Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
заочн 3 розд матер. психотехнології.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Контрольна робота

І. ТЕСТИ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

  1. Якому американському психологу належить наступне розподілення складових елементів особистості: фізична, соціальна та духовна особистість: а) К.Роджерсу; б) В. Джемсу; в) Г.Олпорту; г) А.Маслоу?

  2. Хто з психологів визначив шість типів пізнання світу, шість “форм життя” і відповідно їм — типів людини: теоретична, економічна, естетична, соціальна, політична, релігійна: а) В.Франкл; б) К.Г.Юнг; в) Е.Шпрангер; г) Г.Олпорт?

  3. Хто з психологів розподіляв людей на інтровертів та екстравертів: а) Е.Шпрангер, б) В.Ділтей; в) В.Франкл; г) К.Г.Юнг?

  4. Хто з американських психологів пропонував розглядати самоповагу особистості як відношення, в якому чисельник виражає реальний успіх, а знаменник – домагання: а) К.Роджерс; б) В. Джемс; в) Г.Олпорт; г) А.Маслоу?

  5. Хто з відомих вітчизняних психологів розглядав особистість у контексті принципів детермінізму і єдності свідомості та діяльності а) О.Ф.Лазурський; б) О.М.Леонтьєв; в) Б.Г.Ананьєв; г) С.Л.Рубінштейн?

  6. Яка основна сфера розвитку особистості за О.М.Леонтьєвим: а) спілкування; б) праця; в) творчість; г) навчання?

  7. Кому з вчених належить визначення поняття “ноосфера”: а) О.Ф.Лазурському; б) В.І.Вернадському; в) О.М.Леонтьєву; г) Б.Г.Ананьєву; д) С.Л.Рубінштейну?

  8. Яка головна характеристика особистості за А Маслоу: а) потяг до самоактуалізації; б) її активність; в) її досягнення; г) психічне здоров’я?

  9. Що таке індивідуальність? а) риса характеру; б) властивість особистості; в) неповторна специфічність особистості.

  10. Яка одна з важливих психологічних характеристик особистості виявляється у формі поведінки та діяльності? а) воля; б) активність; в) інтелект; г) темперамент.

  11. Що характеризує особистість з розвиненими вищими людськими потребами? а) як розумний споживач матеріальних і духовних цінностей; б) як творець матеріальних і духовних цінностей; в) як моральна людина; г) як високоінтелектуальна людина.

  12. Що означає поняття рекреаційні психотехнології?: це комплексна інтегративна система, що включає: а) впорядковану безліч операцій і дій, спрямовані на відновлення оптимального психічного стану, працездатності, засвоєння знань, набуття вмінь і формування особистісних якостей, заданих цілями рекреації; б) операції і дії, спрямовані на відновлення оптимального психічного стану, працездатності, засвоєння знань, набуття вмінь і формування особистісних якостей, заданих цілями рекреації; в) методи, спрямовані на відновлення оптимального психічного стану, працездатності, засвоєння знань, набуття вмінь і формування особистісних якостей, заданих цілями рекреації; г) впорядковану систему заходів, спрямовану на відновлення оптимального психічного стану, працездатності, засвоєння знань, набуття вмінь і формування особистісних якостей, заданих цілями рекреації.

  13. Що означає «гіподинамія»? а) зниження рухової активності; б) потреба в руховій активності; в) перебільшення рухової активності; г) достатня рухова активність.

  14. Яка основна причина інтелектуальних перенавантаження і проявів інтелектуальної втоми? а) багато зайвої інформації; б) невміння інтелектуально працювати; в) небажання інтелектуально працювати; г) нераціональне використання робочого часу та часу відпочинку.

  15. В яких техніках загальні принципи стосуються сприйняття реальності, інтерпретації сенсорних відчуттів, неадаптивних думок, усвідомленості думок? а) НЛП; б) DНЕ, в) когнітивні й раціонально-емотивні техніки А. Бека й А. Еліса; г) саногенного й позитивного мислення; ґ) парадоксальної інтенції.

  16. Що таке саногенне мислення? а) оздоровче мислення, що породжує високу самооцінку; б) оздоровче мислення, що породжує гарне самопочуття; в) оздоровче мислення, що породжує здоров’я, порозуміння, мир; г) усвідомлення важливості здоров’я, порозуміння, мир.

  17. Основою якої психотехнології є надбання впевненості у собі й готовності приймати відповідальність за власні дії; самостверджувальної поведінки? а) НЛП; б) DНЕ; в) психосинтез субособистостей; г) гештальт-техніки усвідомлення потреб; ґ) асертивні психотехніки; д) техніки саморегуляції часу.

  18. Які функції 1) обєктивних методик?; 2) проективних методик?; 3) субєктивних методик?: а) вимірювання результативності та способу (особливостей) виконання діяльності; б) вимірювання на основі інформації, що надається досліджуваним про самого себе; в) вимірювання за допомогою слабко структурованого матеріалу, який поповнює досліджуваний, проектуючи свою особистість.

