи. Є і такі, котрі трохи змінюють своє поводження, а потім зупиняються. Нерідко вони думають, що тепер мають змінюватися оточуючі. І лише деякі люди дійсно бажають змінити себе, продовжують розвиватися й удосконалюватися, поки життя не стане таким, яким вони хочуть його бачити, і стрес відступає.

3. Ви маєте знати чинники, що викликають у вас стрес, щоб краще зрозуміти себе, використовувати ці знання і позбутися стресу.

Виявлення причин стресу дозволяє вам довідатися не стільки про стрес, скільки про самого себе. Одні люди люблять відповідальність, а інші ні. Якісь люди люблять самотність, а інші ні. Ваша реакція великою мірою характеризує вас.

Наступний крок – визначити, чому та або інша ситуація є для вас стресовою і чому вона заподіює вам незручності. Причини, визначають вашу реакцію, майже напевно криються десь у вашому минулому. Як би там не було, вони навряд чи можуть прийти з майбутнього, а сьогодення швидкоплинне. Можливо, доведеться пошукати їх у своєму дитинстві. Або досить проаналізувати лише своє доросле життя.

Якщо ви навчитеся розбиратися у своїх переконаннях, що змушують вас реагувати на зовнішні події станом, що може бути охарактеризований як стрес, це дуже допоможе вам. Якщо ви будете діяти відповідно до того, чому навчилися, будете прагнути до змін і

17

правильного використання інформації, то позбудетеся стресів у своєму житті, зміцните самоповагу, підвищите впевненість в собі і з оптимізмом поглянете в майбутнє.

4.Потрібно захотіти змінити своє поводження, якщо те, що ви робите, не приносить успіху. Потрібно захотіти робити це по-іншому.

Ви коли-небудь бачили людину, що б’ється головою об цегельну стіну? Якщо вона у здоровому розумі, то біль незабаром змусить припинити це заняття. Однак на емоційному рівні багато людей усе життя «б’ються головою об стіну», що призводить до найсильнішого стресу. Вони продовжують поводитися так, що це призводить до скандалів, розчарувань, занепокоєння, розпачу, депресій і невдач. Іноді ці люди навіть усвідомлюють, що не праві, але відмовляються змінюватися; начебто частіше вони не розуміють цього.

Тому… припиніть « битися головою о стіну» і постарайтеся змінитися. Якщо у вас це не виходить, ви маєте запитати себе, чому так відбувається і яку винагороду ви маєте зі свого теперішнього поводження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]