Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції + тести + терміни.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
678.91 Кб
Скачать

Тема 5. Сутність і техніко-економічний аналіз технологій механічної обробки різанням та складального виробництва

Автоматична лінія це система автоматично діючих станків, пов’язаних транспортними засобами, що мають єдиний управляючий пристрій.

Верстати машини, призначені для оброблення різанням заготовок, виготовлених із конструкційних матеріалів, з метою надання їм певної форми, розмірів і шорсткості поверхні.

Вузол складова частину виробу, який отримують з’єднуванням деталей.

Деталь виріб, виготовлений без застосування складальних операцій.

Допуск – відхилення кількісної характеристики будь-якого параметра (наприклад, розмірів деталей машин і механізмів, фізико-хімічних властивостей матеріалів), що допускаються від його номінального (розрахункового) значення відповідно до заданого квалітету точності. У машинобудуванні допуски забезпечують взаємозамінність деталей і вузлів.

Машина механізм або поєднання механізмів, які здійснюють певні рухи для перетворення одного виду енергії в інший, або виконання певного технологічного процесу (операції).

Машинобудівний комплекс – сукупність галузей промисловості, що виробляють машини й устаткування для потреб народного господарства.

Промисловий робот – це автоматично-функціонуюча машина (автомат), призначена для відтворення деяких рухових і розумових функцій людини при виконанні основних і допоміжних виробничих операцій без безпосередньої участі людини.

Протягування спосіб оброблення зовнішніх і внутрішніх поверхонь заготовки за допомогою протяжки. Головним рухом є поздовжнє переміщення інструмента, а рух подачі відсутній.

Стійкість інструмента час його роботи від загострення до загострення при певному режимі різання.

Стругання спосіб оброблення плоских поверхонь заготовки за допомогою різця. Головним рухом у разі цього способу є зворотно-поступальне переміщення інструмента або заготовки.

Фрезування спосіб оброблення плоских і криволінійних поверхонь заготовки за допомогою фрези. Головним рухом є обертання інструмента, а рухом подання – поступальне переміщення заготовки.

Шорсткість – сукупність почергових виступів (гребенів) і западин на поверхнях виробів.

Шліфування спосіб оброблення поверхонь заготовки за допомогою шліфувальних кругів з метою досягнення точніших розмірів і зменшення шорсткості поверхні. Головним рухом у ході шліфування є обертання інструмента.

Тема 6. Техніка, технологія і продукція хімічної та нафтохімічної промисловості

Електроліз – хімічні процеси, що відбуваються при пропусканні постійного електричного струму на електродах, розташованих у розчинах, розплавах або твердих електролітах. Позитивно заряджені іони (катіони) рухаються до катода та відновлюються на ньому, а негативно заряджені (аніони) – до анода, де відбувається їх окислення. Маса утворених на електродах речовин та кількість пропущеної електричної енергії пов’язані відомим законом Фарадея.

Ендотермічна реакція хімічна реакція, яка відбувається з поглинанням енергії (теплоти) із середовища.

Каталіз – зміна швидкості хімічної реакції під дією деяких речовин (каталізаторів), які беруть участь у ній, але не входять до складу кінцевих продуктів. Для каталізу є характерним зниження енергії активації, що приводить до різкого прискорення швидкості реакції і можливості проведення процесів при більш низьких температурах.

Целюлоза – природний полімер, який виготовляють із деревинної або рослинної сировини.

Пластичні маси (пластики) – це матеріали, які вміщують як основний компонент полімер, який при певній температурі і тиску набуває пластичності, а потім твердіє, зберігаючи форму при експлуатації.

Екструзія – це видавлювання пластмаси із порожнини через отвір під тиском.