Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
634.88 Кб
Скачать

Вищий навчальний заклад укоопспілки

«ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ» (ПУЕТ)

 

Кафедра менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності

 

 

 

 

 

О. М. ЧЕРЧИК, В.В. ШКУРКО, В. І. ТЕРЕХОВСЬКА

 

 

 

МЕНЕДЖМЕНТ

 

 

 

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК для самостійного вивчення дисципліни студентами напрямів підготовки «Управління персоналом та економіка праці»,  «Економічна кібернетика», «Економіка підприємства», «Фінанси і кредит», «Облік і аудит», «Міжнародна економіка»,  «Маркетинг» за кредитно-модульною системою організації навчального процесу (КМСОНП) ПУЕТ

 

 

 

 

2012

 

 

ЗМІСТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

251_461

ЗМІСТ

ВСТУП

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ «МЕНЕДЖМЕНТ»

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Модуль 1. Еволюція науки менеджменту та основні функції менеджменту

Тема 1. Менеджмент як соціальне управління

Тема 2. Еволюція управлінської думки

Тема 3. Планування як основа процесу управління організацією

Тема 4. Функція менеджменту – «організація»

Тема 5. Мотивація як одна із основних функцій менеджменту

Тема 6. Контроль як загальна функція менеджменту

Модуль 2. Управління груповими процесами

Тема 7. Процес розробки, прийняття і організація виконання управлінських рішень

Тема 8. Групова динаміка та основи формування колективу

Тема 9. Керівництво, влада та лідерство як соціально-економічні явища

Тема 10. Оцінка ефективності управління діяльністю підприємства

ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ (НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНІ ПРОЕКТИ) ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ЇХ ВИКОНАННЯ

ПЕРЕЛІК ПРОПОНОВАНИХ ТЕМ ДЛЯ НАПИСАННЯ РЕФЕРАТІВ

ПОРЯДОК І КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ, ЩО ВИНОСЯТЬСЯ НА МОДУЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ

ПРИКЛАД ЗАВДАННЯ МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

ПРИКЛАД ЕКЗАМЕНАЦІЙНОГО БІЛЕТА

ІНФОРМАЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА

[До змісту] [Наступне]

ВСТУП

В Україні в сучасних умовах господарювання суттєво зростає інтерес до теорії і практики управління. Економічно розвинені країни накопичили значний досвід в організації управління соціальними про­цесами в різних сферах діяльності. Організація управління є предме­том загальної зацікавленості, так як мистецтво управління – не при­роджена властивість людей, яка здобута досвідом.

Менеджмент – це вміння досягти поставлених цілей, використо­вуючи працю, інтелект, мотиви поведінки інших людей. Це також галузь людського знання, яка допомагає здійснювати функції управ­ління (планування, організацію, мотивацію, контроль). Отже, мене­джмент є вдалим поєднанням наукових досягнень у суспільно-еконо­мічній галузі та мистецтві управління.

В економіці України відбуваються значні перетворення, розвива­ються ринкові відносини, тому вивчення менеджменту є необхідною умовою розвитку країни. Нові умови господарювання вимагають від власників, керівників, менеджерів уміння розробляти стратегію і так­тику розвитку своєї організації, що створює якісно нову генерацію фахівців, здатних організовувати виробництво і управляти за закона­ми ринку.

Необхідність застосування досягнень сучасної науки і практики менеджменту викликано постійним пошуком нових засобів підвищен­ня ефективності виробництва, спробами керівників знайти комерцій­не застосування своїм здібностям. Вирішенню даної проблеми сприяє дисципліна «Менеджмент», яка формує теоретичні знання та прак­тичні навичні у студентів вищих навчальних  закладів України з пи­тань управління організацією.

Мета дисципліни «Менеджмент»: дати студентам цілісну і ло­гічно послідовну систему знань про суть управління підприємством чи організацією, людськими ресурсами, розкрити основи теорії, методо­логії та практики менеджменту в умовах функціонування нових орга­нізаційно-правових форм господарювання.

