Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
216.58 Кб
Скачать

2.6. Підготовка робочої навчальної програми з навчальної дисципліни

Навчальна програма нормативної дисципліни є складовою державного стандарту освіти, а навчальні програми вибіркових дисциплін розробляються вищим навчальним закладом. Для кожної навчальної дисципліни, яка входить до ОПП згідно з навчальним планом, кафедрами скла­даються робочі навчальні програми дисциплін (РНП), які є нормативним документом вищого навчального закладу. Основою для складання РНП є анотація – система змістових модулів, що наведена у відповідних ОПП галузевих стандартів вищої освіти України з врахуванням змісту компетенцій фахівця.

У разі відсутності галузевих стандартів, кафедра самостійно розробляє програму з навчальної дисципліни, враховуючі сучасні досягнення науки та педагогічної практики, а також досвід інших ВНЗ. Якщо програма розробляється вперше, викладач має право на відрядження до наукової бібліотеки, іншого ВНЗ терміном до 2 тижнів.

Робочі навчальні програми можуть бути перезатверджані кафедрою із погодженням з першим проректором. Щорічно до РНП за певних умов вносяться необхідні корективи.

Робоча навчальна програма дисципліни є документом, що визначає: зміст компетенцій (сукупність знань, вмінь, навичок тощо), який повинен опанувати студент відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики; алгоритм вивчення навчального матеріалу дисципліни з урахуванням міжпредметних зв’язків, що виключає дублювання навчального матеріалу при вивченні спільних для різних курсів проблем; необхідне методичне забезпечення; форми та засоби поточного і підсумкового контролю.

Робоча навчальна програма є нормативним документом, що закладає “ідеологію” змісту освіти та організації навчання; на її основі розробляються посібники (методичні комплекси) для самос­тійного вивчення розділів дисципліни, інші матеріали методичного характеру (вказівки, конспекти лекцій, варіанти МКР), що забезпечують успішне опанування програмного матеріалу дисципліни.

У робочі навчальні плани дисциплін соціально-гуманітарного блоку вводяться змістові модулі, що враховують напрям підготовки фахівців, спеціальність тощо. У цьому випадку зміст робочих навчальних планів погоджується з випускними кафедрами.

Для навчальної дисципліни “іноземна мова” на підставі навчальних програм розробляються календарно-тематичні плани, в яких враховано особливості аспектного або комплексного викладання ІМ. Для кожної спеціальності готується робоча програма викладання ІМ, на її основі викладачами, що ведуть заняття за аспектами, розробляються календарно-тематичні плани на навчальний рік та семестр.

Робочі навчальні програми затверджуються в установленому порядку, доводяться до відома студентів та викладачів і протягом навчального року залишаються незмінними.

Зміст робочої навчальної програми підлягає обов’язковому перег­ляду і перезатвердженню на вченій раді МДГУ упродовж двох місяців у таких випадках:

а) після затвердження нової редакції освітньо-професійної програми з певного напряму/спеціальності, внесення змін до навчального плану, що стосуються цієї дисципліни;

б) після трьох років з її останнього затвердження.

Навчальна програма складається за такою структурою: титульна сторінка; інформація про погодження робочої навчальної програми; вступ (передмова); зміст залікових кредитів за змістовими модулями; структура залікового кредиту курсу; перелік та короткий зміст лекційного матеріалу; перелік та короткий зміст практичних, семінарських занять; завдання для самостійної роботи студентів, вимоги до їх виконання та оцінювання; індивідуальні навчально-дослідні завдання та методичні рекомендації до їх виконання; система поточного та підсумкового контролю знань, умінь, навичок; перелік питань для підсумкового контролю (самокон­тролю); приклади типових завдань, тестів, що виносяться для підсумкового контролю; література, ресурси Інтернет для відпрацювання основного змісту дисципліни, виконання завдань для самостійної та індивідуальної роботи.

Зразок робочої програми подано у Додатку Д.

Розділ 3.

Організація навчального процесу в МДГУ

Навчальний процес в МДГУ в умовах КМСОНП здійснюється у таких організаційних формах: навчальні заняття, виконання навчально-дослідних індивідуальних завдань, самостійна робота студентів, практична підготовка, контрольні заходи.

Основні види занять, що входять до складу модулів: лекція; лабораторне, практичне, семінарське, індивідуальне заняття; консультація. Індивідуальне завдання (реферати, розрахунково-графічні роботи, курсові та дипломні проекти або роботи тощо) виконуються студентами самостійно при консультуванні викладачем.

Обсяг завдань для студентів не перевищує граничний термін часу на його виконання в процесі – 54 годин на тиждень.

Розділ 4.

Організація самостійної роботи студентів

Організація самостійної роботи студентів в умовах модульно-рейтингової та кредитно-модульної технології відбувається згідно з Положенням про самостійну роботу в МДГУ, інших інструктивно-методичних документів, розроблених кафедрами.

Освітньо-професійні програми підготовки фахівців