Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
216.58 Кб
Скачать

4.1. Структура програми підготовки бакалавра

Загальний навчальний час засвоєння програми бакалаврської підготовки складає 240 кредитів / 8640 годин (термін навчання 4 роки).

Нормативна частина змісту ОПП складає 187 кредитів / 6732 години. Перелік нормативних дисциплін циклу гуманітарної підготовки є однаковим для всіх спеціальностей.

Варіативна частина змісту освіти складає 53 кредити / 1908 годин.

Для всіх дисциплін варіативної частини ОПП формою контролю є ПМК (поточно-модульний контроль), який здійснюється наприкінці семестру, на екзаменаційну сесію не виноситься.

Для кожної спеціальності одна профільна дисципліна викладається обсягом 10 кредитів / 360 годин, усі інші дисципліни мають обсяг 5 кредитів / 180 годин.

У випадках, коли дисципліна має загальний обсяг годин більше 10 кредитів і вивчення її потрібно перенести на нас­тупний курс, доцільно представити її у вигляді окремих частин, наприклад: “Вища математика - І” та “Вища математика - ІІ”, “Основна іноземна мова - І”, “Основна іноземна мова - ІІ” тощо.

4.2. Розподіл змісту опп за циклами дисциплін та критеріями

нормативності і вибірковості

Цикли дисциплін

Нормативна кількість

навчальних годин / кредитів

У тому числі

Нормативні дисципліни,

годин / кредитів

Вибіркові дисципліни (варіативна компонента),

годин / кредитів

Гуманітарної підготовки

2160 год. / 60 кред.

1836 год. / 51 кред.

324 год. / 9 кред.

Природничо - наукової підготовки

4320 год. / 120 кред.

3600 год. / 100 кред.

720 год. / 20 кред.

Професійної підготовки

2160 год. / 60 кред.

1296 год. / 36 кред.

864 год. / 24 кред.

Усього

8640 год. / 240 кред.

6372 год. / 187 кред.

1908 год. / 53 кред.

4.3. Структура програми підготовки спеціаліста

Загальний навчальний час засвоєння програми ОКР спеціаліста з терміном навчання 1 рік складає 60 кредитів / 2160 годин, у тому числі теоретичне навчання – 41 кредит / 1476 годин (не менш як 4 кредити / 144 години - за вільним вибором студентів), всі види практик, дипломна робота із захистом у ДЕК, державні іспити – 21 кредит.

4.4. Структура програми підготовки магістра

Загальний навчальний час засвоєння програми ОКР магістра (на базі ОКР бакалавр) складає 60 кредитів / 2160 годин, у тому числі теоретичне навчання – 40 кредитів / 144 годин (з них не менш як 6 кредитів / 216 годин - за вільним вибором студентів); науково-дослідна практика та підготовка магістерської роботи –20 кредитів.

Розділ 5.

Організація модульного контролю успішності

Оцінювання успішності студента при засвоєнні змістового модулю (дисципліни) здійснюється на основі результатів поточного і підсумкового контролю за внутрішньою системою, затвердженою відповідною кафедрою.

При організації поточного контролю кафедри самостійно розподіляють загальну кількість балів за модулями (змістовими модулями), за якими оцінюється поточна робота студента, визначають форми проведення контрольних заходів та критерії їх оцінювання, включають до робочих навчальних програм і доводять до відома студентів на початку семестру.

Контроль успішності студента здійснюється з використанням методів і засобів, що визначаються в МДГУ. Академічні успіхи студента визначаються за допомогою 100 – бальної системи оцінювання з обов’язковим переведенням оцінок до національної шкали та шкали ECTS.

