Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
216.58 Кб
Скачать

1.3. Характеристика основних елементів ects

Для впровадження КМСОНП МДГУ має такі основні елементи ECTS:

  • Положення про КМСОНП в МДГУ – основний документ, який визначає принципи, структуру формування змісту навчання в університеті, організацію навчального процесу, самостійної та індивідуальної роботи студентів, систему оцінювання.

  • Інформаційний пакет МДГУ – документ, в якому подано загальну інформацію про університет, напрями, спеціальності, спеціалізації, за якими здійснюється підготовка фахівців; анотації (змістові модулі) із зазначенням обов’язкових та вибіркових курсів, методики і технології викладання, залікові кредити, форми та умови проведення контрольних заходів, система оцінювання якості освіти тощо. Інформаційний пакет готується двома мовами в електронному варіанті та роздрукованому виді такими структурними підрозділами: навчальною частиною, приймальною комісією, деканатами, кафедрами, бібліотекою, комп’ютерним центром за загальною редакцією проректорів. Зміни та доповнення вносяться щорічно до початку нового навчального року, але не пізніше 1 липня.

  • Договір про навчання між студентом і вищим навчальним закладом (напрям, освітньо-кваліфікаційний рівень, порядок і джерела фінансування, порядок розрахунків) (Додаток Г)

  • Академічна довідка оцінювання знань засвідчує досягнення студента в системі кредитів і за шкалою успішності на національному рівні та за системою ECTS .

  • Індивідуальний навчальний план студента – це робочий документ студента, що містить інформацію про перелік та послідовність вивчення навчальних дисциплін, обсяг навчального навантаження студента, типи індивідуальних завдань, систему оцінювання (поточний та підсумковий контроль знань, державну атестацію випускника) (Додаток Д)

  • відомість обліку успішності – документ, в якому відображено навчальні досягнення студента з вивчення змісту навчальних дисциплін за видами діяльності (Додаток Б).

  • Освітньо-кваліфікаційна характеристика підготовки фахівця з вищою освітою (далі - ОКХ) – галузевий стандарт вищої освіти, що визначає цілі освітньої та професійної підготовки, вимоги до компетентності майбутнього фахівця, а також систему виробничих функцій та типових завдань його діяльності.

Освітньо-професійна програма підготовки фахівця з вищою освітою (далі - ОПП) – галузевий стандарт вищої освіти, що встановлює нормативні терміни та нормативні частини змісту навчання за певними напрямами або спеціальностями відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів і використовується при розробці навчальних планів, програм дисциплін, способів діагностики рівня освітньо-професійної підготовки фахівця, при визначенні змісту навчання як бази для оволодіння новими спеціальностями, а також при перепідготовці і підвищенні кваліфікації.

Програма моніторингу якості підготовки фахівців – інструктивно-методичний документ, в якому визначено загальні критерії, програму дослідження, технологію та умови проведення.

Організація навчального процесу здійснюється також на підставі таких документів: навчального плану підготовки бакалаврів, спеціалістів, магістрів згідно із визначеною структурно-логічною схемою; робочого навчального плану спеціальності, розробленого відповідно до вимог КМСОНП; навчальних програм дисциплін; робочих навчальних програм дисциплін, стандартизованих засобів діагностики.

В МДГУ можуть розроблятися інші нормативні та інструктивно-методичні документи, які конкретизують зміст цього Положення та технологічно забезпечують його реалізацію (Положення про організацію самостійної роботи в МДГУ, Положення про організацію модульно-рейтингового контролю, рейтингову систему оцінювання тощо). На підставі

На першому етапі впровадження КМСОНП можливі зміни та корективи до цього Положення, які готуються робочою групою, обговорюються на засіданнях науково-методичної, вченої ради МДГУ та затверджуються ректором. Всі зміни та доповнення можуть вноситися лише по закінченні навчального року до початку нового навчального року.

Розділ 2.

Планування навчального процесу