Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
заочн 3 розд матер. психотехнології.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Опитувальник мотивації схвалення (ю.Л.Ханін ,1974)

Інструкція: "Вам пропонується ряд тверджень. Якщо дане твердження збігається з Вашою особистою думкою, тоді відповідайте “так”, якщо не збігається – “ні”.

  1. Я уважно читаю документ перед тим, як підписую його.

  2. Я не відчуваю вагань, коли комусь необхідно допомогти в біді.

  3. Я завжди уважно слідкую за тим, як я одягнений.

  4. Удома за столом я поводжуся так само, як і в ресторані.

  5. Я ніколи не відчуваю ні до кого сильних симпатій.

  6. Був випадок, коли я покинув щось робити, тому що був не впевнений у власних силах.

  7. Інколи я люблю позлословити про відсутніх.

  8. Я завжди уважно слухаю співрозмовника, хто б він не був.

  9. Був випадок, коли я вигадував вагому причину, щоб виправдатись.

  10. Траплялось, що я користувався помилкою людини.

  11. Я завжди охоче визнаю свої помилки.

  12. Іноді, замість того, щоб пробачити людині, я намагаюсь відплатити їй тим самим.

  13. Були випадки, коли я наполягав на тому, щоб робили по-моєму.

  14. У мене не виникає внутрішнього протесту, коли мене прохають зробити послугу.

  15. У мене ніколи не виникає досади, коли висловлювана думка протилежна моїй.

  16. Перед тривалою подорожжю я завжди ретельно обмірковую, що взяти із собою.

  17. Були випадки, коли я дійсно заздрив успіху інших.

  18. Іноді мене дратують люди, які звертаються до мене з проханнями.

  19. Коли в людей неприємності, я іноді думаю, що вони отримали їх по заслузі.

  20. Я ніколи нікому навмисне не казав неприємних речей.

Обробка результатів та висновки. Ключ до опитувальника: Відповідь по кожній позиції оцінюється в 1 бал. Бали проставляються лише за відповідь “так” за позиціями 1 –5 , 8, 11, 14 – 16, 20 та лише за відповідь “ні” – за позиціями 6, 7, 9, 10, 12, 13, 17 – 19. Загальний підсумковий показник потреби у схваленні одержують сумацією всіх отриманих балів. Чим він вище, тим більше потреба у схваленні. Вона показує ступінь залежності суб’єкта від схвальних оцінок з боку інших людей, його вразливість та чутливість до міжособистісних впливів та впливів середовища.

За сумарного показника 13 балів і вище – високий рівень потреби схвалення, 10 –12 балів – середній рівень, нижче 10 балів – низький. Високий показник відображає звичний стиль реагування, а також особливості очікувань суб’єкта в ситуації оцінки з боку інших. Низький сумарний показник свідчить про те, що власні переконання для суб’єкта дорожчі, а також про його незалежність від групи. Він конфліктний та не піддається соціальному впливу, не прагне бути схожим на зразок.

ОСОБИСТІСНИЙ ОПИТУВАЛЬНИК “СТИЛІ ЖИТТЯ” ("СЖ") ЧЕСЛАВА МАТУСЕВИЧА (АДАПТАЦІЯ Л.Й.МАРІСОВОЇ)

Тест-опитувальник вибору моральних цінностей, призначений для вивчення стилю життя, кожен з яких описаний через п’ять основних цінностей, які у більшості випадків виступають мотивами поведінки.

Інструкція: Після уважного прочитання текстів, що описують ці стилі життя, і ознайомлення з протокольним листом, заповніть його в чотири етапи. На першому етапі Ви повинні з 20 запропонованих стилів життя вибрати лише один стиль, який найбільше, на Вашу думку, подібний до Вашого власного; у відповідному пункті протоколу (дев'ятому) проставити його номер і коротко відповісти на запитання, запропоновані в цьому пункті. Якщо серед 20 описів стилів життя Ви не змогли знайти стиль, що Вам підходить, можна, згідно з даним зразком, дописати свій власний, 21-й, за такою схемою: назву можна вигадати будь-яку, але почати краще так: "Люди, що дотримуються цього стилю життя, характеризуються такими рисами: а) найбільше цінують (спокій, владу, розваги і т.д.); б) більш за все прагнуть до (творчості, накопичення речей і т.д.); в) ставляться до людей ...; г) у них домінують мотиви діяльності (показати себе, добробут людей і т.д.); д) найбільш характерними особливостями поведінки цих людей є ...”

На другому етапі роботи з опитувальником виберіть з 20 описів п'ять стилів життя, які більше чи менше схожі з тим, який Ви вже обрали чи описали, і проранжуйте їх: номером “1” потрібно позначити той стиль, який більш за все схожий із обраним чи описаним Вами, а номером "5" – той, який менш за все подібний до нього, номерами “2”, “3”, "4 позначити різні ступені схожості – від більш близьких до менш близьких.

На третьому етапі роботи з тест-опитувальником просимо оцінити кожен із запропонованих Вам стилів життя за такою шкалою: Мені цей стиль дуже подобається -5. Мені цей стиль загалом подобається – 4. Мені цей стиль байдужий -.3 Мені цей стиль загалом не подобається .-2. Мені цей стиль зовсім не подобається – 1.

На четвертому етапі роботи з тест-опитувальником у десяту графу протоколу впишіть букви, що позначають ті окремі елементи кожного зі стилів життя, які Вам подобаються незалежно від стиля в цілому та інших його елементів.