Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
заочн 3 розд матер. психотехнології.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
783.87 Кб
Скачать
  1. Спосіб поведінки людини, що відповідає її статусу в групі, прийнятим у суспільстві нормам, називається

  2. Установку легше змінити в тому разі, коли комунікатор (співрозмовник) викликає …., якщо він доброзичливий і схожий на нас самих.

  3. Чи правильне твердження: «Ми схильні частіше пояснювати поведінку іншої людини зовнішніми причинами, ніж внутрішніми.»?

  4. Чи правильне твердження: «Взаємне захоплення двох осіб визначається, головним чином, внутрішніми якостями кожного з них.»?

  5. Невербальні повідомлення – це а) посилання повідомлення зі свідомим наміром вплинути на поведінку того, хто його отримує; б) внутрішні фізіологічні реакції на ваші переживання; в) захисна емоційна реакція, що виникає тоді, коли ми збентежені, знічені чи приголомшені; г) вирази обличчя, тон голосу, жести і поза; д) стан пригніченості чи горя , спричинений почуттям самотності

  6. Спілкування - це а) посилання повідомлення зі свідомим наміром вплинути на поведінку того, хто його отримує б) загальна сума вашого вміння ефективно взаємодіяти з іншими ми людьми; в) вміння установлювати і підтримувати кооперуючи взаємозалежні стосунки з іншими людьми; г)спільна діяльність для досягнення взаємних цілей; д) ступінь відповідності наслідків вашої поведінки вашим намірам.

  7. Що є результатом спілкування: а) налагодження певних стосунків з іншими людьми; б) отримання інформації; в) приємні почуття; г) досягнення власної цілі?

  8. Яке поняття не входить до трьох сторін спілкування: а) регуляція; б) комунікація; в) інтеракція; г) перцепція?

  9. Яке узагальнене визначення наступних понять: з'ясування; перефразування; відображення почуттів та резюмування: а) вид рефлексивних відповідей; б) вид спілкування; в) класифікація комунікативних умінь; г) методи спілкування?

  10. Яку функцію виконують експресивні реакції під час спілкування: а) регулятивну; б) комунікативну; в) інформативну; г)перцептивна?

  11. Козел відпустовий (мобінг) – це а) невиправдане негативне ставлення до особи, яке ґрунтується виключно на тому, що той чи інший індивід належить до чужої групи; б) коли дії однієї особи, спрямовані на досягнення власних цілей, унеможливлюють, блокують чи перешкоджають діям іншої особи, спрямованим на досягнення її цілей; в) безневинна і беззахисна людина чи група, на яку нападають, щоб дати вихід для „герметично закупореного” гніву і фрустрації, спричиненої іншою людиною чи групою; г) посилання повідомлення зі свідомим наміром вплинути на поведінку того, хто його отримує.

  12. Стереотип - це а) переконання, яке асоціює всю групу людей з певними рисами; б) коли дії однієї особи, спрямовані на досягнення власних цілей, унеможливлюють, блокують чи перешкоджають діям іншої особи, спрямованим на досягнення її цілей; в) безневинна і беззахисна людина чи група, на яку нападають, щоб дати вихід для „герметично закупореного” гніву і фрустрації, спричиненої іншою людиною чи групою; г) посилання повідомлення зі свідомим наміром вплинути на поведінку того, хто його отримує; д) невиправдане негативне ставлення до особи, яке ґрунтується виключно на тому, що той чи інший індивід належить до чужої групи.

  13. Упередження – це а) невиправдане негативне ставлення до особи, яке ґрунтується виключно на тому, що той чи інший індивід належить до чужої групи; б) коли дії однієї особи, спрямовані на досягнення власних цілей, унеможливлюють, блокують чи перешкоджають діям іншої особи, спрямованим на досягнення її цілей; в) безневинна і беззахисна людина чи група, на яку нападають, щоб дати вихід для „герметично закупореного” гніву і фрустрації, спричиненої іншою людиною чи групою; г) посилання повідомлення зі свідомим наміром вплинути на поведінку того, хто його отримує.