При проведенні модульного контролю (виконання модульних контрольних завдань) оцінюванню підлягають теоретичні знання та практичні уміння, набуті студентами після опанування певного модуля. Кількість модульних контрольних завдань залежить від числа кредитів ЕСТS, відведених на вивчення дисципліни протягом одного семестру і унормовуються таким чином:

кількість кредитів ЕСТS, відведених на вивчення дисципліни

кількість модульних контрольних робіт

1-3 кредити

1

4-6 кредитів

2

7-9 кредитів

3

10-12

4

13 і більше

5

Викладач розробляє систему оцінювання елементів модуля з кожної навчальної дисципліни, виходячи з особливостей навчальної дисципліни, рівня її складності, змісту, конкретних умов тощо.

Для об’єктивного оцінювання ЗВН студентів з іноземної мови, де викладається кілька аспектів одночасно, а трудомісткість навчальної дисципліни є більше, ніж 5 кредитів у семестр, розробляється окреме Положення. Основні пункти Положення враховують визначену в МДГУ систему оцінювання, але технологічно забезпечують більш прозоре оцінювання ЗВН студентів.

Умовою допуску студента до контрольного заходу (заліку, іспиту) є мінімальна сума балів, яку студент повинен набрати у разі виконання всіх елементів модуля.

Якщо студент не набрав мінімальну суму балів, то він не допускається до контрольного заходу ( КЗ) і йому рекомендується набрати цю кількість балів за рахунок виконання завдань.

За всі КЗ з конкретної дисципліни протягом семестру студент може отримати від 0 до 100 балів.

Курсові роботи оцінюються за 100-бальною шкалою відповідно до критеріїв, розроблених кафедрами.

Усі види практик оцінюються за 100-бальною шкалою відповідно до критеріїв, розроблених кафедрами.

По завершенні вивчення кожного модуля студент виконує підсумкову модульну роботу (ПМР). Оцінка за ПМР може бути оцінкою за модуль. ПМР проводиться у письмовій формі (за виключенням дисциплін, де специфіка матеріалу потребує інших видів роботи). У ПМР рекомендується використовувати різні типи завдань, переважно тестові, орієнтовані на визначення рівня сформованості у студентів ЗВН за змістом модуля.

ПМР виконується на останньому практичному, семінарському (лабораторному) занятті у модулі. Графік проведення ПМР визначається деканатом. Якщо викладач не може проводити ПМР у визначений графіком час, то завідувач кафедри визначає іншого викладача для проведення ПМР. Перевірку ПМР може здійснювати викладач, призначений завідувачем кафедри.

Студент може автоматично, без написання ПМР, одержати оцінку за модуль, якщо він відвідав не менше 80% занять та одержав не менше 70% можливих оцінок Оцінка за модуль буде дорівнювати середньому арифметичному від суми оцінок, одержаних на практичних та лабораторних заняттях.

Студент, який одержав автоматично оцінку за модуль, має право складати ПМР. При цьому за модуль виставляється вища з двох оцінок.

Студент, який не відпрацював семінарські, практичні, лабораторні заняття не допускається до написання ПМР, у залікову відомість виставляється 0 балів за модуль.

Під час складання ПМР студент може користуватися лише тими матеріалами, які дозволені викладачем. У протилежному випадку студент усувається від складання ПМР, на роботі робиться відповідний запис, у залікову відомість виставляється 0 балів за ПМР та за модуль.

Якщо студент не з'явився на ПМР, у відомості зазначається «не з явився» та виставляється 0 балів за модуль. Студент, який з поважної причини пропустив ПМР, зобов'язаний надати відповідний документ. Студент, який навчається за індивідуальним планом, зобов'язаний складати ПМР у визначений деканатом час.

Результати ПМР та оцінка за модуль заносяться у залікову відомість у 100-бальній та 5-бальній шкалі протягом трьох робочих днів після складання ПМР.

