Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
micro_testy.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
922.62 Кб
Скачать

Задачі Аналіз попиту та пропозиції. Еластичність.

1. Попит і пропозиція на рику описуються рівняннями

Qd = 200 - 5P, Qs = -10 + P.

В и з н а ч и т и надлишок виробника.

2. Попит і пропозиція фірми на ринку описуються рівняннями

QD = 200 - 2P, QS = -10 + P.

В и з н а ч и т и надлишок споживача.

3. Функція індивідуального попиту на хліб має вигляд:

Q = 100 + 0,5 I - 35 P1 + 20 P2,

де Q - величина річного попиту споживача, І - дохід споживача за рік, Р1 - ціна хліба,

Р2 - ціна на макарони.

В и з н а ч и т и: ціну, при якій величина попиту на хліб буде дорівнюватиме нулю, якщо відомо, що дохід споживача складає 10 тис. грн.. в рік, а ціна на макарони – 4 грн. за 1 кг.

4. У таблиці наведена структуру видатків сім`ї за два роки (ціни на товари А, Б, В, Г - постійні).

Обчисливши коефіцієнти подоходної еластичності попиту, визначити, до якої категорії належить товар В

Товари

Видатки на купівлю

грн

Частка бюджету сім`ї, %

Еластичність попиту за доходом

Категорія товару

1-й рік

2-й рік

1-й рік

2-й рік

А

30

50

Б

30

70

В

25

20

Г

15

60

Разом

100

200

100

100

5. Пепсі-кола» і «Кока-кола» — товари взаємозамінні з високим ко­ефіцієнтом перехресної еластичності попиту на „Кока-колу” за ціною „Пепсі-коли”, що дорівнює 12,0. Припустімо, що ціна «Пепсі-коли» збільшується на 2%, а ціна «Кока-коли» не змінюється. Як це вплине на споживання «Кока-коли»?

6. Природний газ та електроенергія вважаються взаємозамінними това­рами для опалення та приготування їжі. Очікується різке підвищення цін на природний газ. Якщо коефіцієнт перехресної еластичності попиту на електро­енергію відносно ціни природного газу відомий і дорівнює 0,8, як вплине 20%-не збільшення ціни природного газу на обсяг попиту на електроенергію?

7. Функція пропозиції деякого товару описується за допомогою рівняння

QS = -5 + 5P, де QS – обсяг пропозиції, а Р – ціна даного товару. Визначити точкову еластичність пропозиції за ціни Р = 2 грош. од.

8. Функція попиту споживачів на товар К має вигляд QD = 30 – 4P, де QD – обсяг попиту на даний товар, Р – його ціна (у грош. од.).

Визначити, за якою ціною еластичність попиту становитиме 2.

9. Визначте коефіцієнт подоходної еластичності попиту, якщо відомо що при доході 4000 грош. од. в місяць обсяг попиту на товар 20 одиниць, а при доході 5000 грош. од. – 18 одиниць. До якої групи відноситься даний товар?

10. Визначте коефіцієнт перехресної еластичності попиту на товар У за ціною товару X, якщо відомо, що при ціні товару X 40 грош. од. обсяг попиту на товар У 200 штук, а при ціні на товар X 70 грош. од. - обсяг попиту на товар У - 140 штук.

11. Крива ринкового попиту на автобусні перевезення задається функцією Р = 100 - (Q/10), де Р - вартість проїзду в коп., Q - кількість перевезень. Вартість одного перевезення дорівнює 75 коп.

В и з н а ч и т и цінову еластичність попиту на автобусні перевезення за даної ціни?

12. Крива ринкового попиту на автобусні перевезення задається функцією Р = 100 - (Q/10), де Р - вартість проїзду в коп., Q - кількість перевезень. Вартість одного перевезення дорівнює 75 коп. Якщо дана компанія хоче збільшити дохід, що їй слід зробити: підвищити чи знизити ціну?

13. Маркетингові дослідження показали, що еластичність попиту на шампунь цих марок за доходом дорівнює: ЕА = 1,2; ЕВ = 2.

В и з н а ч и т и як зміниться обсяг попиту на шампуні А і В, якщо дохід покупців зросте на 5%.

14. Маркетингові дослідження показали, що еластичність попиту за ціною на шампунь А складає: Е = -3;

В и з н а ч и т и як відреагують покупці шампуню А на підвищення його ціни на 15%.

15. Нехай у 2005 р. за ціни 20 грн. споживач спожив упродовж року 50 кг м’яса. Коефіцієнт цінової еластичності його попиту на м’ясо становить 0,5.

Як зміняться видатки споживача на придбання м’яса у 2006 р., якщо його ціна зросте до 30 грн. за кілограм?

Мікроекономічний аналіз державного втручання.

1. На ринку певного товару відомі функції попиту Qd = 9 - P і функція пропозиції Qs = -6 + 2P. На даний товар уряд встановив акцизний податок у твердій ставці у розмірі 1,5 грош. од.

В и з н а ч и т и як змінилася величина надлишку виробника після призначення податку.