  14. Що таке стереотипізація: а) явище схожості певних груп рис, властивостей особам, які виконують певні соціальні ролі; б) процес приписування певних груп рис, властивостей особам, які виконують певні соціальні ролі; в) явище приписування певних груп рис, властивостей особам, які виконують певні соціальні ролі; г) процес намагання до схожості певних груп рис, властивостей осіб, які виконують певні соціальні ролі ?

  15. Яка узагальнююча назва наступних понять: взаємодія, соціальна перцепція, спілкування, взаєморозуміння, взаємовплив: а) феномени, які створюються та функціонують за рахунок всіх інші соціально-психологічні явищ і процесів; б) феномени, на основі яких створюються та функціонують всі інші соціально-психологічні явища і процеси; в) соціально-психологічні явища і процеси; г) свідомий чи несвідомий вплив людей друг на друга?

  16. Яка узагальнююча назва понять: імітація, навіювання, конформність, переконання: а) механізми розуміння; б) механізму взаємовпливу; в) механізми взаємодії; г) труднощі у спілкуванні?

  17. Яке поняття належить до наступного визначення: взаємодія за допомогою засобів вербального та невербального впливу... а) соціальна перцепція; б) взаємодія; в) взаємостосунки; г) спілкування ?

  18. Яке поняття належить до наступного визначення: процес взаємного впливу людей друг на друга, що спричиняє їх сумісні стосунки та зв'язки: а) соціальна перцепція; б) взаємодія; в) взаємостосунки; г) спілкування ?

  19. Яке поняття належить до наступного визначення: суб'єктивні зв'язки, що виникають в результаті взаємодії людей: а) соціальна перцепція; б) взаємодія; в) взаємостосунки; г) спілкування ?

  20. Яке поняття не входить до класифікації типів міжособистісних стосунків: а) знайомство; б) приятелювання; в) дружба; г) шлюб?

  21. Бар'єри – це а) невиправдане негативне ставлення до особи, яке ґрунтується виключно на тому, що той чи інший індивід належить до чужої групи; б) коли дії однієї особи, спрямовані на досягнення власних цілей, унеможливлюють, блокують чи перешкоджають діям іншої особи, спрямованим на досягнення її цілей; в) безневинна і беззахисна людина чи група, на яку нападають, щоб дати вихід для „герметично закупореного” гніву і фрустрації, спричиненої іншою людиною чи групою; г) посилання повідомлення зі свідомим наміром вплинути на поведінку того, хто його отримує; д) перешкоди, що заважають особі ефективно поводитися

  22. Кооперування - це а) ступінь відповідності наслідків вашої поведінки вашим намірам; б) спільна діяльність для досягнення взаємних цілей; в) вміння установлювати. і підтримувати кооперуючи взаємозалежні стосунки з іншими людьми; г)спільна діяльність для досягнення взаємних цілей

  23. Яка стратегія виходу з конфлікту відображена формулою , що виділена рамкою:

29.1 Примус; 29.2. Ухиляння; 29.3. Вирішення проблеми; 29.4. Згладжування; 29.5. Компроміс

а) Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета + Стосунки

б) Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета + Стосунки

в) Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета + Стосунки

г) Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета + Стосунки

д) Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета + Стосунки; Мета+ Стосунки ?

  1. Міжособистісна ефективність - це а) ступінь відповідності наслідків вашої поведінки вашим намірам; б) загальна сума вашого вміння ефективно взаємодіяти з іншими ми людьми; в) вміння установлювати і підтримувати кооперуючи взаємозалежні стосунки з іншими людьми; г)спільна діяльність для досягнення взаємних цілей

  2. Міжособистісні вміння - це а) ступінь відповідності наслідків вашої поведінки вашим намірам; б) загальна сума вашого вміння ефективно взаємодіяти з іншими ми людьми; в) вміння установлювати і підтримувати кооперуючі взаємозалежні стосунки з іншими людьми; г)спільна діяльність для досягнення взаємних цілей

  3. Феномен сумісності розкриває наявність: а) внутрішньої єдності суб'єктів спілкування; б) позитивних емоцій; в) розумного розташування робочих місць; г) правильно підібрані кадри?

