Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лекція 1. Предмет і метод економічної теорії

.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
36.35 Кб
Скачать

Лекція 1

  1. Історичне формування економіки.

  2. Основні економічні поняття та категорії.

  3. Основні функції економічної теорії

Економіка як термін вперше запропонований Ксенофонтом. Економіка – це погляди щодо ведення господарства. Арістотель відокремлює економіку як діяльність пов’язану з покращенням добробуту членів суспільства та хрематистику, діяльність спрямовану на збільшення грошового багатства. Політекономія з’являється у 1615 р. вводить його французький вчений Антуан Монкретьєн, даний термін є результатом нового пошуку та синтезу. Політекономіка займається вивченням основних законів господарювання економіки держави.

Меркантелісти (15-17ст.) основне питання збагачення, багатство вимірюється кількістю золота, джерело збагачення зовнішня торгівля.

Ранній меркантилізм – багатство вимірюється лише золотом і сріблом, та країна буде багатшою в якій більше золота, будь-яка торгівля виправдана якщо її результатом є примноження золота в країні. Вивезення золота з країни карається смертю.

Пізній меркантилізм – знята заборона на вивезення золота, вводиться товарний баланс (перевищення вартості товарів вивезених з країни понад вартість товарів ввезених).

Фізіократи (17-18 ст.) основне питання ціна продукції. Найвигідніше виробництво землеробство, найдорогоцінніша річ – земля. Вільям Петті у 17 ст. вперше говорить про вартість і роль праці при визначенні вартості товару. За фізіократами продовжує поширюватися питання ціни землі і земельної ренти. У 18 ст. думку Петті продовжує Адам Сміт в його товарах знаходить відображення і достатньо ґрунтовне вирішення найбільша кількість фундаментальних економічних проблем класичної економічної думки.

Основні положення

-є ярим прибічником економічного лібералізму (свобода в будь-якій сфері економ діяльності, відсутність державного втручання в економічну сферу);

- аналізує питання продуктивності праці та роль спеціалізації в досягненні економічного добробуту;

-вводить поняття невидима рука (регулює ринок і приводить його до рівноваги);

-вводить поняття економічна людина (рушійною силою яка примушує людину творити є не її прагнення догодити іншим, а жадібність, гонитва за наживою);

-при дослідженні питання вартості відокремлює споживчу вартість товару під якою розуміє вартість обумовлену здатністю товару задовольняти потребу.

Обмін за А. Смітом відбувається у відповідності до кількості праці витраченої на створення товару.

Давид Рікардо ( критикує А. Сміта за те що він не находить пояснення цін).

Мінова вартість – це вартість обумовлена здатністю товару обмінюватись на інші товари.

Продовжується дослідження питання земельної ренти.

Карл Маркс 19 ст. завершує дослідження проблем вартості в межах трудової теорії вартості, говорить про вирішальну роль праці в процесі виробництва у відповідності до даного висновку зауважує на нерівномірність розподілу доходів між членами суспільства.

Дослідження економічної формації виділяє наступні форми людського суспільства:

-первістообщинний лад

-рабовласництво

-капіталізм

-комунізм

-феодалізм

Комунізм (відсутність приватної власності, відсутність грошей, людська діяльність обумовлена не гонитвою за наживою, а внутрішньою потребою).

Маржиналізм (19-20 ст.) Австрійська школа Карл Менгер, Фрідріх фон Візер, Леон Вальрас, Вільям Стенді Джевонс.

Погляди даної школи базуються на суб’єктивній оцінці, дана школа формується з думки про обмеженість ресурсів та можливостей. Широко використовується математичний апарат формують основні положення теорії граничної корисності. Ціна товару визначається товаром з найнижчою не від’ємною граничною корисністю.

Кембріджська школа продовжує дослідження в межах меркантилізму, переносячи основні методи і закони на дослідження практично всіх сфер людського життя, фактично започатковуючи сучасний економічний емпіреалізм (дослідження процесів на базі практичних досліджень,експериментів).

Кейсіанство (Джон Кейнс – основоположник) на базі досліджень Кембріджської школи та використовуючи її аналітичний апарат Кейнс доводить необхідність державного втручання в економічні процеси і розробляє методи, що дозволяють досягти загальної економічної рівноваги. Загальна економічна рівновага по Кейнсу – це не стан абсолютного добробуту, це обсяги виробництва, яких досягає економіка, за умови рівноваги на основних ринках (ринок праці, товарний ринок, грошовий і інвестиційний). За умови економічного зростання обсяги виробництва зростають і положення загальної економічної рівноваги змінюються.

Манітаризм (Мілтон Фрідтоман – засновник) продовжує економічні дослідження на рівні держави, вивчаючи вплив грошей на досягнення макроекономічної рівноваги. Формують думку вирішальну роль грошей задля економічного зростання, визначають оптимальні темпи інфляції (3-4% на рік).

Основні економічні поняття та категорії

Об’єктвизначає те, що досліджується.

Предметвизначає з якого боку досліджується об’єкт. Об’єкт може бути спільним.

Об’єкт економічної теорії – це процеси виробництва, розподілу, обміну і споживання.

Предмет економічної теорії – економічні відносини, які виникають в процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання з метою задоволення необмежених потреб за допомогою обжених ресурсів.

Основні функції економічної теорії

1. Теоретична функція – визначення основних категорій понятійного апарату, що дозволяє сформувати загальні уявлення про сутність дисципліни;

2. Методологічна функція (метод – це спосіб) – визначає основні підходи і методи дослідження економічної дійсності, розробляє фундаментальний аналітичний апарат дослідження;

3. Практична функція – вирішення прикладних проблем в економічні сфері;

4. Прогнозуюча функція – формування прогнозів майбутніх закономірностей розвитку економічних процесі;

5. Ідеологічна або світоглядна функція – формування особливих поглядів щодо сприйняття світу оточуючої дійсності.