2. З метою підтримки фермерів держава здійснює програму компенсації різниці цін на ринку кукурудзи. Уряд призначив державну мінімальну ціну на рівні 100 грн. за тонну кукурудзи. Попит і пропозиція описуються рівняннями:

QD = 3000 - 15P, QS = 25P - 200, де Р - ціна у грн. за 1т, QD, QS - відповідно величина попиту та пропозиції кукурудзи на ринку за рік (у тоннах)

В и з н а ч и т и загальний виторг фермерів до і після призначення державної мінімальної ціни.

3. З метою підтримки фермерів держава здійснює програму компенсації різниці цін на ринку кукурудзи. Уряд призначив державну мінімальну ціну на рівні 100 грн за тонну кукурудзи. Попит і пропозиція описуються рівняннями:

QD = 3000 - 15P, QS = 25P - 200, де Р - ціна у грн за 1т, QD, QS - відповідно величина попиту та пропозиції кукурудзи на ринку за рік (у тоннах).

В и з н а ч и т и загальні видатки приватних покупців кукурудзи до і після запровадження мінімальної ціни.

4. З метою підтримки фермерів держава здійснює програму компенсації різниці цін на ринку кукурудзи. Уряд призначив державну мінімальну ціну на рівні 100 грн за тонну кукурудзи. Попит і пропозиція описуються рівняннями:

QD = 3000 - 15P, QS = 25P - 200, де Р - ціна у грн за 1т, QD, QS - відповідно величина попиту та пропозиції кукурудзи на ринку за рік (у тоннах)

В и з н а ч и т и видатки з державного бюджету на проведення такої програми підтримки цін та доходів сільськогосподарських працівників..

5. З метою підтримки фермерів держава здійснює програму підтримки цін (встановлення мінімальних цін) на ринку кукурудзи. Уряд призначив мінімальну ціну на рівні 100 грн за тонну кукурудзи. Попит і пропозиція описуються рівняннями:

QD = 3000 - 15P, QS = 25P - 200, де Р - ціна у грн за 1т, QD, QS - відповідно величина попиту та пропозиції кукурудзи на ринку за рік (у тоннах)

В и з н а ч и т и загальні видатки приватних покупців кукурудзи до і після запровадження мінімальної ціни.

6. З метою підтримки фермерів держава здійснює програму підтримки цін (мінімальних цін) на ринку кукурудзи. Уряд призначив мінімальну ціну на рівні 100 грн за тонну кукурудзи. Попит і пропозиція описуються рівняннями:

QD = 3000 - 15P, QS = 25P - 200, де Р - ціна у грн за 1т, QD, QS - відповідно величина попиту та пропозиції кукурудзи на ринку за рік (у тоннах)

В и з н а ч и т и обсяг видатків з державного бюджету на придбання надлишків продукції на цьому ринку.

7. Попит і пропозиція на ринку товару описуються рівняннями: QD = 100 - 4P; QS = -40 + 2P. Уряд запровадив акцизний податок на даний товар в розмірі 5 грош. од.

В и з н а ч и т и чисті втрати ефективності для суспільства в результаті запровадження цього податку.

8. Функція попиту населення на товар: Q = 8 - Р. Функція пропозиції: Q = - 4 + 2Р.

Припустимо, що на даний товар виробнику виплачується дотація у розмірі 1 гр.од. за штуку. Визначте, як зміниться рівноважна ціна та обсяг продажу після встановлення дотації.

9. Попит і пропозиція на ринку описується рівняннями: QD = 100 - 2P, QS = -20 + 2P.

В и з н а ч и т и параметри рівноваги на ринку у випадку, якщо запроваджений акцизний податок на товар в розмірі 5 грош. од. на одиницю товару.

10. Попит і пропозиція на ринку описується рівняннями: QD = 100 - 2P, QS = -20 + 2P. Уряд запровадив акцизний податок на товар в розмірі 5 грош. од. на одиницю товару

В и з н а ч и т и на скільки зменшився надлишок споживачів на ринку даного товару через запровадження акцизу.

11. Попит і пропозиція на ринку товару описуються рівняннями:

QD = 200 - 2P; QS = 50 + 2P.

В и з н а ч и т и як зміняться параметри ринкової рівноваги, якщо уряд запровадить субсидії для споживачів даного товару в розмірі 10 грош. од. на одиницю товару.

12.Попит і пропозиція на ринку товару описуються рівняннями:

QD = 200 - 2P; QS = 50 + 2P.

Уряд запровадив субсидії для споживачів даного товару в розмірі 10 грош. од. на одиницю товару. В и з н а ч и т и, загальну суму видатків з бюджету на субсидування цього товару.

13. Попит і пропозиція на ринку описується рівняннями:

QD = 100 - 2P; QS = -40 + 5P.

В и з н а ч и т и як зміниться рівновага на ринку, якщо уряд запровадить акцизний податок на даний товар в розмірі 5 грош. од.

14. Попит і пропозиція на ринку описується рівняннями:

QD = 100 - 2P; QS = -40 + 5P. Уряд запровадив акцизний податок на даний товар в розмірі 5 грош. од.

В и з н а ч и т и загальну суму податкового тягаря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]