  4. Що означає „мала група”: а) об'єднання за певною ознакою людей, не пов'язаних об'єктивною і реальною взаємодією; б) обмежена за розмірами спільність людей, яка існує у спільному просторі й часі та поєднується реальними стосунками; в) кількісно обмежена спільність людей, виділена за певними соціальними ознаками, або реальна, значна за розмірами та складно організована; г) відносно невелика кількість безпосередньо контактуючих людей, об'єднана спільними цілями або завданнями?

  5. Що означає лідерство : а) суто психологічна характеристика певних членів групи; б) більшою мірою соціальна характеристика стосунків у групі; в) властивість характеру; г) вроджена якість?

  6. Що означає поняття „соціальна роль”: а) модель взаємовигідних стосунків; б) соціальна функція конкретної людини; в) певна модель поведінки; г) назначена суспільством модель поведінки?

  7. Що таке групові норми як параметр функціонування групи: а) певні правила, відпрацьовані й прийняті групою; б) певні правила, відпрацьовані й прийняті керівником групи; в) певні правила, відпрацьовані й прийняті керівною організацією; г) створені при кожному приході нового члену групи правила, які приймаються групою ?

  8. Яке поняття не входить до основних параметрів групи: а) склад групи; б) структура групи; в) інтереси групи; г) групові процеси; д) групові норми та цінності?

  9. Конфлікт інтересів - а)невиправдане негативне ставлення до особи, яке ґрунтується виключно на тому, що той чи інший індивід належить до чужої групи; б) коли дії однієї особи, спрямовані на досягнення власних цілей, унеможливлюють, блокують чи перешкоджають діям іншої особи, спрямованим на досягнення її цілей; в) безневинна і беззахисна людина чи група, на яку нападають, щоб дати вихід для „герметично закупореного” гніву і фрустрації, спричиненої іншою людиною чи групою; г) Посилання повідомлення зі свідомим наміром вплинути на поведінку того, хто його отримує.

  10. Поява нових напрямів у моді спрямована: а) на руйнування стереотипів; б) на зміну ставлення до моди; в) для реалізації можливостей; г)для визнання іншими ?

  11. Чи можна пояснити чому саме нам сподобався те чи іншій витвір моди: а) завжди; б) ніколи; в)інколи; г) рідко ?

  12. В основі моди завжди : а) усвідомлені потяги і бажання; б) моральні потреби; в) культурні потреби; г) неусвідомлені та витиснені потяги і бажання .

  13. Які головні критерії оцінки прояву творчості в моді: а) відображення в конкретному всезагального з нових, індивідуальних позицій; б) відображення в конкретному всезагального зрозумілого для всіх; в) передача думок і ставлень до реальності в оригінальній і незрозумілій для більшості формі, г) передача думок і ставлень до реальності в неочікуваній і точній формі ?

  14. Хто автор цих слів «Найвищі витвори мистецтва – ті, які володіють найвищою істиною, але не мають ні сліду реальності»: а) Гете, б) Шекспір; в) Чайковський; г) Байрон ?

  15. Яке визначення моди, як мистецтва найбільш коректне: а) естетичне освоювання світу в процесі художньої творчості; б) естетичне виховання в процесі художньої творчості, в) естетичне освоювання світу в процесі пізнання; г)гармонійний розвиток в процесі художньої творчості ?

  16. Термін «мода як мистецтво» застосовується до: а) певних галузях художньої діяльності; б) до якоїсь галузі практичної діяльності з системою найвищої якості прийомів та методів; в) творчості; г) певних галузях творчості?

