Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_вказ_до_РГР(корект).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
7.31 Mб
Скачать

4. Транзистори

4.1. Приклади розв’язання задач розділу «Транзистори»

Задачі 4.3.1 і 4.3.2.

Умови задач беруться з розділу 8 „Біполярні транзистори” задачника [1] списку основної літератури. Номери задач вибираються індивідуально в залежності від номера варіанту РГР (див розділ 6 методичних вказівок).

Розв’язання.

Дані завдання детально розглянуті в [1] списку основної літератури і коментарів не потребують.

Задача 4.3.3

Потужний транзистор, що має тепловий опір між переходом і корпусом Rпк, К/Вт, повинний розсіювати потужність , Вт, при температурі навколишнього середовища Тс, 0С. Для підвищення надійності температуру переходу вирішено обмежити Тn, 0С. Між тепловідводом і корпусом транзистора міститься шайба та ізолююче силіконове змащення. Тепловий опір шайби Rтш , К/Вт, а силіконове змащення зменшує його приблизно на 40%. Визначити, яка повинна бути площа тепловідвода, якщо він необхідний. Вважати, что 1 см2 металевої поверхні тепловідводу має тепловий опір 800 К/Вт.

Розв’язання.

Дане завдання детально розглянуте в [1] списку основної літератури. Задача 8.172, с.204-205.

Задачі 4.3.4 та 4.3.5

Умови задач наведені в розділі 6 методичних вказівок.

Розв’язання.

Дані завдання відносяться до теоретичних питань. Вони детально розглянуті в [2,3] списку основної літератури і коментарів не потребують.

Задача 4.3.6

Польовий транзистор з керувальним p-n переходом, який має Ic max мА, Smax, мА/В включений у підсилювальний каскад за схемою зі спільним витоком. Опір резистора навантаження Rн, кОм. Визначити коефіцієнт підсилення за напругою заслін-витік, якщо а) Uзв = -1 В; б) Uзв = -0,5 В; в) Uзв = 0. Навести схему підсилювача.

Розв’язання.

Дане завдання детально розглянуте в [1] основної літератури. Задача 8.217, с.217

5. Електронні прилади

5.1. Приклади розв’язання задач розділу «Електронні прилади»

Задача 5.4.1

Тріод працює в режимі, при якому крутість характеристики S, мА/В, внутрішній опір Ri, кОм, опір по постійному струму R0, кОм. Визначити діючу напругу тріода, якщо потужність, що розсіюється анодом Ра, Вт, і напруга сітки Uc, В.

Розв’язання.

Дане завдання детально розглянуте в [2] списку основної літератури. С.43-44, 55-59.

Задача 5.4.2

Тріод працює в квазістатичному режимі з активним навантаженням в анодному колі. Дано сімейство статичних анодних характеристик тріода 6С3Б і значення В, кОм, Ec В, В. Необхідно:

a) побудувати анодну навантажувальну характеристику;

б) побудувати анодно-сіткову навантажувальну характеристику методом переносу;

в) на анодній навантажувальній характеристиці вказати робочу точку і робочу ділянку;

г) з графіку визначити значення Іma, Іa0, Іa max, Іa mіn, Ua0, Ua max, Ua mіn, Uma, UmR;

д) визначити P0, PR~, лампи;

е) для заданої робочої точки графічно визначити малосигнальні параметри S, Rі, μ в статичному режимі і робочі Sp, Ku при роботі тріода з навантаженням. Порівняти результати і зробити висновки

Розв’язання.

Дане завдання детально розглянуте в [2] списку основної літератури. С.64-70 та в [3] С.341-344.

Рис. 12. Схема підсилювача напруги на електровакуумному тріоді

Умова задачі стосується найпростішого підсилювача напруги на тріоді, в анодному колі якого ввімкнено резистивне навантаження , а в колі сітки – джерело синусоїдальних коливань (рис.12). За другим правилом Кіргофа для анодного кола можна записати:

.

Рівняння має дві змінні та . Для двох крайніх випадків маємо: , та , .

На сімействі вольт-амперних характеристик тріода 6С3Б, приведених на рис.12, відкладаємо точки на осі абсцис , на осі ординат . З умови задачі В, кОм. Тоді В, мА. Сполучивши ці точки отримаємо лінію навантаження, яка перетинає сімейство анодних характеристик при .

Лінія навантаження – це геометричне місце положення робочих точок анодного кола. Робоча точка визначає режим роботи кола на постійному струмі при заданих параметрах , , . При відсутності вхідного сигналу , коли є тільки зміщення сітки В, в робочій точці РТ0 можна визначити (див. рис.12) падіння напруги на лампі (постійну складову анодної напруги) В, постійну складову анодного струму мА, падіння напруги на резисторі В.

