Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції + тести + терміни.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
678.91 Кб
Скачать

2. Технологічний процес і його структура

Як відомо, технологічний процес (ТП) — це частина виробничого процесу, що містить цілеспрямовані дії по зміні і (або) визначенню стану предмету праці.

Стосовно умов машинобудівного виробництва технологічний процес - це частина виробничого процесу, що включає послідовну зміну розмірів, форми, зовнішнього вигляду або внутрішніх властивостей предмету виробництва і їх контроль.

Технологічна операція (ТО) - це закінчена частина технологічного процесу, виконувана безперервно на одному робочому місці, над одним або декількома одночасно оброблюваними або збираними виробами одним або декількома робітниками.

Технологічна операція є основною одиницею виробничого планування і обліку. На основі операцій визначається:

- трудомісткість виготовлення виробів і встановлюються норми часу і розцінки;

- задається необхідна кількість робітників, устаткування, пристосувань і інструментів;

- визначається собівартість обробки;

- виробляється календарне планування виробництва

- здійснюється контроль якості і термінів виконання робіт.

В умовах автоматизованого виробництва ТЕ - це закінчена частина ТП, виконувана безперервно на автоматичній лінії, яка складається з декількох верстатів, зв'язаних автоматично діючими транспортно-завантажувальними пристроями.

Робочий хід - це закінчена частина технологічного переходу, що складається з одноразового переміщення інструменту щодо заготівки, супроводжуваного зміною форми, розмірів, якості поверхонь і властивостей заготівки.

Допоміжний хід - це закінчена частина технологічного процесу що складається з одноразового переміщення інструменту відносно заготівки, не супроводжуваного зміною форми, якості поверхні I властивостей заготівки, але необхідного для підготовки робочого ходу.

3. Класифікація технологічних процесів

Вид технологічного процесу визначається кількістю виробів, охоплюваних процесом (один виріб, група однотипних або різнотипних виробів).

Одиничний технологічний процес — це ТП виготовлення або ремонту виробу одного найменування, тіпоразмера і виконання незалежно від типу виробництва (ГОСТ 3.1109-82).

Уніфікований технологічний процесс це ТП, що відноситься до групи виробів (деталей, складальних одиниць), що характеризуються спільністю конструктивних і технологічних ознак. Уніфіковані ТП підрозділяються на типові і групові — застосовуються в дрібносерійному, серійному і частково у великосерійному виробництвах за наявності спеціалізованих ділянок, робочих місць, переналагоджуваного технологічного оснащення і устаткування.

Типовий технологічний процес — це ТП виготовлення групи виробів із загальними конструктивними і технологічними ознаками ГОСТ 3.1109-82). Характеризується спільністю змісту і послідовності більшості технологічних операцій і переходів для групи таких виробів і застосовується як інформаційна основа при розробці робітника ТП і як робітник ТП за наявності всієї необхідної інформації для виготовлення деталі, а також служить базою для розробки стандартів на типові технологічні процеси.

Груповий технологічний процес — це ТП виготовлення групи виробів з різними конструктивними, але загальними технологічними нормами (ГОСТ 3.1109-82) і є процесом обробки заготівок різної конфігурації, що складається з комплексу групових технологічних операцій, виконуваних на спеціалізованих робочих місцях в послідовності технологічного маршруту виготовлення відпвідної групи виробів.

Під спеціалізованим розуміється робоче місце, яке призначене для виготовлення або ремонту одного виробу або групи виробів при загальній наладці і окремих неполадках протягом тривалого інтерну часу. Груповий технологічний процес може полягати також із однієї групової операції (одноопераційний груповий ТП). Групова технологічна операція характеризується спільністю використовуваного устаткування, технологічного оснащення і наладки. Групові ТП розробляють для всіх типів виробництва тільки на рівні підприємства.

Перспективний технологічний процесс - це ТП, відповідний сучасним досягненням науки і техніки, методи і засоби здійснення якого повністю або частково належить освоїти на підприємстві.

Робочий технологічний процес - це ТП, виконуваний по робочій, технологічній і (або) конструкторській документації. Розробляється тільки на рівні підприємства і застосовується для виготовлення або ремонту конкретного предмету виробництва.

Проектний технологічний процес - це ТП, виконуваний за попереднім проектом технологічної документації.

Тимчасовий технологічний процес - це ТП, вживаний на підприємстві протягом обмеженого періоду часу через відсутність належного устаткування або у зв'язку з аварією до заміни на сучасніший.

Стандартний технологічний процес - це ТП, встановлений стандартом. Під стандартним технологічним процесом розуміється технологічний процес, виконуваний по робочій технологічній і (або) конструкторській документації, оформленій стандартом (ОСТ, СТП), і що відноситься до конкретного устаткування, режимів обробки і технологічного оснащення.

Комплексний технологічний процес - це ТП, до складу якого включаються не тільки технологічні операції, але і операції переміщення, контролю і очищення оброблюваних заготівок по ходу ТП. Комплексні технологічні процеси проектуються при створенні автоматичних ліній і гнучких автоматизованих систем.