  19. В чому полягає суть? 1) психоаналітичного підходу до проблеми здоров’я, адаптації, саморегуляції; 2)біхевіористського напряму; 3) тілесно-орієнтованого напряму; 4) гештальт-психологічного напряму; 5) гуманістичного й екзистенціального напряму; 6) когнітивного напряму; 7) нейро-лінгвістичного програмування: а) процес особистісного росту розуміється як основний критерій здоров’я, основна умова вирішення психологічних проблем, спосіб ефективної комунікації й адаптації; б) виникнення неадаптивної (невротичної) поведінки та психосоматичних розладів у результаті помилкового навчання, впливу оточення, що підкріплює його. Отже, завдання – точно визначити невідповідну, неадаптивну поведінку й визначити режими підкріплення, що вимагаються для формування цієї поведінки; в) уявлення про те, що джерела стресу та іншого травматичного досвіду знаходяться в дитинстві. Для того щоб бути здоровою й адаптованою, людина має навчитися позбуватися дитячих травм; г) шлях гармонійної, адаптованої здорової особистості – бути самим собою, здійснювати своє Я, реалізовувати свої споживи, схильності й здібності; ґ) біоенергетичні порушення викликають невротичні розлади, а їх усунення призводить до видужання; д) розумовий розвиток відбувається в процесі зрівноважування організму з середовищем, у процесі адаптації; е) головна мета полягає в активізації несвідомого, розблокуванні енергії, стримуваної в емоційних і психосоматичних симптомах; є) щоб людина сприяла своєму розвитку, здоров’ю, треба розкрити, пізнати свої індивідуальні природні правила, закономірності; ж) переваги у виборі репрезентативних систем можуть мати наслідки для здоров’я. Розвиток та тренування всіх репрезентативних систем є адаптивним і корисним для психосоматичного здоров’я; л)основна причина виникнення дезадаптивних станів – це “автоматичні неадаптивні думки”. Однак людина може навчитися контролювати ці неадаптивні думки й усвідомлювати їх.

  20. Що таке добре адаптована людина за психоаналітичним напрямом? а) людина, психологічні особливості і якості якої з’являються шляхом пристосування до вимог навколишнього середовища; б) людина, в якій співвідносяться здатність насолоджуватися життям, продуктивність і психічна рівновага; в) людина, яка може контролювати неадаптивні думки й усвідомлювати їх; г) людина, яка відновлює зовнішню інформацію, використовуючи свої органи чуття, “репрезентативні системи”.

  21. Що найбільше сприяє усвідомленню отриманої інформації засобами історій та розповідей? а) довгі, складні історії; б) розмаїття подій; в) короткі яскраві розповіді; г) приклади деструктивної поведінки; ґ) приклади позитивної поведінки.

  22. Що зайве у списку стимулів пізнавальної діяльності особистості: а) факти; б) логічність; в) можливості широкого й вільного доступу до необхідної інформації; г) розмаїтість змісту; ґ) розмаїтість форм пізнання?

  23. Гармонізування компоненти образу Я найбільшим чином впливає на? а) настановлення особистості, готовність людини поводитись певним чином, провідну лінію її поведінки, поле самореалізації творчого потенціалу людини; б) самооцінку, волю, активність до дії; в) активну життєву позицію, стиль життя, стосунки з оточенням; г) впевненість у виборі стилю життя, зорові стосунки з оточенням, реалізацію власних мрій.

  24. З якого поняття у психології традиційно починається аналіз індивідуально-психологічних властивостей особистості: а) темперамент, б) характер; в) поведінка; г) інтелект?

  25. Характер чи темперамент? 1) Характер. 2) Темперамент: а)характеристика особистості, динамічних особливостей її психічних процесів і станів; б) виражає ставлення людини до навколишнього світу, інших, себе; в) визначає стиль і темп діяльності; г) закріплений у звичних способах поведінки; д) практично не змінюється під впливом виховання.

  26. Якому з типів темпераменту важче долати соромязливість і тривожність: а) холерику; б) сангвініку; в) меланхоліку; г) флегматику?

  27. Що зайве в переліку складових особистісного росту: а) зміна життєвих пріоритетів, підвищення значимості головних життєвих цілей і зниження актуальності дрібних рутинних, життєво-побутових проблем; б) досягнення почуття звільненості, здатність робити усвідомлений вибір, не роблячи те, що не хочеться робити (і навпаки); в) переживання єдності з цивілізацією; г) менш глибокий контакт із близькими Я людьми?

  28. Що зайве у списку компонентів цілісного “Я-образу”: а) пізнавальний; б) раціонально-когнітивний; в) емоційно-чуттєвий; г) сенсорний; ґ) мотиваційний?

  29. Які характеристики позитивного “Я-образу” стосуються 1) мотиваційного рівня; 2) раціонально-когнітивного рівня; 3) емоційно-чуттєвого рівня; 4) сенсорного рівня : а) пріоритетність психологічного, психічного, фізичного здоров’я в індивідуальній системі цінностей, високий рівень внутрішньої мотивації до творчого стилю життя, творчого самовираження; б) позитивні почуття, насолода творчим процесом та від його результатів, адекватна позитивна самооцінка, оптимальний рівень тривожності в проявах власного Я; в) відчуття бадьорості, здатності до активності, енергійність, адекватність сприймання себе та навколишнього світу; відсутність відчуття чи дискомфорту болю; г) висока міра поінформованості й компетентності у сфері власного Я, знання критеріїв “оптимального Я”, оптимальної поведінки, основних чинників, що сприяють чи унеможливлюють розвиток власної особистості, розуміння ролі власного позитивного “Я-образу” не тільки для власного життя, а й в інших сферах буття?

  30. Творчим потенціалом володіють: а) розвинені особистості; б) обрані; в) кожна особистість; г) більшість людей.

  31. До моделі творчості у моді не належить: а) знання загальних законів; б)розуміння того, які якості необхідно розвивати чи корегувати у себе; в) створення комфортних умов для творця; г) тренування здібностей в різних видах діяльності .

  32. Творчий процес у фешн-бізнесі виявляється у формах: а) перетворення одного з об'єктів взаємодії; б) психічне відображення зовнішнього світу у внутрішній; в) відображення в мозку картин реальності; г) підбір комфортних умов для прояву творчості, д) обміркування подальшої діяльності.

  33. Спонуканими силами творчості є: а) коли зовнішні стимули перетворюють реальність; б) бачення потрібного майбутнього; в) зацікавленість результатами діяльності; г) потреба бути визнаним.

  34. Досконалими називають такі результати: а) найкращі; б) найвиразніші; в) від яких нічого не можна ні відняти, ні додати; г) одиничність.

  35. Провідним психічним утворенням для творчості є: а) потреби; б) емоції; в) розсудливість; г) психічний стан.

  36. Творча діяльність у фешн-бізнесі обов'язково передбачає: а) стандарт; б) готовність до пошуку індивідуального «творчого стилю»; в) розуміння оточуючими; г)внесення новизни в продукт діяльності.

  37. За кольоровою преференцією можна розповісти: а) про інтелектуальний розвиток, б) про естетичний розвиток; в) про емоційний стан; г) про смак людини.

  38. До якого кольору належать наступні психологічні властивості: спокійний, створює приємний настрій, багатий на асоціації: а) червоний б) блакитний, в) жовтий; г) зелений, д) фіолетовий?

  39. Різкий колір в гострокінцевій формі: а) посилюється в своїх властивостях; б) нейтралізується; в) зменшується; г) не має значення.

  40. Пахучі речовини природи вміщують особливі молекули, які називаються: а) одоривекторами; б) ольфакторами; в) паромолекулами; г) феромонами.

  41. Феромони – пахучі речовини, що вміщується: а) в квітах; б) рослинах; в) тваринах; г) людині; д) землі.

  42. Сенсибілізація – це: а) підвищення чутливості органів відчуття засобами мистецтва; б) підвищення чутливості органів відчуття при дії на них адекватних та неадекватних подразників; в) підвищення чутливості органів відчуття розвиваючими вправами.

  43. Сенсорні процеси - це: а) увага та пам'ять; б) увага та мислення; в) відчуття та сприймання; г) сприймання та мислення.

  44. Що означає адекватність сприйняття: а) спонтанність; б) правильність; в) точність; г) об'єктивність?

  45. Яке поняття належить до наступного визначення: процес сприйняття соціальних об'єктів (люди чи соціальні групи):а) соціальна перцепція;б) взаємодія; в) взаємостосунки; г) спілкування?

  46. Які допоміжні методи дослідження в психології спілкування: а) спостереження; б) експеримент; в) соціометрія; г) узагальнення незалежних характеристик; д) опитування; ж) аналіз результатів діяльності; з) тестування ?

  47. Візуальна психодіагностика – це: а) практичне застосування психодіагностики; б) наука про зовнішній вигляд людини; в) теоретичний розділ психодіагностики; г) психологія сприйняття; ґ) галузь психології кадрової роботи, що визначає зовнішні характеристики поведінки та зовнішності людини з метою проникнення у внутрішній світ особистості.

  48. З чим пов'язана соціалізація у сфері спілкування: а) із засвоєнням нових видів діяльності, найбільш значущих саме для конкретної людини; б) із збагаченням змісту спілкування; в) із поглибленням розуміння інших людей; г) формуванням власного „Я” як активного суб'єкта діяльності; д) осмислення особистістю своєї соціальної належності ?

  49. Негативні емоції виникають, коли інформація: а) надлишкова; б) недостатня; в) достатня.

Заповнити пропущене місце