Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Строительная физика Климатукр лекции 2005.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
3.87 Mб
Скачать

1.5. Вологість повітря і опади

Наявність вологи в повітрі є однією з суттєвих характеристик погоди і клімату. Розрізняють абсолютну та відносну вологості. Абсолютна вологість, f, г, характеризує кількість вологи у 1 м3 повітря. Відносна вологість, φ, % представляє собою відношення дійсної до максимальної пружності водяної пари або так званих парціальних тисків.

При постійній температурі та барометричному тиску дійсна пружність водяної пари (е) може мати граничне значення, вище котрого вона не підвищується. Це граничне значення зветься максимальною пружністю водяної пари - Е, Па.

Відносна вологість повітря φ розраховується за формулою

. (1.2)

Максимальна пружність залежить від температури повітря. З підвищенням температури вона збільшується, що веде до зниження відносної вологості. Температура повітря, при якій відносна вологість при незмінному тиску досягає максимальної величини (100%), зветься точкою роси р. При зниженні температури нижче точки роси залишкова кількість вологи буде конденсуватися, переходячи до капельно-рідинного стану. В природі це явище звичайно відбувається при зниженні температури в ранкові часи, особливо взимку, і веде до утворювання туману.

Нормальне відчування людини відбувається при вологості повітря 30-60%. При більшій вологості випарювання вологості з поверхні шкіри в повітря затрудняється і тепловий баланс порушується, що веде до неприємних відчувань. При вологості менше 30% відбувається підвищене випарювання з поверхні шкіри і слизових оболонок, з’являється сухість в роті, на слизових оболонках очей і шляхах дихання.

Різниця Е – е = d, що зветься дефіцитом вологи, характеризує ступінь вологості повітря.

Абсолютна вологість та пружність пов’язані залежністю

, (1.3)

де α – температурний коефіцієнт об’ємного розширення повітря (0,00366).

Інформація про середньомісячну дійсну пружність водяної пари, а також про кількість опадів (за рік, рідких та змішаних за рік, добовий максимум) за багаторічними спостереженнями є в [9].

Заміри вологості проводяться о 7 годині (характеризує ніч) і о 13 годині (характеризує день). Використовують методи замірів: ваговий (абсолютний), психрометричний та гігрометричний – за температурою точки роси. Відносну вологість вимірюють за допомогою психрометрів.

Опади. Характеризуються сумою опадів, мм, за рік і максимальних за місяць. Опади підрозділяються на рідинні та сухі. Данні про опади використовуються при розрахунках:

  • ливневої каналізації;

  • водоотводу з покрівлі;

  • снігового навантаження на будинки і споруди;

  • снігопереносів на території забудови.

1.6. Атмосферний тиск

Атмосферний тиск є одним з важливих кліматоутворюючих факторів, різкі зміни котрого приводять до змін погоди і суттєво впливають на живі істоти і самопочуття людей.

За нормальний вважається атмосферний тиск на рівні моря при температурі повітря 0°С на широті 45°, який урівноважується ртутним стовпом висотою 760 мм. Міжнародною одиницею є Паскаль (1мм. рт. ст.=133,322Па, 1атм.=101325 Па, 1кгс/см2 = 98066,5 Па).

Але атмосферний тиск незначною мірою впливає на будівлі і більше враховується в соціальних напрямах організації архітектурного середовища.