Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
другаосвмоодин.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
658.94 Кб
Скачать
  1. Предмет статистики

Існують різні погляди від­носно визначення предмета статистики як науки. Переважна більшість вчених статистиків є прихильниками визначення статистики як суспільної науки, яка вивчає кількісну сторону масових явищ у нерозривному зв”язку з їх якісною стороною.Статистика досліджує закономірності розвитку суспільних явищ та процесів.

Як випливає з наведеного визначення статистика вивчає суспільні явища і в класифікації наук відноситься до економічних наук.В центрі її уваги знаходяться стан і розвиток соціально-економічних процесів. Звичайно, статистика вивчає також природні і технічні явища, оскільки вони впливають на умови та наслідки суспільної діяльності людей.Проте природні та технічні явища вивчаються статистикою в тій мірі, в якій це необхідно для дослідження суспільного життя.

Специфічною рисою статистики є вивчення кількісної сторони досліджуваних явищ. Тобто статистика кількісно вимірює розміри явищ, відповідні кількісні пропорції та співвідношення. Наприклад, при вивченні урожаю сільськогосподарських культур статистика не ставить за мету розкрити зміст поняття “урожай”. Цим займаються інші спеціальні науки. Завдання статистики кількісно характеризувати розміри, тенденції зміни урожаю різних культур в різних категоріях господарств.Мова статистики – це мова цифр.

Проте на відміну від математики, яка також користується мовою цифр і характеризує кількісну сторону різних явищ і процесів в абстрактній формі, статистика вивчає кількісну сторону не абстрактно, а нерозривному зв”язку зі змістом досліджуваних явищ.В статистиці числа завжди іменовані тобто мають конкретні одиниці виміру. Одиниці ж виміру вказують на фізичні властивості явища.Так, урожай вимірюється в тоннах і при цьому по окремих культурах або групах однорідних культур зокрема, а не в цілому по усіх сільськогосподарських культурах.Потужність енергетичних ресурсів вимірюється кількістю кіловатів і т.п.

Вивчення статистичною наукою масових суспільних явищ означає, що статистичні показники завжди є наслідком уза­гальнення деякої сукупності фактів. Поняття сукупності у ста­тистиці має дуже важливе значення. Під статистичною су­купністю розуміють сукупність об”єктів або явищ суспільного життя (взагалі одиниць сукупності), об”єднаних загальним зв”язком. Об”єкти, які входять до статистичної сукупності, мають деякі спільни ознаки і одночасно розрізняються за іншими ознаками. Серед досліджуваних статистичних сукупностей важливо вирізняти однорідні ( одноякісні або однотипні) статистичгі сукупності. До них відносять такі сукупності, у яких одна або декілька суттєвих ознак є загальними.Наприклад, за ознакою статті чоловіче населення є однояксним. Відповідно і жіноче населення за цією ознакою є одноякісним. Однорідна за однією ознакою статистична сукупність може бути неоднорідною за іншими ознаками. Наприклад, однорідне за статтю чоловіче населення може бути неоднорідним за ознакою освіти або професії і т.п.

Для правильного тлумачення предмета статистичної науки необхідно розуміти такі базові поняття як ознака і показник.Ознакою називають властивість (рису) явищ. Так, важливими ознаками працівників підприємства є професія, стаж роботи, освіта і.т.д.Для всебічного і точного вивчення явищ слід знати їх найбільш суттєві ознаки. При статистичному вивченні тих ч інших явищ звичайно мають справу з цілою системою ознак, які відрізняються своїм змістом і формою.

В статистиці ознаки поділяють на якісні та кількісні. Якісні (атрибутивні) ознаки не мають безпосереднього кількісного вираження. Вони виражаються словесно. Наприклад, ознака професії працівника: токар, тракторист, юрист. Деякі атрибутивні ознаки можуть приймати лише одне з двох можливих значень.Такі ознаки називаються альтернативними.Наприклад, явка або неявка працівника на роботу. Незважаючи на те, що атрибутивні ознаки виражаються не числом, а словом, в статистиці розроблені прийоми кількісного їх дослідження. Це буде показано в наступних розділах.

Кількісні ознаки виражаються числом ( урожайність в центнерах з 1 га, надій молока в тоннах).Деякі кількісні ознаки є постійними тобто характеризуються одним числовим значенням для усіх одиниць досліджуваної сукупності. Наприклад, вік усіх студентів академічної групи може бути однаковим – 18 років. Проте в статистиці переважають кількісні змінні (варіаційні) ознаки. Вони можуть приймати різні числові значення для різних одиниць статистичної сукупності.Так, урожайність озимої пшениці в окремих господарствах області як правило характеризується різними значеннями чисел. Тобто ознака “урожайність” варіює.

Статистичний показник – це узагальнена кількісна характеристика явищ в конкретних умовах місця і часу.Поняття статистичних показників є одним з фундаментальних і складних. На перший погляд, показник урожайності будь-якої сільськогосподарської культури визначається просто – діленням отриманого урожаю (валового збору) на площу, з якої отримано урожай.Якщо ж вести мову про урожайність конкретної культури, то виникають методологічні особливості визначення урожайності. Так, при визначенні урожайності пшениці використовують фізичну масу урожаю, а стосовно кукурудзи використовують масу урожаю у перерахунку на сухе зерно.Узагальнюючим показником виробництва є вартість валової продукції підприємства в поточних цінах. Але при вивченні динаміки (зміни у часі) обсягів виробництва застосовують показник валової продукції в порівняльних цінах. В статистиці засосовується вистема статистичних показників. Більш детально її зміст і завдання розглядаються нижче в темі “Зведення статистичних даних”.