Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcii ps.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Переживання вини

Емоція вини – виникає при порушеннях морального або етичного характеру в ситуаціях, коли людина відчуває особисту відповідальність.

Переживання емоції сорому і вини пов’язано з бажанням приховати чи виправити щось, але те, що ми намагаємось приховати чи виправити, відрізняє емоцію сорому від емоції вини.

Мімічний вираз вини

Міміка, що супроводжує переживання вини, не настільки виразна. Як міміка, що супроводжує іншу емоцію. тому досить складно за зовнішнім виглядом визначити, відчуває людина вину чи ні, навіть якщо людина молода і не навчилася ще приховувати емоції. Сьогодні наука ще не може визначити зовнішні і внутрішні ознаки вини. Можливість вловити симптоми переживання вини за допомогою детектора неправди – ненадійна.

Субєктивні переживання вини

Вина лягає на серце людини важким грумом. Якщо емоція сорому затуманює розум, то емоція вини. Навпаки, стимулює мислитель ні процеси, як правило, пов’язані з усвідомленням провини і з пошуком можливості для виправлення ситуації. Не просто визнати свою провину. Зазвичай, для того, щоб відчути вину і бажання виправити її, людині необхідно знову і знову в пам’яті і уяві опинитися в тій ситуації. Той, хто набереться сміливості і зустріне вину, одразу шукає шляхи для виправлення ситуації.

Чим ближчою є для вас людина, перед якою ви завинили, тим гостріше ви усвідомлюєте свою втрату, пов’язану з розривом відносин (до якого веде вина). Відчуття втрати викличе сум і страх самотності, невпевненість у майбутньому.

Переживання почуття вини поєднано з ізоляцією від людини перед якою відчуваєте вину. Для людини релігіозної вина означає необхідність отримати прощення від Бога.

Детермінанти вини

Осьюбел (1955) стверджував, що емоція вини лежить в основі розвитку соціальних норм, і тому представлена у всіх культурах. Він висунув три передумови розвитку емоції вини:

  1. прийняття загальних моральних цінностей.

  2. інтерналізація цих цінностей.

  3. здатність до самокритики, розвинута настільки, щоб сприймати протиріччя між реальною поведінкою і існуючими цінностями.

Загальнокультурні механізми визнання вини і поведінки, зумовленої виною (за Щсьюбелом, 1955):

  1. базові аспекти взаємовідносин батьків і дітей.

  2. мінімум навиків соціалізації дитини, що передбачується кожною культурою.

  3. певна послідовність етапів когнітивного і соціального розвитку.

Основою для переживання вини є «неправильний» вчинок, який вступив в протиріччя з моральними, етичними і релігійними нормами.

Емоція вини також виникає в ситуаціях, пов’язаних з відповідальністю. Причиною для переживання цієї емоції може стати як дія так і бездіяльність.

Одинакову силу для будь-якої нації чи народності мають заборони, пов’язані з сексуальними відносинами (кровозмішування), вбивства і т.п.

Походження функції вини

Специфічна функція емоції вини в тому, що вона стимулює людину виправити ситуацію, відновити нормальний стан речей. Коли ви почуваєте себе винним, виникає бажання загладити свою вину, або хоча б вибачитись за те, що ви зробили. Така поведінка – ефективний спосіб вирішення внутрішнього конфлікту, що породжений виною.

Без вини і сорому люди не дотримувалися б норм моралі сі етики. Підтримання норм і законів – одна із функцій емоції вини.

Для того, щоб дитина могла відчувати почуття вини, вона повинна навчитися розуміти, що іноді вчинки приносять шкоду людям. Дитина повинна впевнитися, що вона здатна управляти своєю поведінкою і що лише вона відповідає за неї.

Вина і ворожість

Мохер своїми дослідженнями показав, що людина. Переступаючи моральні і етичні норми, приречена на покарання – реальне, чи зовнішнє (страх) і внутрішнє (вина). Поведінка людини в такій ситуації визначається впливом трьох факторів:

  • бажаність мети, для якої зроблений вчинок;

  • передчуття зовнішнього осуду вчинку

  • соціалізація вини

Мохер запропонував класифікацію різновидностей переживання вини:

  • вина за ворожу поведінку (що викликана ворожими почуттями і агресивними вчинками);

  • вина за сексуальну поведінку (викликана сексуальними відносинами);

  • моральна вина (викликана моральними нормами).

Як протистояти переживанню вини

Найкращий спосіб – жити в злагоді зі своєю совістю. Але. Коли ви зрозумієте, що якесь правило примушує вас часто відчувати вину, перегляньте його.

Існує ряд найважливіших правил поведінки, яких ми повинні дотримуватися – правила, які вимагають від нас поваги до інших людей, до їх прав і свободи.

Коли ви відчуєте вину в тому, що ваш вчинок стоїть на заваді до нормального спілкування з другом, намагайтесь вибрати таку поведінку, щоб відновити стосунки між вами. Взаємна довіра необхідна для того, щоб між людьми панували задоволення і радість.

До тих пір, поки ви не виправите ситуацію, не відновите відносин, вина відчувається як крах всім стосункам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]