Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент предприятия 1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Тема 4.3. Організація управлінської праці та особливості діяльності менеджера

Організація праці – це раціональний взаємозв’язок між трьома елементами трудового процесу – знаряддями праці (основними фондами), предметами праці (оборотними фондами) та робочою силою.

Вищою формою організації праці є наукова організація управлінської праці (НОУП).

Зміст і характер управлінської праці визначаються комплексом процесів в організаційній системі під час виконання функцій управління.

Під організацією управлінської праці розуміють порядок, правила службової поведінки в апараті управління, спрямовані на виконання поточних та перспективних завдань керівниками, фахівцями та іншими працівниками управління відповідно до діючих посадових інструкцій та положень про структурні підрозділи.

Організація управлінської праці як система є результатом упорядкованої діяльності і невід’ємною складовою частиною управління. Елементами НОУП є:

1.  Розмежування всієї управлінської праці на комплекси робіт та розмежування їх між робітниками (розподіл та кооперація праці).

2. Вибір раціональних методів роботи.

3.  Підбір та розстановка персоналу підприємства.

4.  Організація робочих місць та створення ефективного виробничого середовища для робітників управління.

5. Нормування управлінської праці.

6.  Максимальне використання технічних засобів у процесі управління.

Завдання НОУП:

  • –     забезпечення виконання робітниками апарату управлінських функцій та їх ефективна взаємодія з іншим персоналом;

  • –     використання технічних засобів управління;

  • –     створення оптимальних умов роботи;

  • –     зацікавленість співробітників у своєчасному та якісному виконанні обов’язків;

  • –     забезпечення одержання максимальних результатів при високій якості.

Організація управлінської праці на підприємствах включає такі основні форми розподілу праці: функціональну, технологічну і кваліфікаційну.

Розподіл праці залежно від кваліфікації працівників забезпечує раціональне використання персоналу і диференційовану оплату праці.

Механізація управлінської праці – це використання у процесі управління підприємством технічних засобів, що дозволяють зменшити витрати часу на обробку певної інформації.

Автоматизація управлінської праці – це застосування технічних засобів і систем управління, які звільняють працівників частково або повністю від безпосередньої участі у процесах одержання, перетворення, передачі та використання енергії, матеріалів, інформації.

Для створення оптимальних умов праці і ефективного аналізу організації управлінської праці застосовують такі методи вивчення робочого часу та змісту виконуваних робіт:

а) самофотографія і фотографія робочого дня;

б) метод моментних спостережень;

в) хронометраж;

г) анкетування.

За принципом взаємодії працівників у процесі управління весь персонал організації поділяється на дві групи: управлінський і виробничий персонал.

Організація праці керівника – це сукупність методів і способів, які він застосовує при виконанні управлінських робіт.

До основних елементів (напрямів) наукової організації праці керівника відносять:

  1. 1)  планування і організація особистої роботи;

  2. 2)  раціональний розподіл обов’язків між працівниками апарату управління підприємства;

  3. 3)  організація контролю за роботою підлеглих – особистий контроль, контроль через заступників, керівників функціональних підрозділів, контроль за допомогою ведення обліку доручень;

  4. 4)  прийом відвідувачів і проведення ділових бесід;

  5. 5)  раціональні прийоми і методи роботи – використання раціональних способів виконання робіт і технічних засобів управління;

  6. 6)  організація робочого місця;

  7. 7)  організація роботи зі службовими документами – організаційно-розпорядчими, фінансовими документами, складання службових листів, доповідних записок і довідок, ведення ділової документації;

  8. 8)  організація проведення ділових зборів, засідань, нарад і прийомів відвідувачів – прийом відвідувачів, спілкування по телефону, спілкування з аудиторією, ділове листування, проведення ділових переговорів.

Таким чином, для раціональної організації праці керівника підприємства, керівників структурних підрозділів та окремих спеціалістів необхідне всебічне використання принципів НОУП з метою якісного виконання своїх посадових обов’язків кожним працівником даного підприємства.

Література: 15, С. 163; 16, С. 124; 30, С. 246; 66, С. 66-74.