Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції + тести + терміни.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
678.91 Кб
Скачать

12. Контроль і випробування складених виробів

Кінцевою стадією складання машин є контроль і випробування виробів. Контроль проводять у процесі складання окремих вузлів і після складання цілого виробу. На машинобудівних підприємствах виконують вибірковий і обов'язковий контроль. Відповідальні вузли підлягають обов'язковому контролю. Від якості їх складання залежать основні експлуатаційні показники виробів (продуктивність, надійність, довговічність тощо).

Після перевірення окремих з'єднань і вузлів машина проходить випробування. Перевіряють роботу машини та взаємодію всіх механізмів, а також потужність, продуктивність і точність. Отже, випробування машин є перевіренням параметрів, які отримала машина в процесі виготовлення. Випробування проводять із навантаженням і без нього. Вибір способу випробування залежить від виду, призначення та обсягу випуску машин.

Випробування без навантаження проводять з метою перевірення роботи механізмів. Наприклад, шум трибових коліс та інших механізмів верстата перевіряють .у тихому приміщенні згідно з чинними стандартами.

Випробування з навантаженням проводять для з'ясування роботи машини за умов експлуатації. При цьому способі випробування для машини створюють умови, близькі до умов експлуатації. Наприклад, двигун внутрішнього згоряння встановлюють на спеціальну раму, а його вал приєднують до гальмівного пристрою, який створює змінні навантаження. До двигуна приєднують систему охолодження, мащення та пальну апаратуру. У ході роботи двигуна визначають витрати пального, мастил тощо.

На основі результатів випробувань виписують паспорт і роблять висновок про якість виробу.

Лекція 9. Техніка, технологія і продукція будівельної індустрії

Усі будівельні матеріали поділяються на природні і штучні. При цьому природні матеріали можуть бути як у вигляді матеріалів (цемент), так і у вигляді конкретних виробів (бетонна балка, цегла, черепиця, шифер, металоконструкція).

1. Природні будівельні матеріяли

Для спорудження житла та інших необхідних будівель чи споруд здавна використовують природні будівельні матеріяли, до яких належать деревина, каміння, глина, пісок тощо.

За походженням природні будівельні матеріяли поділяють на рослинні та мінеральні.

1. Рослинні будівельні матеріяли. До них належить деревина, солома, очерет тощо.

У будівництві, в основному, використовують деревину хвойних порід: сосну, ялину, модрину, ялицю тощо. Із листяних порід використовують дуб, бук, ясен та інші менш цінні породи дерев. З деревини виготовляють колоди, бруси, дошки тощо.

Будівництво потребує якісної деревини. Не всяка деревина придатна для будівництва. Крива деревина, сучкувата, поїдена комахами-паразитами, заражена грибками непридатна для будівництва. За вмістом вологи дере­вину поділяють на мокру вологістю 30-40%, щойно зрубану (25-30%), повітряно-суху (15-25%) та кімнатно-суху із вмістом вологи 8-15%.

При виборі деревини для виготовлення певного виду продукції (вікна, двері, підлога тощо) враховують вологість експлуатаційного середовища.

Позитивні якості деревинних матеріалів: мала об’ємна вага, добра транспортабельність різними видами транспорту, низька теплопровідність, легкість механічної обробки.

Негативні якості: нерівноміцність, схильність до загнивання, усихання, розтріскування, згорання та руйнування жуками-короїдами.

За стандартом лісові матеріали поділяють на кругляк і пиляний матеріал – бруски та дошки. Дошки поділяються на обрізані, необрізані і горбилі.

2. Мінеральні будівельні матеріали. До них належить природні неорганічні матеріали, які називають також нерудною сировиною, тому що їх, як і рудну сировину, добувають із надр землі, але тільки відкритим способом, тобто в кар’єрах. Це бутовий камінь, щебінь, гравій, галька, пісок, глина, піщаник, вапняк, туф, мармур, пемза тощо. Сюди також відносять кварцит – пусту породу з рудних кар’єрів і шахт.

Природні неорганічні матеріали при необхідності проходять операцію подрібнення, грохочення та сортування.

Бутовий камінь має неправильну форму. Розміри кусків буту -150-500 мм. З буту виготовляють фундаменти, підземні частини будівель, а також стіни для нежитлових будівель.

Гравієм (від франц. «ргап'ег» - крихка гірська порода) називають природну суміш округлих уламків гірських порід і мінералів розміром 1-Ю мм.

За походженням гравій поділяють на: гірський, морський, річковий. Його використовують як наповнювач при виготовленні бетонів, залізо­бетонів, при будівництві доріг, фільтрів тощо.

Піском називають суміш зерен розміром 0,14-5 мм. Пісок використовують для виготовлення будівельних розчинів, бетонів, залізо-бетонів, доріг, цегли, скла, ливарних форм, фільтрів тощо.

Глинами називають корисні копалии, які з водою утворюють пластичну масу.

Основними складовими глини є 8ІО2 (30-70%), А12О3 (10-40%) і Н2О (5-10%). Крім них до складу глин входять ТЮ2, Ге2О3, ГеО, МлО, М§О, СаО, К2О, Ма2О тощо