Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод курсова маркетинг.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
198.14 Кб
Скачать

32

ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ

КАФЕДРА МАРКЕТИНГУ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДЛЯ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ

МАРКЕТИНГ”

студентами напряму 6.050307 „Маркетинг”,

Полтава - 2009

Укладач:

Івасенко О.А., доцент кафедри маркетингу ПУСКУ, к.е.н.

Рецензенти: Перебийніс В.І. – зав. кафедри мар­ке­­тин­гу ПУСКУ, професор , д. е. н.

Юрко В.І. – доцент кафедри комерційної діяльності та підприємництва ПУСКУ, к. е. н.

.

навчальний комплекс дисципліни схвалений і рекомендований до видання на засіданні кафедри маркетингу, протокол № _5_

від "_30_" __листопада_ 2009 р.

зав. кафедрою

____________ проф., д.е.н. В.І. Перебийніс

"Узгоджено"

Декан товарознавчо-комерційного факультету

____________доц. Н.М. Тягунова

"___" _____________20__ р.

"Узгоджено"

Декан Полтавського базового заочного факультету

____________доц. Ю.Ф. Строчихін

"___" _____________20__ р.

"Узгоджено"

Директор навчального центру

____________ доц. Н.В. Герман

"___" ____________20__ р.

"Узгоджено"

Начальник навчально-методичного центру управління якістю освітньої діяльності

____________ доц. Н.І. Огуй

"___" ____________20__р.

Вступ

Виконання курсової роботи є одним із видів індивідуальних завдань, яке поєднує в собі навчально-дослідну, творчу та проектно-конструкторську діяльність майбутніх фахівців, яка має на меті не лише поглиблення, узагальнення і закріплення знань студентів з дисципліни „Маркетинг”, але й надає можливість застосування їх при виконанні певного фахового завдання і формування навичок та вмінь студентів самостійно працювати з навчальною, науковою літературою, електронно-обчислювальною технікою використовуючи інформаційні технології, програмні продукти та сучасні засоби навчання.

Курсова робота дозволяє оцінити рівень теоретичної і практичної підготовки студентів-маркетологів, виявити глибину знань законодавчих і нормативних актів України та вміння їх застосовувати.

Тематика курсових робіт, відповідно вимог вищої школи, визначається і затверджується на засіданні кафедри згідно змісту і програми навчальної дисципліни. Актуальність та тіснота зв’язку з вирішенням практичних завдань сучасності забезпечується її щорічним оновленням.

Студентам надається право вибору теми курсових робіт або запропонувати свої власні теми, які закріплюються за ними рішенням кафедри при умові узгодження їх з керівником і відповідності змісту навчальної програми з дисципліни.

Керівництво курсовою роботою з „Маркетинг” в ПУСКУ здійснюється професорами, доцентами, старшими викладачами кафедри, та в окремих випадках асистентами, які мають досвід науково-педагогічної і практичної роботи.

Порядок затвердження керівників курсових робіт визначається завідувачами кафедр і доводиться до відома викладачів, студентів.

Керівник курсовою роботою з дисципліни „Маркетинг”:

  • затверджує складений студентом план курсової роботи;

  • визначає порядок і терміни виконання курсової роботи (в межах термінів передбачених робочим навчальним планом);

  • рекомендує студентам сучасні літературні джерела та дає поради щодо збору практичних матеріалів та статистичної звітності на підприємстві, які необхідні для виконання курсової роботи;

  • визначає консультаційні дні щодо процесу виконання курсової роботи;

  • періодично перевіряє своєчасність і якість виконання курсової роботи;

  • у разі недотримання термінів виконання курсової роботи студентами доповідає завідувачу кафедри або запрошує їх на засідання кафедри.

Після обрання теми студент пише заяву на ім'я завідувача кафедри (додаток А).

Вимоги до змісту курсової роботи

Курсова робота з дисципліни „Маркетинг” виконується у відповідності до розробленої і затвердженої тематики, яка повинна бути актуальною і відповідати сучасному стану і перспективам розвитку науки і практики.

У курсовій роботі студент демонструє рівень знань і вмінь до самостійного творчого наукового пошуку та розв'язання актуальних проблемних завдань, котрі поставлені в роботі.

Курсова робота ґрунтується на теоретичних знаннях та практичних навичках, отриманих студентом протягом навчання і самостійної науково-дослідної роботи, яка свідчить про вміння узагальнювати теоретичний і практичний матеріал .

Зміст курсової роботи передбачає:

  • обґрунтування актуальності теми та мети дослідження;

  • формулювання завдань, які потрібно вирішити, щоб досягти поставленої мети;

  • вичерпну характеристику об'єкту та предмету дослідження;

  • оцінку сучасного стану розв'язання проблем на основі аналізу вітчизняної і зарубіжної літератури та проблем, що є актуальними на даний час досліджень;

  • самостійне використання методів та методики дослідження проблем, а також їх інформаційного, апаратного та методичного забезпечення;

  • аналіз і узагальнення результатів досліджень і розрахунків та надання пропозицій щодо ефективного впровадження їх в практику господарювання вітчизняних підприємств.