  17. Які функції не стосуються суспільних функцій моди: а) комунікативна, б) пізнавальна; в) стабілізуюча; г) резонансна; г) виховна; д) естетична; е) оздоровча?

  18. Що є засобом відображення у моді: а) витвір моди, б) знаряддя праці, в) важливі для людини явища, г)художній образ ?

  19. Вирішальну роль у моді грає: а) психічне і психологічне здоров'я митця; б) матеріальне забезпечення митця; в) підготовка глядача; г) світогляд митця; д) умови?

  20. Обрати найбільш коректне визначення відновлюючої функції моди як мистецтва: а) гармонізації світу людини; б) покращання психофізіологічного стану людини в ході художньої творчості; в) відновлення духовних, душевних і фізичних сил людини засобами мистецтва; в) естетичне виховання мистецтвом .

ІІ. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАВДАННЯ

  1. Цілі і завдання реалізації психотехнологій в індустрії фешн-бізнесу.

  2. Загальна характеристика методів психологічної діагностики у фешн-бізнесі.

  3. Сутність та роль методу спостереження в індустрії моди та фешн-бізнесу.

  4. Сутність та роль методу опитування в індустрії моди та фешн-бізнесу.

  5. Сутність проективного методу в індустрії моди та фешн-бізнесу.

  6. Поняття про рекреаційні техніки розвитку особистості та їх рівні.

  7. Поняття та психологічні засоби біоенергетичного рівня.

  8. Поняття та психологічні засоби психофізіологічного рівня.

  9. Поняття та психологічні засоби когнітивного рівня.

  10. Поняття та психологічні засоби особистісного рівня.

  11. Шляхи формування позитивного “Я – образа”.

  12. Методи активізації професійного та особистісного самовизначення, їх характеристика.

  13. Основні завдання застосування методів оптимізації афективної сфери особистості.

  14. Описати портрет фахівця індустрії моди.

  15. Перелічити та дати визначення професійно важливих якостей фахівця індустрії моди.

  16. Охарактеризувати успішного фахівця фешн-бізнесу.

  17. Проаналізувати особливості розвитку особистості згідно різних напрямів психологічних теорій.

  18. Дати загальне поняття про рівні розвитку особистості.

  19. Проаналізувати особливості методу спостереження в умовах роботи в закладах індустрії моди.

  20. Пояснити сутність діяльності фахівця індустрії моди: її основні види, елементи діяльності.

  21. Перелічити та коротко охарактеризувати тести для діагностики групи, міжгрупової взаємодії та стосунків.

  22. Дати визначення поняття „соціальна перцепція”, її роль у фешн-бізнесі.

  23. Проаналізувати значення різних видів спілкування: ділового та особистісного; матеріального і когнітивного, кондиційного та цільового; біологічного і соціального, безпосереднього і опосередкованого; вербального і невербального – для різнобічного інтелектуального й особистісного розвитку особистості менеджера.

  24. Описати психологічну структуру сприймання людини людиною.

  25. Проаналізувати особливості впливів процесів стереотипізації, ідентифікації, емпатії, атракції, рефлексії, каузальної атрибуції в індустрії моди.

  26. Проаналізувати особливості та роль соціально-психологічних ефектів: ореолу, первинності, новизни; стереотипи та етносте­реотипи, способи їх нейтралізації в індустрії моди.

  27. Пояснити сутність та специфіку творчості фахівця у фешн-бізнесі.

  28. Проаналізувати особливості впливу почуттів і емоцій на творчу діяльність фахівця фешн-бізнесу

  29. Проаналізувати роль сенсорно-перцептивних процесів у творчості фахівця фешн-бізнесу.

  30. Дати визначення поняття „комунікативна компетенція” фахівця фешн-бізнесу.