При наявності вхідного сигналу з амплітудою В напруга сітки змінюється від -0,5 до -9,5 В. Анодні характеристики з такими напругами сітки відсутні, тому робочі точки РТ1 та РТ2 на лінії навантаження визначаються як середини відповідного інтервалу значень (0… - 1) та ( - 9… - 10)В. При зміні напруги сітки в межах від - 0,5 В до – 9,5 В змінюється напруга на аноді та анодний струм. З анодних ВАХ (рис.12) визначимо РТ1: В, мА та РТ2 – В, мА.

Відповідно амплітуди змінних складових анодної напруги та анодного струму становлять:

, В,

, мА.

Лінія навантаження на сімействі анодно-сіткових ВАХ будується методом переносу. Кожна з робочих точок РТ0, РТ1, та РТ2 на анодних ВАХ визначається трьома параметрами (координатами) - , та . Ці параметри переносяться на анодно-сіткові ВАХ. Починати треба з нанесення координат точки РТ0 з анодної характеристики. На перетині ліній В та мА на сімействі анодно-сіткових характеристик утвориться дубль робочої точки РТ0. Складності в перенесенні виникають тоді, коли значення робочої точки не відповідає наявним сімейства анодно-сіткових ВАХ. Наприклад РТ0 має В при мА, а на сімействі є характеристики з параметрами В та В, або РТ2 має В при мА, а на сімействі є характеристики з параметрами В та В. Для РТ2 необхідно інтерполювати положення, вважаючи що для струму мА анодна напруга між цими характеристиками змінюється рівномірно, тобто ВАХ з В, 190 В,…..150 В еквідистантні. Сполучивши робочі точки на сімействі анодно-сіткових ВАХ отримуємо шукану навантажувальну ВАХ.

Рис. 13. ВАХ електровакуумного тріода 6С3Б

На анодних та анодно-сіткових ВАХ (рис.13) показані всі величини, які вимагає умова задачі. Змінна напруга на резисторі та на аноді знаходяться в притифазі, їх амплітуди . Необхідно звернути увагу, що зміна , відбувається синфазно з напругою , а - протифазно.

Коефіцієнт корисної дії підсилювача (анодного кола) визначається, як

, де - корисна потужність підсиленого вхідного сигналу, - потужність, яка підводиться від джерела .

, Вт

, Вт

%.

Низьке значення коефіцієнта корисної дії пояснюється тим, що для даного типу підсилювача обрано режим лінійного підсилення, тобто амплітуда вихідної змінної напруги на навантаженні повинна бути якомога більша амплітуди вхідного сигналу , а вихідний сигнал за формою повинен відповідати формі вхідного сигналу з мінімальними спотвореннями. В розглянутому пристрої такий режим підсилення носить назву «режим класу А» і характеризується значними витратими потужності джерела навіть при відсутності вхідного сигналу. (,).

Коефіцієнт підсилення за напругою визначається як і дорівнює .

Малосигнальні (диференціальні) параметри , і визначаємо в робочій точці за побудованими графіками на анодних або анодно-сіткових характеристиках.

На рис.13 параметри визначаються на анодних ВАХ.

Крутість анодно-сіткової характеристики статичному режимі визначається як при . Через робочу точку проводиться вертикальна лінія (В), яка перетинає дві анодні характеристики при В та В в точках та . в точці = 9,8 мА, в точці = 5 мА.

мА/В.

При роботі тріода з навантаженням крутість анодно-сіткової характеристики зменшується, що пояснюється реакцією анодного кола. Нехай негативний потенціал сітки зменшується, це призводить до зростання анодного струму і напруги на навантаженні , при цьому анодна напруга падає . При менших анодних напругах анодний струм буде меншим. Анодне коло протидіє змінам, які викликані зміною напруги на сітці, тобто керованість анодним струмом під дією погіршується.

при змінній .

При зміні напруги від – 6 В до – 4 В робоча точка по лінії навантаження переміщається з точки в точку . При цьому анодний струм змінюється від 6,6 мА (точка ) до 7,8 мА (точка ).

мА/В.

Диференціальний опір в робочій точці РТ0 визначаємо як: при . Визначення проводимо на анодній ВАХ при В.

При зміні анодної напруги від точки (В) до точки (В) змінюється від = 7,2 мА (точка ) до = 9,6 мА (точка).

кОм.

Статичний коефіцієнт підсилення визначається як: при .

Для РТ0 = 7,2 мА між точками і В і В маємо

.

При роботі тріода з навантаженням коефіцієнт підсилення напруги визначається як , анодний струм при цьому змінюється, робоча точка переміщується по лінії навантаження з точки до точки при зміні від -5 В до -4 В, анодна напруга при цьому змінюється від В (точка ) до В (точка ).

.

Необхідно виконати перевірку виконання обчислення.

. Маємо .

або .

Перевірка вказує, що розрахунки виконані з достатньою точністю. Добиватись більшої точності, вести обчислення до других, третіх знаків після коми недоцільно, тому що самі ВАХ, наведені в довідниках усереднені за великою кількістю ламп. Конкретний екземпляр лампи може мати ВАХ дещо (на одиниці відсотків за струмом) відмінні від характеристик, наведених в довіднику.