Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
другаосвмоодин.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
658.94 Кб
Скачать

5. Помилки статистичного спостереження

Вірогідність статистичних даних  закон державної статис­тики. Забезпечується вона належним складанням програми і плану спостереження, науковою організацією збирання, оброб­ки і аналізу інформації. Хоч як старанно не було б організоване статистичне спостереження, зібрані матеріали можуть мати різ­ні за характером і виникненням неточності: неповне охоплення одиниць спостереження, що підлягають реєстрації, пропуски ок­ремих записів, помилки поодиноких записів тощо. Якщо пов­ноту охоплення одиниць спостереження і пропуски окремих по­казників встановити неважко, то знайти допущені похибки поо­диноких записів, так звані помилки спостереження, справа не з легких.

Помилки в процесі спостереження призводять до зниження його точності.

Точністю статистичного спостереження називають ступінь відповідності величини будь-якого показника (ознаки), встанов­леної за допомогою спостереження, дійсній величині. Вона ви­мірюється різницею або співвідношенням цих величин.

Розбіжність між величиною будь-якого показника, встанов­леного шляхом спостереження, і дійсним його розміром назива­ють помилками статистичного спостереження. Помилки спостереження поділяють на два види; помилки реєстрації і по­милки репрезентативності.

Помилки реєстрації виникають внаслідок неправильного встановлення фактів або неправильного їх запису у формуляр.

Помилки репрезентативності мають місце лише при ви­бірковому обстеженні і виникають внаслідок того, що вибіркова сукупність недостатньо повно відтворює всю досліджувану сукуп­ність. Докладніше помилки репрезентативності описані в § 7.4.

Помилки репрезентативності можуть бути як при суцільно­му, так і при несуцільному спостереженні. Вони можуть бути навмисними і ненавмисними. Навмисні помилки є наслідком свідомого перекручення дійсності у бік збільшення або змен­шення дійсних розмірів досліджуваної ознаки.

Ненавмисні помилки виникають незалежно від бажання осіб, які повідомляють або реєструють дані.

Ненавмисні помилки реєстрації можуть мати випадковий або систематичний характер.

Випадкові ненавмисні помилки реєстрації  це помил­ки, які виникають внаслідок різних випадкових причин: описка, обмовка і т. ін. Вони призводять до відхилень даних спосте­реження від фактичних розмірів ознаки з однаковою ймовір­ністю як у бік збільшення, так і в бік зменшення даних. При досить великій кількості одиниць спостережень випадкові по­милки можуть взаємно погашатися і не справляти істотного впливу на результати спостереження.

Систематичні ненавмисні помилки реєстрації виника­ють з певних невипадкових причин і призводять до відхилень даних спостереження від фактичних розмірів ознаки в бік збіль­шення або зменшення. Причиною таких помилок може бути не­справність вимірювальних приладів, нечітке формулювання пи­тань, недосконалість статистичного інструментарію, схильність людей до округлення цифр і т. ін.

Навмисні помилки реєстрації завжди мають систематичний характер.

Логічно завершується статистичні спостереження прийман­ням матеріалів дослідження. Коли матеріал статистичного спо­стереження одержано повністю від усіх одиниць. що підлягають спостереженню, перевіряють повноту (якість) заповнення блан­ків. Якщо при прийманні матеріалу спостереження виявлено не­заповнені (або частково заповнені) бланки, це означає, що при статистичному спостереженні пропущена одиниця спостережен­ня. Тому відповідальна особа, приймаючи статистичні формуля­ри (бланки), в першу чергу перевіряє повноту їх заповнення і у випадку необхідності вживає заходи для їх виправлення.

Поряд з перевіркою повноти заповнення бланків здійсню­ється контроль за вірогідністю і правильністю відповідей. При прийманні матеріалів спостереження головна увага приділяєть­ся правильності заповнення відповідних-бланків і перевірці віро­гідності (точності) показників.

Контролю за вірогідністю статистичних даних статистичні органи приділяють особливу увагу. Такі функції (обов'язки) дер­жавна статистика виконує у тісному контакті з органами конт­ролю, прокуратури і громадськими організаціями.

Із метою виявлення і усунення допущених при реєстрації помилок статистичні органи здійснюють арифметичний і логіч­ний контроль зібраного матеріалу.

Арифметичний контроль полягає у перевірці точності арифметичних підрахунків і розрахунків: перевірка підсумкових показників у документах, перевірка правильності розрахунків процентів, середніх величин і т. ін.

Логічний контроль полягає у зіставленні відповідей на запитання і з'ясування їх логічної узгодженості. У процесі ло­гічного контролю можуть бути встановлені нереальні або мало­правдоподібні відповіді.