  31. Описати механізми психологічного впливу, що застосовуються в ході спілкування з точки зору етичності, ефективності, обґрунтованості тощо.

  32. Перелічити основні конфлікти у фешн-бізнесі, описати їх причини та шляхи подолання.

  33. Дати визначення міжособистісної сумісності в групі та чинників, що впливають на неї.

  34. Охарактеризувати основні сфери впливу на особистість.

  35. Розкрити сутність психологічного впливу.

  36. Охарактеризувати складові компетентності у спілкуванні.

  37. Розкрити зміст психологічних моделей соціального впливу.

  38. Перелічити і коротко охарактеризувати типи поведінки співрозмовників.

  39. Пояснити сутність соціально-психологічної структури особистості.

  40. Перелічити і охарактеризувати компоненти структури психології малої групи.

  41. Визначити основні принципи продуктивних взаємостосунків в малій групі.

  42. Пояснити сутність співвідношення базових соціально-психологічних феноменів.

  43. Дати опис шляхів вирішення конфліктних ситуацій.

ІІІ. ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

  1. Скласти 7-9 питань, які допоможуть з'ясувати вплив стосунків на різноплановий розвиток особистості.

  2. Навести приклади неефективного та ефективного спілкування (по 3-5 прикладів до кожного виду спілкування).

  3. Назвати і охарактеризувати основні засоби ефективного спілкування в ході професійної діяльності; засоби розповсюдження інформації, які необхідно застосовувати та запобігати для успішного функціонування закладів індустрії моди.

  4. Навести приклади з власного досвіду за різними рівнями розвитку взаємодії з аналізом того, чому саме ви віднесли цю взаємодію до саме такого рівню, що потрібно змінити для підвищення рівню взаємодії саме в цих ситуаціях. Вказати тип взаємодії, вид взаємостосунків у кожній ситуації.

  5. Запропонувати у схематичному вигляді структуру взаємовідносин у фешн-бізнесі.

  6. Проаналізувати власні особливості реалізації пізнавальної активності: що цікавить найбільше, ступінь задоволення продуктами професійної творчості та діяльності інших тощо. Окреслити роль пізнавальних процесів у власній професійній діяльності.

  7. Перелічити та проаналізувати зовнішні фактори, які впливають на власний психоемоційний стан, зниження або підвищення працездатності, на творчу спрямованість у діяльності, або творчий процес.

  8. Визначити роль і необхідність у фешн-бізнесі «еталонів» краси жіночої, чоловічої, архітектурної, в дизайні службового приміщення, в одязі, в зачісці.

  9. Скласти «портрет» ідеального службового приміщення, уточнюючи призначення приміщення, кольору, розміру, звуків, пахощів, кількості працюючих та відвідувачів, розташування, спецодягу тощо. Свій вибір обґрунтувати.

  10. Перелічити та охарактеризувати фактори, умови, що впливають, стимулюють власний творчий потенціал.

  11. Визначити та проаналізувати особливості та значення даної дисципліни у власному професійному розвитку.

  1. Визначити професійно значимі для вас психічні властивості, стани, утворення, емоції, почуття, здібності.

  2. Визначити та охарактеризувати власні особливості відповідно типу конституції власного тіла за Е.Кречмером.

  3. Охарактеризувати успішну відому особистість будь-якого політичного діяча, телеведучого або фахівця в сфері індустрії моди. Виокремити риси, які роблять його успішним.

  4. За класифікацією психодіагностичних методів розробити комплекс (5-7 методик) тестів, анкет (мета, назва методики, автор) – максимум надійності при мінімумі витрат для вирішення певної загальної мети дослідження за схемою: вікова та соціальна категорія (напр., студенти, школярі, майбутні мами, майбутні перукарі, майбутні викладачі тощо); мета дослідження (напр., визначити рівень успішності, мотивації досягнення, психоемоційний стан, цінності та інтереси, характерологічні властивості тощо); перелік методик.

