Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_курсова.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
312.83 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

Методичні рекомендації

з підготовки та написання курсових робіт з дисципліни «Політекономія» для студентів ОКР „бакалавр” напрямів підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»,6.030504 «Економіка підприємства», 6.030507 «Маркетинг», 6.140103 «Туризм»

Умань - 2013

Укладач: Курмаєв П.Ю. - доктор економічних наук, доцент

Розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри економічної теорії та права 30 серпня 2013 року, протокол № 1.

Рецензент: Коротєєв М.А. – к.е.н., доцент кафедри економіки Уманського національного університету садівництва

Навчально-методичне видання вступ

Методичні рекомендації розроблені у відповідності до вимог галузевої компоненти стандартів вищої освіти з підготовки фахівців рівня "бакалавр” економічних спеціальностей, призначені для надання допомоги студентам у виконанні курсової роботи згідно з чинними стандартами.

Курсова робота — це одноосібна, самостійна атестаційна письмова робота студента, яка дозволяє виявити рівень засвоєння ним знань, здатність до аналітичної обробки та узагальнення наукової інформації.

Курсова робота, яка не відповідає вимогам щодо змісту та оформлення, написана без дотримання затвердженого плану, не містить матеріалів конкретного дослідження теми на базі даних реального підприємства чи сукупності підприємств, галузей обґрунтованих пропозицій, а також не має відгуку наукового керівника та рецензії, до захисту не допускається.

1. Підготовчий етап до написання курсової роботи

Курсова робота виконується на основі поглибленого вивчення чинного законодавства України з питань діяльності організацій, спеціальної вітчизняної та зарубіжної літератури, передового досвіду з проблеми, яка вивчається, а також результатів проведених студентом власних досліджень.

Основними етапами виконання курсової роботи є:

  1. Вибір теми і об'єкта дослідження, затвердження теми.

  2. Розробка завдання на курсову роботу, складання календарного плану її виконання.

  1. Опрацювання літературних джерел і складання плану роботи.

  2. Збирання фактичного матеріалу під час виробничої практики на об'єкті дослідження.

5. Обробка фактичного матеріалу із застосуванням ПЕОМ.

6. Написання остаточного варіанту тексту, оформлення курсової роботи.

  1. Подання роботи науковому керівникові, отримання відгуку.

  2. Подання роботи на кафедру та одержання допуску до захисту.

  1. Одержання рецензій на курсову роботу.

  2. Захист курсової роботи.

Науковий керівник провадить індивідуальне консультування студента, допомагає йому скласти план курсової роботи, індивідуальне завдання до виробничої практики, а також контролює дотримання графіку виконання, рецензує частини роботи і завершений рукопис, готує студента до захисту.

Науковими керівниками призначаються провідні викладачі кафедри, насамперед, ті, що мають наукові ступені докторів та кандидатів наук.

Темою курсової роботи (предметом дослідження) є одна з актуальних проблем сучасної економіки, яка відповідає завданням та умінням, передбаченим варіативною компонентою освітньо-кваліфікаційної характеристики спеціаліста з фінансів або економіки підприємства.

Тематика курсових робіт розробляється кафедрами згідно з вимогами варіативної компоненти освітньо-кваліфікаційної характеристики фахівців із конкретної спеціальності, у відповідності до затверджених програм вивчених нормативних та вибіркових дисциплін, відбиває актуальну проблематику економічних досліджень з відповідних дисциплін. Тематика щорічно переглядається та поновлюється. Орієнтовна тематика курсових робіт наведена у додатку А даних методичних вказівок.

Студентові надається право самостійно обрати тему курсової роботи згідно з тематикою, що затверджена кафедрою. Студент за погодженням із керівником може запропонувати свою тему дослідження за умов відповідного обґрунтування доцільності її розробки (відповідно до попередньої власної науково-дослідницької роботи, враховуючи його місце роботи або наявності можливості отримання потрібної інформації від підприємства, що буде об'єктом дослідження).

Порушення студентом календарного плану виконання курсової роботи фіксується науковим керівником, який інформує про це завідувача кафедри та декана факультету.

Основні завдання наукового керівника і консультантів по курсовій роботі.

Безпосереднє і систематичне керівництво роботою студента в процесі курсового проектування покладається на наукового керівника, який:

  • рекомендує студенту необхідну основну літературу, довідникову інформацію, джерела вихідних даних з теми досліджень;

  • надає консультації щодо написання курсової роботи;

  • контролює хід виконання роботи, розрахункові та експериментальні результати роботи, робить зауваження і визначає терміни їх виправлення та доопрацювання змісту роботи;

  • своєчасно інформує завідувача кафедри та деканат про порушення студентом термінів виконання роботи;

  • дає докладний відгук на завершену роботу у якій обов'язково вказує можливість допуску студента до захисту.

Студент під час консультацій уточнює перелік питань, які підлягають вивченню, складає план дослідження, визначає необхідну літературу та інші інформаційні матеріали, узгоджує з керівником строк виконання роботи, а також усуває недоліки, на які вказав керівник.