Результати ПМР доводяться до відома студентів не пізніше трьох робочих днів після складання. Студент, який не погоджується з оцінкою ПМР, має право звернутися до викладача та отримати обґрунтоване пояснення, У випадку незгоди студента з рішенням викладача він може звернутися з письмовою апеляцією до завідувача кафедри в день оголошення результатів Завідувач кафедри та викладач мають розглянути апеляцію у присутності студента протягом двох днів з дня її подання та прийняти остаточне рішення щодо оцінки ПМР. У результаті апеляції оцінка не може бути зменшена. Якщо студент не звернувся з апеляцією у встановлений термін, то оцінка, виставлена викладачем, є остаточною.

Якщо студент не склав модуль, останній перед заліком (екзаменом), він не може його перескласти, а має складати залік (екзамен).

ПМР студентів зберігаються у навчальних картках до завершення навчання.

Студент, який отримав за всі КЗ не менше 60 балів, за його бажанням може бути звільнений від курсового екзамену за умови, що він виконав ІНДЗ, набрав за виконання всіх видів навчальних робіт по всім модулям певну суму балів, яка складається з суми балів по кожному модулю. Ця певна сума балів повинна перевищувати суму встановлених мінімумів.

Студент, який набрав за всі КЗ менше 60 балів, складає підсумковий семестровий екзамен, до якого він допускається, якщо має за виконання всіх передбачених елементів модуля мінімальну суму 35 балів.

В МДГУ використовується інтервальна шкала оцінок, подана у таблицях 7.1 та 7.2.

Таблиця 7.1.

Інтервальна шкала оцінок для дисциплін з формою контролю іспит

За шкалою ECTS

За національною шкалою

За шкалою МДГУ

А

Відмінно

90–100

В

Добре

89-80

С

Добре

79-75

D

Задовільно

74 – 69

E

Задовільно

68- 60

FX

незадовільно з можливістю складання іспиту та виконанням певної додаткової роботи

35–59

F

незадовільно з обов’язковим виконанням завдань для отримання допуску до іспиту, необхідна значна подальша робота

1–34

Студент, який отримав за всі КЗ не менше 60 балів, атестується з навчальної дисципліни (отримує “залік”) за умови, що він виконав ІНДЗ, набрав за виконання всіх видів навчальних робіт по всім модулям певну суму балів, яка складається з суми балів по кожному модулю. Ця певна сума балів повинна перевищувати суму встановлених мінімумів.

Студент, який набрав за всі КЗ менше 60 балів, не атестується і має виконати певні завдання.

Таблиця 7.2.

Інтервальна шкала атестації знань студентів з формою контролю залік

За шкалою ECTS

За національною шкалою

За шкалою МДГУ

А

Зараховано

90–100

В

зараховано

89- 80

С

зараховано

79- 75

D

зараховано

74-69

E

зараховано

68-60

FX

не зараховано, необхідно виконати певні завдань, з можливістю складання заліку

35–59

F

не зараховано з обов’язковим виконанням завдань для отримання допуску до заліку

1–34

Державна атестація студентів проводиться відповідно до чинної нормативної бази.

Підсумкове оцінювання засвоєння навчального матеріалу дисципліни визначається без проведення семестрового екзамену (заліку) як інтегрована оцінка засвоєння всіх змістових модулів з врахуванням «вагових» коефіцієнтів.

Студент, що набрав протягом семестру необхідну кількість балів, має можливості:

- не складати екзамен (залік) і отримати набрану кількість балів як підсумкову оцінку, що визначається як середнє арифметичне від суми оцінок за модулі;

- складати екзамен (залік) з метою підвищення свого рейтингу за даною навчальною дисципліною;

- ліквідувати академічну різницю, пов'язану з переходом на інший напрям підготовки чи до іншого вищого навчального закладу;

- використати час, що відведено графіком навчального процесу на проведення модульного контролю, для задовольняння своїх особистих потреб.

Студент, що набрав протягом семестру менше необхідної кількості балів, зобов'язаний складати екзамен (залік). Під час складання екзамену (заліку) студент не може одержати оцінку нижчу, ніж та, яку він має за результатами підсумкових модульних робіт.

