Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з логіки для ФПО.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
220.16 Кб
Скачать

Тематичний план дисципліни.

Модулі, теми

Кількість годин

Всього

В тоиу числі

Лекції

Семі-нарські заняття

Самостійна робота

Модуль1. Предмет, закони і форми мислення.

1.

Предмет і значення логіки як науки

3

1

2

2.

Закони логіки

3

1

2

3.

Логічний аналіз понять

5

2

2

1

4.

Логічний аналіз суджень

5

2

2

1

Модуль 2. Застосування елементів силогістики в доказовому міркуванні.

5.

Логічний аналіз дедуктивних умовиводів

4

1

2

1

6.

Логічний аналіз індуктивних умовиводів

4

1

2

1

7.

Логічні підстави теорії аргументації

6

2

2

2

Разом.

54

18

16

20

Практичні (семінарські) заняття

Розвязання практичних завдань з логіки на семінарських заняттях сприяє формуванню навичок конкретного використання набутих знань з метою поглиблення професійної підготовки студентів.

Модуль1. Предмет, закони і форми мислення.

Тема 1. Предмет і значення логіки як науки.

План.

  1. Сутність і структура процесу мислення.

  2. Зв’язок мислення і мови.

  3. Логічні форми мислення, поняття формалізації.

  4. Істинність і формальна правильність міркувань. Значення логіки.

Методичні поради.

В першому питанні потрібно звернути увагу на те, що таке мислення та який саме аспект мислення є предметом логіки як науки. Для цього потрібно розглянути форми чуттєвого та раціонального рівнів мислення, показавши, як здійснюється акт мислення. Далі слід охарактеризувати такі суттєві риси раціонального мислення, як опосередкованість, узагальненість, активність та цілеспрямованість

Відповідаючи на друге питання необхідно показати, як мислення пов’язане з мовою і чому мислення неможливе без цього нерозривного зв’язку. Потрібно звернути увагу на те, що логіка виявляє не саму природну мову (це предмет граматики), а закономірності, правила та головні прийоми реалізації і функціонування мислення в такій матерії як мова.

В третьому питанні слід звернути увагу, що абстрактне мислення має певні логічні форми і підпорядковане певним логічним законам. Потрібно роз’яснити логічні форми як певні види мислительних структур, які незалежні від конкретного змісту думки, як спосіб відображення предметів і явищ обєктивної дійсності. Чому, на відміну від природної мови, логічно коректне мислення оперує такими формами мислення, як поняття, судження, умовивід. Потрібно також пояснити, чому форми мислення є формами об’єктивного змісту, об’єктивних звязків і відношень між речами, що виникли в процесі багатовікової практики людини, та обгрунтувати необхідність абстрагувавшись від конкретного змісту, зосередитись на структурі міркувань, тобто здійснити формалізацію.

В четвертому питанні слід звернути увагу на дві умови, які необхідно виконати для того, щоб у процесі міркування висновок умовиводу був істинним та до яких наслідків призводить нехтування однією із умов (софізми та паралогізми). Потрібно показати, як знання логіки сприяє підвищенню інтелектуального рівня людини, розяснити сутність таких рис логічно коректного мислення як чітка визначеність, послідовність, несуперечливість та доказовість та їх необхідність у фаховій діяльності.