Отримані студентами знання в межах дисципліни будуть мати розвиток в конкретних умовах господарювання.

Цілі і завдання вивчення дисципліни «Менеджмент»:

     розглянути еволюцію науки менеджменту і напрями сучасного менеджменту в світовій практиці;

     вивчити основні функції менеджменту, їх структуру і можли­вість використання в різних господарських ситуаціях;

     засвоїти технологію розробки і прийняття управлінських рі­шень, технологію ефективних комунікацій і гнучкого підходу до мотивації в системі соціально-психологічного клімату;

     вивчити основи формування колективу і процесу управління ним.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен

знати:

     розвиток управлінських ідей за всю історію людства;

     закономірності, функції, принципи та методи менеджменту;

     елементи внутрішнього та зовнішнього впливу на організацію;

     основи комунікаційного процесу в організаціях;

     теорію прийняття управлінських рішень;

     теоретичні основи мотивації та групової динаміки;

     принципи побудови ефективної теми управління персоналом;

     методи та засоби забезпечення ефективного управління опера­ційними темами організацій;

уміти:

     розробляти організаційні системи управління організацією;

     приймати науково-обгрунтовані управлінські рішення;

     правильно застосовувати різноманітні методи управління;

     реалізовувати основні функції і принципи менеджменту;

     забезпечувати ефективність діяльності організації;

     проводити суспільні процедури організації;

     створювати ефективну систему мотивації в організації.

Структура навчального процесу з дисципліни «Менеджмент». Дисципліна «Менеджмент» відноситься до циклу дисциплін підготов­ки бакалаврів напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» прог­рами професійного спрямування «Фінанси», програми професійного спрямування «Банківська справа», напрямів підготовки 6.030503 «Між­народна економіка», напрямів підготовки 6.030502 «Економічна кібер­нетика», 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці», 6.030509 «Облік і аудит», 6.030504 «Економіка підприємства», 6.030507 «Маркетинг».

Дана дисципліна вивчається протягом одного семестру. Струк­турно-логічне місце дисципліни у загальній програмі підготовки бака­лаврів – у складі фундаментальних дисциплін загальної підготовки з вивчення дисциплін соціально-економічного циклу.

Для студентів за напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кре­дит» програми професійного спрямування «Фінанси», «Банківська справа», напрямів підготовки 6.030503 «Міжнародна економіка», 6.030504 «Економіка підприєм­ства», 6.030507 «Маркетинг» навчальною програмою передбачено: лекційних – 38 годин, практичних занять – 34 години, самостійна ро­бота студентів – 85 годин, індивідуальна робота – 23 години; усього 180 годин.

Для студентів за напрямами підготовки 6.030502 «Економічна кі­бернетика», 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці», 6.030509 «Облік і аудит» передбачено: лекційних – 34 години, прак­тичних занять – 30 годин, самостійна робота студентів – 93 години, індивідуальна робота – 23 години; усього 180 годин.

Студенти денної та заочної форм навчання вивчають теми моду­ля 1 «Еволюція науки менеджменту та основні функції менеджмен­ту» та модуля 2 «Управління груповими процесами». Основними фор­мами вивчення дисципліни, проведення поточного і проміжного кон­тролю є: лекції, практичні заняття, науково-дослідна робота з аналі­зу виробничих ситуацій, тестування, ділові та дидактичні ігри, наукові семінари, реферативні читання тощо.

Підсумковою формою перевірки знань з дисципліни є екзамен. Для студентів заочної форми навчання передбачено виконання аудитор­ної контрольної роботи (тестування). Програма дисципліни передба­чає проведення практичних занять на основі практичного матеріалу і аналізу конкретних ситуацій як з досвіду діяльності вітчизняних, так і провідних західних підприємств, фірм.