Оцінка, одержана при складання екзамену (заліку), заноситься у заліково- екзаменаційну відомість у день складання.

Щотижневе аудиторне навантаження студента:

- Освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр – 30 годин;

- Освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліст - 24 години;

- Освітньо-кваліфікаційний рівень магістр – 18 годин.

Розділ 6.

Особливості переведення, відрахування, поновлення студентів

та переривання їхнього навчання

  • Загальний порядок переведення, відрахування, поновлення студентів та переривання їхнього навчання зазначений у “Положенні про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти”, затвердженого Міністерством освіти від 15.07.96 р. № 245.

  • При переведенні (п.10) студент додатково додає до заяви копію договору про навчання в попередньому навчальному закладі, академічну довідку за весь період навчання, з обов’язковим зазначенням назв дисциплін, загальної кількості годин, залікових кредитів, передбачених на їх вивчення та форм контролю.

При позитивному розгляді ректором заяви, деканат проводить перезарахування результатів навчання з дисциплін шляхом порівняння кількості залікових кредитів і обсягу змістових модулів та визначає академічну різницю нормативних змістових модулів, яка не повинна перевищувати, як правило, 10 навчальних дисциплін.

  • Відрахування студента за академічну неуспішність здійснюється у випадках невиконання студентом індивідуального навчального плану, не зарахованих результатів семестрових контролів 3-х змістових модулів або у зв’язку з неможливістю сформувати студентом індивідуального плану на наступний рік внаслідок незарахування йому запланованих змістових модулів та обмежень, накладених структурно-логічною схемою підготовки, а також за порушення умов договору про навчання.

  • Студент може взяти перерву у навчанні (академічну відпустку, повторний курс), згідно з порядком надання академічної відпустки та повторного курсу, зазначеного у “Положенні про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти” від 06.06.96 р. № 191.

  • Стипендіальне забезпечення студентів здійснюється за підсумками виконання індивідуального навчального плану, виходячи з основних положень: “Порядку призначення, виплати та розмірів стипендіального забезпечення учнів, студентів, курсантів, слухачів, клінічних ординаторів, аспірантів і докторантів”, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 08.08.2001 р. № 950.

  • При перевищенні граничного терміну навчання стипендія студентам не назначається у зв’язку з відсутністю фінансування з бюджету цього етапу навчання.

Трудомісткість навчальних дисциплін в робочому навчальному плані розраховується таким чином:

- один тиждень практики - 1 кредит;

- один тиждень екзаменаційній сесії - 1,5 кредити;

- один тиждень підсумкової атестації (державний екзамен, підготовка та захист дипломної роботи) – 1,5 кредити;

- трудомісткість виконання різноманітних індивідуальних завдань (розрахунково-графічних, розрахункових, аналітичних, модульних, рефератів) входить у загальну трудомісткість навчальної дисципліни;

- трудомісткість виконання курсової роботи не входить у загальну трудомісткість навчальної дисципліни і становить 1 кредит.

Розділ 7.

Контроль за індивідуальним навчальним планом студента

Надання кваліфікованих консультацій щодо формування індивідуального навчального плану студента, його реалізації протягом всього періоду навчання покладається на куратора.

Куратором може бути науково-педагогічний працівник випускової кафедри, який має досвід роботи в вищій школі, ґрунтовно ознайомлений з вимогами відповідних галузевих стандартів вищої освіти.

Куратор призначається наказом ректора вищого навчального закладу за поданням декана відповідного факультету. У рамках виконання своїх функцій куратор підпорядкований заступнику декана факультету, який відповідає за формування індивідуального навчального плану студента.

Визначаючи єдність процесів навчання та виховання, навчальної та виховної поза аудиторної роботи в вищому закладі освіти, на кураторів покладаються також виховні функції.

Діяльність куратора регламентується окремим Положенням.

Співвідношення годин: