Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_kurs_SP.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
45.94 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Глухівського національного педагогічного університету

імені Олександра Довженка

Затверджую

Перший проректор

„__”_________________ 20____р

Кафедра загальної і соціальної педагогіки сихології

ПРОГРАМА

СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

НА РОБОЧОМУ МІСЦІ СОЦІАЛЬНОГО ПЕДАГОГА В НВЗ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ІV КУРСУ

ФАКУЛЬТЕТУ ПЕДАГОГІКИ І ПСИХОЛОГІЇ

ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ОКР «бакалавр» (4р.н.)

Термін проведення практики 3 тижні

11.02.2013-03.03.2013

Програма

соціально-педагогічної практики студентів ІV курсу

В системі підготовки соціального педагога важливе місце належить соціально-педагогічній практиці. Вона є зв’язуючою ланкою між теоретичним навчанням майбутніх соціальних педагогів та їх самостійною роботою в закладах освіти, надає досвід практичної діяльності.

Соціально-педагогічна практика здійснюється в умовах, максимально наближених до реальних, її мета: підготовка студентів до виконання функцій соціального педагога.

Базою соціально-педагогічної практики для студентів спеціальності “Соціальна педагогіка. Практична психологія ” є міські та сільські навчальні заклади всіх типів, соціальні служби для дітей та молоді, центри за місцем проживання, творчі клуби та об‘єднаннях, позанавчальні установи різного напрямку.

В системі підготовки майбутнього соціального педагога соціально-педагогічна практика виконує різні функції, які забезпечують її ефективність: навчаючий та виховуючий характер, комплексний підхід до її змісту та організації, творчий і активний характер, систематичність і наступність.

Мета практики:

Головною метою соціально-педагогічної практики на робочому місці соціального педагога є створення умов для оволодіння науковими основами соціалізації та самореалізації молоді в інтересах особистості та суспільства. Для її реалізації необхідна взаємодія пріоритетних аспектів діяльності: з одного боку – це соціальна опіка, подання будь-яких видів соціальної допомоги різним категоріям молоді, а з іншого – діяльність, спрямована на розкриття творчого потенціалу молоді, що стимулює формування в неї імунітету до негативних явищ.

Суб‘єктами соціально-педагогічної практики є всі категорії молоді, які тією чи іншою мірою потребують соціальної допомоги, підтримки, забезпечення та соціальної реабілітації.

Відтак студенти факультету педагогіки і психології , спираючись на базові знання, уміння і навички, отримані під час навчання, повинні оволодіти майбутньою професією, виконуючи функції соціального педагога безпосередньо у різних соціальних службах для дітей та молоді, центрах за місцем проживання, творчих клубах та об‘єднаннях, навчальних закладах, позанавчальних установах різного напрямку.

Кваліфікаційні вимоги до професійних знань та вмінь студента.

Після проходження практики студент четвертого курсу повинен

знати:

  • сутність загально педагогічних форм та методів виховання;

  • особливості соціально-педагогічних технологій та механізми їх реалізації, що використовуються в роботі конкретної установи;

  • особливості професійно-етичних взаємовідносин соціального педагога з батьками (особами, що їх заміняють) дітей;

вміти:

  • збирати, обробляти, інтерпретувати інформацію і встановлювати соціальний діагноз дітей різних категорій;

  • будувати та розвивати стосунки, що сприяють успішній соціально-педагогічній діяльності;

  • спостерігати та інтерпретувати поведінку дитини;

  • активізувати власні зусилля дитини і його батьків для вирішення їх проблем;

  • аналізувати стан корекційної, реабілітаційної діяльності даної установи;

  • проектувати соціально-педагогічну діяльність;

  • використовувати особистісний і середовищний підхід для усунення негативних факторів виникнення у дитини проблеми;

  • аналізувати конкретну соціальну ситуацію і бачити свою роль у вирішенні проблеми дитини;

  • організовувати педагогічно доцільну діяльність у соціумі, педагогічно керувати і коректувати соціальну ситуацію розвитку дітей;

  • будувати взаємостосунки з батьками (особами, що їх заміняють) дитини у відповідності з професійно-етичними нормами і правилами;

  • взаємодіяти з колегами для вирішення проблем дитини;

  • аналізувати результати своєї професійної діяльності.

Обов’язки студента-практиканта

Соціально-педагогічна практика на робочому місці соціального педагога триває 3 тижні. Перший тиждень відводиться на ознайомлення студентів з установою, класом (групою), організацією роботи з дітьми.

За період проходження соціально-педагогічної практики студент-практикант повинен виконувати усі види робіт, що передбачені типовою інструкцією і програмою педагогічної практики, вимоги правил внутрішнього розпорядку установи, розпорядження адміністрації та керівників практики. У разі невиконання цих вимог студент може бути відізваний від проходження практики.

Студент-практикант, відізваний від соціально-педагогічної практики або робота якого признана незадовільною, за дозволом ради факультету повторно проходить практику, але без відриву від навчальних занять в університеті.

Студент-практикант зобов’язаний щоденно з’являтися в установу до початку занять та знаходитися в ній повний шестигодинний робочий день. Відвідування практики студентами практикантами реєструється у журналі, який ведеться старостою групи студентів-практикантів. В окремих випадках студент-практикант має право залишити установу раніше встановленого часу з дозволу групового керівника, директора, завуча школи, фахівця, до якого він прикріплений.

Завдання практики:

  1. Допомогти студентам оволодіти соціально-педагогічними технологіями роботи з різними категоріями дітей, сім‘єю, соціальними службами, організаціями і установами.

  2. Допомогти оволодіти технологією соціально-педагогічної діагностики.

  3. Допомогти оволодіти технологією соціальної профілактики.

  4. Допомогти оволодіти корекційно-реабілітаційними технологіями.

  5. Навчити проектувати соціально-педагогічну роботу з дітьми та підлітками.

  6. Сприяти формуванню вмінь встановлювати професійно етичні стосунки з батьками (особами, що їх заміняють) дітей.

  7. Створити умови для удосконалення комунікативних, організаторських, діагностичних, дидактичних, аналітичних вмінь та професійно значимих особистісних якостей; формування проектувальних вмінь.