Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з логіки для ФПО.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
220.16 Кб
Скачать

Навчально-тематичний план дисципліни

Модуль 1. Предмет, закони і форми мислення.

Змістовний модуль 1. Предмет і значення логіки як науки

Сутність і структура процесу мислення. Зв’язок мислення і мови. Логічні форми мислення (поняття, судження, умовивід). Поняття формалізації. Істинність і формальна правильність міркувань. Значення логіки.

Змістовний модуль 2. Закони логіки.

Специфічність та загальнолюдський характер логічних законів. Визначеність, послідовність, несуперечливість та доказовість. Закон тотожності. Закон суперечності. Закон виключеного третього.Судження, до яких застосовується закон виключеного третього Закон достатньої підстави. Помилки, що виникають внаслідок недотримання даних законів.

Змістовний модуль 3. Логічний аналіз понять

Предметне значення (денотат) імені. Смислове значення імені. Точність та ясність імені. Принципи відношення іменування (предметності, однозначності, взаємозамінюваності). Екстенсіональний та інтенсіональний контексти. Зміст та обсяг поняття. Закон оберненого відношення між змістом і обсягом поняття. Типи відношень між поняттями. Логічні операції над обсягом понять (обмеження та узагальнення, поділ понять (дихотомічний, за видозміною ознаки, класифікація). Логічні операції над змістом понять. Правила визначення.

Змістовний модуль 4. Логічний аналіз суджень.

Судження як форма мислення. Атрибутивні та релятивні судження. Прості та складні судження. Категоричні судження. Типи суджень за кількістю і якістю. Розподіленість термінів в категоричних судженнях. Логічний квадрат та його застосування. Аналіз складних суджень за допомогою логіки висловлювань.

Модуль 2. Застосування елементів силогістики в доказовому міркуванні.

Змістовний модуль 5. Логічний аналіз дедуктивних умовиводів.

Загальна характеристика дедуктивних умовиводів. Будова простого категоричного силогізму. Аксіома простого категоричного силогізму. Правила термінів простого категоричного силогізму та їх застосування. Правила засновків простого категоричного силогізму. Фігури та правила фігур простого категоричного силогізму. Ентимема та правила перетворення. Розділові умовиводи. Умовні умовиводи.

Змістовний модуль 6. Логічний аналіз індуктивних умовиводів.

Індуктивні умовиводи. Повна індукція. Неповна індукція. Ймовірність. Популярна індукція. Наукова індукція. Методи встановлення причинних звязків між явищами (метод єдиної подібності, метод єдиної відмінності, поєднаний метод подібності та відмінності, метод супутніх змін, метод залишків. Аналогія, строга аналогія, нестрога аналогія. Умови підвищення ймовірності висновків за аналогією.

Змістовний модуль 7. Логічні підстави теорії аргументації

Необхідність доказового мислення. Будова та види доведення. Теза, аргумент, демонстрація. Пряме доведення, напряме доведення, апагогічне доведення, розділове доведення. Правила і помилки стосовно тези у доведенні. Правила і помилки стосовно аргументів у доведенні. Правило і помилки стосовно демонстрації у доведенні. Спростування шляхом критики тези. Спростування шляхом критики аргументів. Спростування шляхом критики аргументів. Спростування шляхом критики демонстрації. Софізми, паралогізми, парадокси та антиномії.