Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Строительная физика Климатукр лекции 2005.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
3.87 Mб
Скачать

4.2. Режими експлуатації житла

За типом погоди призначаються режими експлуатації житла. Є чотири режими: ізольований, закритий, регульований та відкритий.

Житло при жаркій погоді.

Захищає людину (див. рис. 4.2а) від перегріву, гіперінсоляції і духоти. Режим експлуатації - ізольований. Характерні об’ємно-планувальні рішення будинків з мінімальним постачанням тепла з зовні, відкриті помешкання для вечірнього і нічного перебування, використання охолоджуючої дії ґрунту, вікна зачинені, щільні, повне кондиціювання, примусова вентиляція. Запобігати випалювального кондиціювання та радіаційного охолодження.

В умовах міста затінення і аерація не додають комфорту, важливе завдання планування і забудови - уловлювання вітру.

Житло при жаркій сухій погоді.

Захищає людину (див. рис. 4.2б) від сильного перегріву. Режим експлуатації - закритий. Характерні компактне об’ємно - планувальне рішення будинків, відкриті середовища для вечірнього і нічного перебування; необхідні повітрянепроникливість і теплозахисні властивості огородження. Вікна зачинені, захищені від сонця, штучне охолодження; використовування охолоджуючої дії ґрунту. В умовах міста активне затінення і обводнення ведуть до пом’якшення зовнішніх умов.

Житло при теплій погоді.

Захищає людину (див. рис. 4.2в) від легкого перегріву. Режим експлуатації - регульований (напіввідкритий). Характерні активне провітрювання приміщень, відкриті приміщення - лоджії, веранди, тераси, приквартирні дворики; трансформація середовища і огородження в добовому ході; відкриті вікна при присутності сонячнозахисних пристроїв, механічні вентилятори-фени. В міському середовищі передбачаються затінення і аерація.

Житло при комфортній погоді.

Житло не має кліматозахистних властивостей.(див. рис 4.2г). Режим експлуатації—відкритий. Приміщення безпосередньо зв’язані з навколишнім середовищем. Не обов’язкові огороджуючи конструкції з високими теплоізолюючими властивостями, опалювальне і охолоджуюче обладнання. Типовими є лоджії, веранди, активний природний обмін повітря. Час перебування людини на зовнішньому просторі не обмежується, хоч доцільними є інсоляція або затінення.

Нижньою позначкою температури зовнішнього повітря є 12 оС, коли в капітальному житлі.

Житло при прохолодній погоді.

Захищає людину (див. рис. 4.2д) від легкого охолодження. Режим експлуатації - регульований (напіввідкритий). Характерні орієнтація помешкань на сонячний бік горизонту, в помешканнях - достатність місця для зберігання верхнього одягу; обмін повітря крізь кватирку, фрамуги; трансформація і необхідна повітрянепроникливість огородження; опалювальні пристрої малої потужності, накопичення внутрішнього тепла.

В умовах міста захист від вітру і використання інсоляції утворюють умови, наближені до комфортних.

Житло при холодній погоді.

Захищає людей (див. рис. 4.2е) від сильного охолодження. Режим експлуатації закритий. Характерні: компактне об’ємно - планувальне рішення з мінімальними тепловтратами, ізольовані опалювальні сходи, шафа для верхнього одягу, необхідна повітря проникливість і достатні теплозахисні властивості огородження, вікна зачинені, ущільнені, центральне опалювання середньої потужності, витяжна канальна вентиляція.

Р ис. 4.2. Ілюстрації до режимів експлуатації житла

В умовах міста ефективний захист від вітру і використання сонця пом’якшують умови охолодження, але комфорту не створюють.

Житло при суворій погоді

Захищає людину (див. рис. 4.2ж) від вкрай сильного охолодження. Режим експлуатації - ізольований. Характерні: максимально - компактні об’ємно - планувальні рішення, мінімальні тепловтрати, ізольовані опалювальні сходи, подвійні тамбури при входах, занадто великі повітрянепроникливість і захисні властивості огородження, опалення великої потужності, примусова вентиляція з підігрівом і зволоженням повітря.

В умовах міста різке обмеження перебування людей на вулиці, ефективний захист від вітру пом’якшує умови охолодження, доцільні теплі переходи поміж житлом і підприємствами, зимові сади та рекреації.

Для кожного району забудови встановлюються типи погоди по місяцям і призначаються режими експлуатації житла. При достатній інформації є можливість установити типи погоди окремо для ночі і дня.