Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcii ps.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Уява і творчість

Уява поглиблює пізнання людиною світу, допомагає встановлювати нові властивості об’єктів і зв’язки між ними. Вона є особливо цінною в науковій і художній творчості. Історія науки знає багато прикладів, коли уявлення виступали одним із найважливіших елементів наукового передбачення. Особливу роль уява відіграє на початку вивчення наукової проблеми, живлячи важливі здогади. Так, фантастичне припущення про існування ефіру, що ніби заповнює весь Всесвіт, яке пізніше відкинула теорія відносності, зумовила появу хвильової теорії світла. Дуже знадобилася уява і Д. Мендєлєєву під час створення періодичної системи елементів: спершу не всі місця в таблиці було заповнено. Тоді вчений у своїй уяві передбачив не тільки нові, ще не відкриті хімічні елементи, а й здогадався про деякі їхні властивості.

Ніхто і ніколи не бачив атомів, електронів, нейтронів та інших елементарних частинок матерії. Тільки завдяки своїй уяві фізики відкрили їх, що дало змогу глибше пізнати внутрішню будову матерії.

У людей. які не мають стосунку до математики, побутує думка, що в цій науці всі твердження строго доводяться, а тому там немає місця для фантазії. Однак на етапі відкриття, в процесі пошуків вирішення математичних проблем фантазія і інтуїція відіграють велику роль. Так, Г.-В. Лейбніц, розробляючи основи диференціального числення, виходив з уявлення про замкнену криву як багатокутник з нескінченно великою кількістю сторін.

Німецький астроном Йоган Кеплер (1571-1630) у праці “Нова стереометрія винних бочок”, що підготувала тріумф інтегрального числення, шукав об’єм кулі, вважаючи, ніби вона складається з нескінченної множини конусів, вершини яких розташовані в центрі кулі.

Не менш важливою і складною є роль уяви в художній творчості. З одного боку, світ героїв створює фантазія митця. З іншого – образ, ситуація, неочікуваний поворот сюжету виникають як остаточний результат узагальнення багатьох вражень, пропущених через емоційну сферу творчої особистості.

В цілому, за думкою Л.С. Рубінштейна, сила творчої уяви і її рівень визначаються співвідношенням двох показників:

  • тим, наскільки уява притримується обмежувальних умов, від яких залежить осмисленість і об’єктивна значущість творів;

  • новизною і оригінальністю.

Уява, що не задовільняє одночасно ці дві умови, фантастична, але творчо безплідна.

Творчість пройшла шлях від випадкових відкриттів до свідомого і планомірного вирішення нових завдань. Англійський вчений Г. Уоллес виділив 4 стадії процесу творчості:

  • підготовка (зародження ідеї);

  • дозрівання (концентрація, стягування знань, що прямо чи дотично відносяться до проблеми, добування знань, яких невистарчає);

  • осяяння (інтуїтивне відчуття результату);

  • перевірка

Г.С. Альтшуллер розробив цілу теорію творчих задач. В загальному він виділив 5 рівнів творчості.

Завдання першого рівня вирішуються використанням засобів, що прямо призначені для наміченої мети. Необхідно перебрати в думці лише декілька загальноприйнятих і очевидних варіантів рішень. Сам об’єкт не змінюється. Засоби вирішення завдань знаходяться в межах однієї вузької спеціальності.

Завдання другого рівня вимагають деякої видозміни об’єкту для отримання бажаного ефекту. Необхідно перебрати в думці десятки варіантів. Засоби вирішення завдання знаходяться в межах однієї галузі знань.

Правильне вирішення завдань третього рівня приховане серед сотень неправильних, так як об’єкт, який удосконалюється, повинен бути серйозно змінений. Прийоми рішення задач цього рівня приходиться шукати в суміжних галузях знань.

При вирішенні завдань четвертого рівня об’єкт, що удосконалюється змінюється повністю. Пошук рішення проводиться, як правило, в сфері науки, серед ефектів і явищ, які рідко зустрічаються.

На п’ятому рівні рішення задач досягається зміною всієї системи, в яку входить об’єкт, що удосконалюється. Тут число проб і помилок виростає до сотень тисяч і мільйонів. Засоби вирішення завдань цього рівня знаходяться за межами сьогоднішнього дня науки; тому спочатку необхідно зробити відкриття, а потім, опираючись на нові наукові дані, вирішити творче завдання.

Одним із важливих прийомів вирішення творчих задач є перевід їх з вищих рівнів на нижчі. Таким чином, якщо завдання четвертого чи пятого рівня через спеціальні прийоми перевести на перший чи другий рівень, то спрацює звичайний перебір варіантів. Проблема зводиться до того, щоб навчитися швидко звужувати “поле пошуку”, перетворюючи важке завдання в легке.

Таким чином, недивлячись на удавану легкість, мимовільність, непередбачуваність образів, що виникають, творче перетворення дійсності в уяві підпорядковується своїм законам і здійснюється в відповідності до певних способів чи прийомів. Нові уявлення виникають на основі того, що вже було в свідомості, завдяки операціям аналізу та синтезу. В кінцевому рахунку, процеси уяви базуються в розкладанні в думці вихідних уявлень на складові частини (аналіз) і наступному їх поєднанні в нових сполученнях (синтез), тобто мають аналітико-синтетичний характер.

Значне місце займає уява і в творчій діяльності педагога, спрямованій на формування всебічнорозвиненої особистості. У зв’зку з цим, А. Макаренко стверджував, що виховання неможливе без прогнозування особистості вихованця.

Без фантазії вчителі не могли б готуватися до уроку, тому що неможливо було б уявити собі хід його, передбачити реакцію учнів чи студентів. Тай сам процес навчання став би дуже обмеженим, так як не опираючись на уяву не можливо вивчити історію, географію, астрономію і ін. предмети.

Уява людини виступає як відображення властивостей її особистості, її психологічного стану в даний момент часу. Даний факт знайшов використання в психології, особливо в створенні психодіагностичних особистісних методик. Особистісні тести проективного типу (тематичний апперцептивний тест - ТАТ, тест Роршаха і ін) базуються на механізмі проекції, відповідно до якого, людина в своїй уяві схильна приписувати іншим людям свої особистісні якості і стани. Проводячи аналіз продуктів фантазії за спеціальною схемою, психолог робить заключення про особистість людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]