  5. Розробити 7 питань анкети з 5 можливими відповідями на кожне за основними передбаченими правилами побудови, які допоможуть у взаємодії, обов’язково дати назву анкеті та поставити мету дослідження

  6. Охарактеризувати одну з технік, яка на вашу думу, найбільш вірогідно позитивно вплинула б на Вас за схемою: 1) Назва техніки, автор. 2) Мета застосування. 3) Вид чи форма психологічної роботи. 4) Умови застосування (приміщення, потрібний час, обладнання). 5) Особливості комплектування групи. 6) Показники ефективності застосування даної техніки.

  7. Обрати одну з технологій психологічного впливу (групову за формою), розкрити зміст поняття “групова динаміка”.

  8. Обрати та коротко охарактеризувати один з видів груп рекреаційного впливу, який, на вашу думку, найбільш підходить саме вам.

  9. Запропонувати та обґрунтувати власну психологічну концепцію дослідження особистості, яка має складатися з 5 основних положень, застосовуючи положення відомих наукових напрямів чи власних.

  10. Згідно з відомими концепціями (вказати якими саме) дати визначення власному здоров’ю.

  11. Дати відповідь на питання: “Чи є ви автентичною людиною?”, відповідь обґрунтувати.

  12. Назвати й охарактеризувати основні види активних методів навчання, які вдало застосовувались у вашому навчанні.

  13. Описати форми і методи активізації пізнавальної діяльності у вашій власній навчальній діяльності.

  14. Дати відповідь на питання “Чи сформований у вас позитивний “Я – образ”, відповідь обґрунтувати. Описати шляхи його формування.

  15. Навести приклади та охарактеризувати методи активізації власного професійного та особистісного самовизначення.

  16. Визначити 5 методів оптимізації афективної сфери власної особистості та означити мету їх застосування.

  17. За власним вибором визначити індивідуально-психологічні властивості відомих кіногероїв, людей. Характеристику обґрунтувати.

  18. Назвати героїв, образи яких відповідають чотирьом типам темпераменту особистості; дати їх коротку характеристику.

  19. Виокремити характерні властивості власної особистості за її сферами, зазначивши за допомогою яких методів ви це зробили.

  1. Визначити особливості власної професійної придатності.

  2. Коротко охарактеризувати здібності, якими повинен володіти спеціаліст вашої професійної спрямованості.

  3. Обрати відому багатьом людину та, згідно визначення здорової особистості за Г.Олпортом, проаналізувати її особливості.

  4. Описати власний досвід самопізнання та самоусвідомлення себе як майбутнього фахівця індустрії моди.

  5. За ієрархією потреб, згідно Маслоу, навести приклади преференції потреб одногрупників та ваших персональних.

  6. Описати рушійні сили розвитку власної особистості.

  7. Дати опис соціально-психологічної характеристики відомої багатьом видатної людини.

  8. Визначити роль психології в оптимізації професійної діяльності.

  9. Визначити власні індивідуальні особливості за допомогою запитань: 1) У чому може виражатися індивідуальність 2) Чи можна стверджувати, що особистість не можлива без індивідуальності, чому? 3) Як виявляєте свою індивідуальність? 4) Що вам дає можливість виявляти свою індивідуальність.

  10. Проаналізувати основні закономірності динаміки власної працездатності.

  11. Визначити фактори, які впливають на функції власного організму та власну працездатність.

  12. Перелічити шляхи збереження власної працездатності.

  13. Класифікувати заходи, спрямовані на збереження власної працездатності за етапами виконання роботи.

  14. Визначити якості власної особистості, які обмежують ефективність професійної діяльності

  15. Скласти план (5-7 пунктів) самопрезентації для першої зустрічі 1) в якості нового члену колективу; 2) з клієнтом. Пояснити чим відрізняються ці самопрезентації і чому.

  16. Пояснити чому ви обрали спеціальність, за якою навчаєтесь.