Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент предприятия 1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Тема 3.5. Кооперативне самоуправління

Кооперація в Україні – це система коопе­ративів, споживчих товариств, районних, обласних і загальнодер­жавних об’єднань, спілки з властивими їм організаційно-управлінськими функціями, відособленим колективно-кооперативним май­ном, самостійними і незалежними органами управління, що функціонують на засадах кооперативного самоврядування. Кооператив­не самоврядування – це сукупність суспільних владно-управлінських відносин, що існують у кожному кооперативі, споживчому товаристві в процесі здійснення своїх функцій кожним із органів управління; воно здійснюється відповідно до їхніх функцій і повноважень, взаємодії і розмежування компетенції і відповідальності, проведення контрольно-ревізійної роботи. Відносини самовряду­вання своєю організаційною основою мають членство громадян у кооперативі, споживчому товаристві, участь в управлінні усіх чле­нів-пайовиків. Економічну основу самоврядування становить влас­ність кооперативу, споживчого товариства.

Найбільш важливі відносини колективного самоврядування визначені і закріплені в законах “Про споживчу кооперацію”, в статуті кооперативу, прийня­тому загальними зборами його членів і зареєстрованому у держав­ному органі. Взяті в своїй єдності і сукупності правові норми, що покликані регулювати владно-управлінські відносини, в кооперати­ві становлять право кооперативного самоврядування, що є самос­тійним інститутом кооперативного права в Україні. Цими правови­ми нормами визначено: самоврядування у кооперативі, що забезпе­чується шляхом застосування кожним членом кооперативу свого права брати участь у вирішенні всіх питань його діяльності, вибор­ності і підзвітності виконавчо-розпорядчих органів, обов’язковості рішень, прийнятих більшістю голосів на загальних зборах, засіданні правління кооперативу для усіх членів кооперативу.

Додержання вимог широкої демократії означає обов’язкове виконання принципів та процедурно-процесуальних правил, спря­мованих на організаційно-правове забезпечення гарантій повного самоврядування і демократії у кожному кооперативі та об’єднанні кооперативів. Поняття “кооперативне самоврядування” і “демокра­тія” за своїм соціально-управлінським призначенням і змістом, пра­вовим визначенням і закріпленням та здатністю бути вагомим засобом регулювання ринкових економічних відносин є тотожними.

Усім своїм змістом Закон України “Про споживчу кооперацію” спрямовані на забезпечення демократичного управління і юридичних гарантій права самовряду­вання в кожному кооперативі, споживчому товаристві, об’єднанні чи спілці.

За роки свого існування значного досвіду у здійсненні управління діяльністю споживчих товариств та їхніх представниць­ких органів, додержання демократичних засад у процесі цієї діяль­ності, визначенні структури органів та змісту їхньої роботи набула споживча кооперація. Такими органами в споживчій кооперації за сучас­них умов є загальні збори членів-пайовиків споживчих товариств, представницькі органи самоврядування районних та обласних спі­лок як організаційно-правові форми об’єднання споживчих това­риств. Кожній із цих структур притаманна відповідна система ви­конавчо-розпорядчих, контроль но-ревізійних органів. Їхнє цільове призначення та зміст діяльності відповідним чином регламентують­ся законами, іншими нормативно-правовими актами. Завдяки фу­нкціонуванню органів управління проводиться реалізація права самоврядування у кожному кооперативі, споживчому товаристві.

У здійсненні самоврядування важлива роль належить прав­лінню кооперативу. Правління – це колегіальний виконавчо-роз­порядчий орган, відповідальний перед вищим органом – загальни­ми зборами членів-пайовиків за стан справ і всю діяльність коопе­ративу. Воно здійснює повсякденне керівництво всією організацій­ною, господарською, фінансовою, договірною, соціальною та ін­шими видами діяльності кооперативу, допомагає усім підпорядко­ваним підприємствам в їхній роботі та проведенні контролю за їх діяльністю. Правління виконує всі функції шляхом здійснення оперативного керівництва. Рішення правління кооперативу прий­маються більшістю голосів і заносяться до протоколу.

Права кооперативного самоврядування реалізуються голов­ним чином шляхом правового визначення повноважень загальних зборів членів-пайовиків і практичним керуванням цими повнова­женнями у процесі усієї діяльності кооперативу. Завдяки праву самоврядування кожний член-пайовик спроможний брати участь в управлінні справами кооперативу. Це їхнє право визначено Законо­м “Про споживчу кооперацію” (ст. 7).

Література: 18, С. 200; 21, С. 1-21; 58, С. 32; 66, С. 239.

[Вгору] [Вниз]