Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції + тести + терміни.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
678.91 Кб
Скачать

10. Види складання машин

В процесі складання спочатку із деталей складають вузли, а потім із вузлів і окремих деталей - машину.

Залежно від обсягу випуску продукції застосовують стаціонарне та рухоме складання.

  1. Стаціонарне складання. Цей вид складання проводять в експе­риментальних цехах бригадою фахівців, які виконують різні операції. До місця складання подають усі деталі, вузли та інструменти, необхідні для складання та доведення деталей до потрібного розміру. У процесі ста­ціонарного складання деталі необов'язково мають бути взаємозамінними. Цей вид складання малопродуктивний. Його застосовують в одиничному і малосерійному виробництві.

  2. Рухоме складання. У ході цього виду складання основна деталь майбутнього виробу послідовно переміщується від одного місця праці до іншого. На кожному місці виконують певну складальну операцію. Місця праці оснащені пристроями та інструментами, необхідними для виконання цих операцій. Виріб, який складають, переміщується за допомогою транспортних засобів - роликових конвеєрів, візків, транспортерів тощо. Вибір транспортного засобу залежить від виду виробу, який складають. Рухоме складання застосовують у масовому та великосерійному виробництві.

Необхідні умови рухомого складання, повна взаємозамінність деталей, вузлів; певна кількість робітників, інструментів і деталей на місці праці. Без виконання цих вимог не можна організувати рухомого складання.

Крім того, слід пам'ятати, що рухоме складання потокове. Технологічний процес цього виду складання поділяють на операції, для виконання яких потрібний приблизно однаковий час (іо), що відповідає такту складання (іс). Переміщення виробу на конвеєрі (англ. «сопуеуег» від «сопуеу» - перевозити, переміщувати) може бути періодичним або безперервним.

У ході періодичного переміщення виробу складальну операцію виконують під час зупинки конвеєра. Конвеєр зупиняється на час виконання операції. Такт складання (іс) дорівнює тривалості зупинки конвеєра на виконання операції (іо) і часу (іп) протягом якого виріб переміщується від одного місця праці до іншого:

І = І + І .

СОП

У разі безперервного переміщення виробів робітник виконує операцію в процесі переміщення транспортного засобу, наприклад конвеєра. Швидкість руху конвеєра має бути такою, щоб робітник зміг виконати операцію на місці праці, тобто такт складання (іс) має дорівнювати часу виконання операції (іо):

І -І . с о

У ході рухомого складання переміщення виробів можна сполучати з виконанням інших операцій, наприклад з миттям, висушуванням, фарбуванням тощо.

Продукція, отримана внаслідок рухомого складання, є якіснішою і має меншу собівартість. Продуктивність складальних цехів та дільниць більша порівняно зі стаціонарним складанням. Крім того, скорочується планування, облік і керування виробництвом.

11. Техніко-економічні показники складання та шляхи їх поліпшення

Основним техніко-економічним показником складального процесу є затрати на складання. Вони містять у собі заробітну платню робітників, які безпосередньо працюють у процесі складання, відрахування на амортизацію обладнання (інструменти, верстати, пристрої тощо), накладні цехові витрати. Крім цього показника є такі: трудомісткість окремих складальних операцій і трудомісткість, складання виробів; коефіцієнт трудомісткості складального процесу, який визначають як відношення трудомісткості складання до трудомісткості виготовлення деталей, з яких складають даний виріб. Чим менше це відношення, тим досконаліший процес складання. У найефективніших складальних процесах це відношення не перевищує 0,2.

Більшість складальних робіт (60-80%) виконують ручним способом. Для зменшення їх частки потрібно підвищити ступінь взаємозамінності; уніфікувати елементи та конструкції деталей машин і вузлів; механізувати й автоматизувати процеси складання. Взаємозамінність і уніфікація дають великий ефект під час складання. Крім того, вони є передумовою для впровадження механізації й автоматизації.

Важливими завданнями складання є впровадження механізації окремих операцій та автоматизації всього складального процесу.

1. Механізація. У серійному виробництві застосовують пневматичні й електричні дрилі для виготовлення невеликих отворів на місці, механічні терпуги, переносні полірувальні машини тощо. У великосерійному та ма­ совому виробництві широко застосовують мутрозакручувачі (мутроверти).

Для транспортування великих деталей і вузлів застосовують мостові крани тощо. До місць складання деталі подають на підвісних конвеєрах, у деяких випадках з автоматичним адресуванням вантажів. Для потоко­вого складання застосовують ланцюгові конвеєри.

2. Автоматизація дає можливість значно збільшити продуктивність праці, забезпечити належну якість продукції, ліквідувати важку мало­продуктивну ручну працю. У наш час уже застосовують автоматичні складальні лінії на автомобільних заводах, підприємствах радіотехнічної промисловості, точної механіки, сільськогосподарського машинобудування. Проте рівень автоматизації складання відстає від рівня автома­тизації інших технологічних процесів.

Перспективним напрямком вдосконалення складання є створення та впровадження на підприємствах роботів-складальників, особливо під час виконання монотонних робіт.