Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
216.58 Кб
Скачать

2.5. Розклад навчальних занять

  • Розклад навчальних занять разом із навчальним планом і навчальними програмами дисциплін є основним документом, що регламентує організацію та проведення навчального процесу в університеті.

  • Чисельність навчальної групи за програмами підготовки бакалаврів та спеціалістів повинна бути не більше 30 та не менше 16 осіб. Чисельність навчальних груп за програмами підготовки магістрів може бути зменшена до 15-7 студентів. Лекційні потоки за програмами підготовки бакалаврів складаються, як правило, з 4-2 академічних навчальних груп, за програмами підготовки спеціалістів та магістрів – з 1-4 навчальних груп.

  • При складанні розкладу враховується, що максимальний загальний обсяг навчальної роботи студента на тиждень складає 54 академічних години або 1,5 кредити, у т.ч. аудиторне навантаження – 30-18 годин, ІЗ – 6 годин, СРС – 18-24 год. На 18 неділю (Різдвяни свята) плануються тільки години для самостійної роботи студентів.

  • В розкладі занять визначено аудиторні заняття, а також індивідуальні заняття під керівництвом викладача. Індивідуальні заняття, як правило, проводяться на факультетах, за основним місцем навчання студента. За погодженням з деканатом, заняття можуть проводитися в читальних залах, комп’ютерних класах, на інших факультетах, але це повинно бути визначено в розкладі занять.

  • Розклад занять узгоджується з робочим навчальним планом. З цією метою:

    • об’єднуються у страти навчальні дисципліни за спільними змістовими лініями, якщо кількість годин аудиторного навантаження 36 і менше (приміром БЖД, філософія тощо).

    • Кількість навчальних дисциплін, що вивчаються студентами одночасно, - 4-6.

    • При визначенні порядку вивчення дисциплін у семестрі доцільно враховувати структурно-логічну схему, а також рекомендації кафедр (приміром, дисципліну “Вступ до спеціальності” логічно вичитувати в вересні, філософія передує вивчення психології, психологія - педагогіки тощо). На підставі рекомендацій кафедр науково-методична рада може систематизувати пропозиції і довести до відома деканатів до початку нового навчального року.

    • Іноземні мови, фізичне виховання, математика не стратифікуються (вивчаються автономно протягом семестру).За пропозицією кафедр можуть не стратифікувати й інші дисципліни за умови обґрунтованого пояснення необхідності вивчення дисциплін за такою схемою.

    • У розкладі занять визначаються основні види контрольних заходів за поданням кафедр (вхідне тестування, МКР, ККР, ректорська КР тощо).

    • Для рівномірного розподілу навчального навантаження викла­дачів у семестрах на окремих кафедрах, що обслуговують всі спеціальності (соціально-політичних дисциплін, педагогіки та психології, правознавства тощо) бажано в розкладі занять планувати вивчення відповідних дисцип­лін в різних місяцях. Таке планування дає можливість вивчати дис­ципліну на одному факультеті в одному місяці, на іншому – в другому, що дасть змогу інтенсифікувати навчальну діяльність викладачів та ефективно розподілити час на інші виді діяльності (організаційно-методичну, наукову тощо).

    • У період проведення практик (якщо вони проводяться в семестрі) доцільно зменшити аудиторне навантаження викладачам – керівникам практики для більш ефективного керівництва діяльністю студентів у базах практики, методичного консультування. При цьому недільне навантаження викладачів не змінюється.

    • При організації навчання за кредитно-модульною системою у розкладу занять необхідно передбачити час для здачі студентами змістових модулів. У разі складання студентами змістових модулів у формі іспиту кількість годин аудиторного навантаження зменшується.

    • Семестровий розклад занять та екзаменів складає деканат факультету з візуванням їх у навчальному відділі університету або у першого проректора.

    • Розклад занять усіх форм навчання доводиться до відома викладачів та студентів не пізніше, ніж за 3 дні до початку кожного семестру.