Виконання курсової роботи здійснюється безпосередньо у ПУСКУ з наданням студенту робочого місця в аудиторії (навчальних лабораторіях, лабораторіях для досліджень, комп'ютерних класах, бібліотеці).

Кафедри університету розробляють і забезпечують студентів необхідними методичними рекомендаціями, нормативними документами і матеріалами згідно вимог до курсових робіт.

Вимоги до структури курсової роботи

Курсова робота є самостійним навчально-науковим завданням, що виконується на основі вивчення літературних джерел та аналізу практичного (статистичного) матеріалу об'єкту дослідження, а також результатом наукового дослідження. Саме тому написання курсової роботи повинно починатись із вивчення літератури з даної теми. Аналітичний огляд літератури є початковим етапом наукового дослідження студента.

Після ознайомлення зі спеціальними літературними джерелами, студент переходить до складання плану курсової роботи, а в курсових проектах - до складання завдання.

План відображає зміст курсової роботи у вигляді основних питань. Розроблений план узгоджується з керівником. Робота, виконана без затвердженого плану або за планом зі змінами без згоди керівника, на перевірку не приймається.

Кількість питань і порядок розміщення їх в плані визначається у кожному конкретному випадку із врахуванням специфіки теми курсової роботи.

Курсова робота складається з:

  • Титулу (Додаток Б)

  • Плану (завдання), затвердженого керівником (Додатки В і Д)

  • Змісту (Додатки Г і 3)

  • Вступу

  • Теоретичної частини

  • Практичної частини

  • Висновків і пропозицій (рекомендацій)

  • Переліку літературних джерел

  • Додатків (Додаток Ж)

Зміст подається після плану і має наступні складові: вступ, найменування всіх пунктів і підпунктів, висновки та пропозиції, список літератури, додатки. Кожна складова має чітке визначення нумерації сторінки, за якою вона міститься в курсовій роботі.

Вступ до курсової роботи розміщується на новій сторінці. У вступі викладаються:

  • світові тенденції вирішення поставлених проблем;

  • коротка характеристика об'єкту дослідження та невирішені проблеми для даного об'єкту дослідження;

  • оцінка сучасного стану проблем на основі аналізу літературних джерел та практичного вирішення існуючих проблем досліджуваного підприємства;

  • обґрунтування актуальності роботи;

  • методи досліджень та інформаційне забезпечення роботи;

  • мета й завдання курсової роботи

  • відомості про обсяг і структуру роботи

Обсяг вступу до 3-х сторінок тексту.

У теоретичній частині курсової роботи міститься огляд літератури за обраною темою, характеристика методик, методів та моделей досліджень, формування власної думки щодо розв'язання даної проблеми.

Теоретична частина складається з одного питання яке може бути поділене на 2-3 підпункти. В кінці теоретичної частини повинен бути зроблений обґрунтований перехід до практичної частини роботи.

Обсяг теоретичної частини - до 10 сторінок.

Практична частина роботи є найбільш змістовною і значною (до 50 % всього обсягу курсової роботи.

У практичній частині роботи повинен бути проведений аналіз конкретного об'єкту дослідження за матеріалами діяльності конкретного підприємства на основі зібраної і обробленої інформації, якою можуть бути: плани роботи підприємств, річні звіти, статистична та бухгалтерська звітність та інша технічна і службова документація. Характер і обсяг матеріалу залежить від особливостей обраної теми та методики досліджень.

Аналіз обраної інформації повинен проводитись за допомогою сучасних методів економічного, соціологічного, соціального, психологічного і технологічного аналізу, що ґрунтується на проведених дослідженнях та використанні сучасних комп'ютерних технологій.

Метою проведеного аналізу є з'ясування позитивних і негативних тенденцій стану досліджуваної проблеми і пошук можливих напрямків щодо оптимізації діяльності підприємства.

Практична частина роботи повинна доповнюватися таблицями, рисунками, графіками, формулами, моделями і т.д. Обсяг практичної частини - 15-20 сторінок.

За результатами дослідження повинні бути обґрунтовані рекомендації, які вміщуватимуть конкретні шляхи щодо усунення виявлених недоліків та удосконалення роботи досліджуваного об'єкту, також запропоновані обґрунтовані розрахунки соціально-економічного ефекту від впровадження запропонованих заходів.

Кожне питання розміщується з нової сторінки, а підпункт починається на тій же сторінці, на якій закінчувався попередній.

Висновки є логічним продовженням аналізу теоретичного і практичного матеріалу попередніх розділів. Висновки слід розміщувати на окремих аркушах. Текст висновків, повинен містити об'єктивну оцінку отриманих результатів роботи та визначеної мети. Обсяг висновків - до 5 сторінок.

На підставі отриманих висновків у роботі слід викласти пропозиції і рекомендації щодо ефективного використання результатів досліджень матеріальних, фінансових і трудових ресурсів підприємства. Рекомендації повинні бути обґрунтованими з точки зору соціальної, економічної та техніко-технологічної ефективності.

Висновки і пропозиції є завершальною частиною роботи і у значній мірі визначають якість курсової роботи.

Перелік літератури, що використовувалась в процесі виконання курсової роботи, розміщується після висновків і пропозицій на окремих аркушах у відповідності до стандартів з бібліотечної та видавничої справи.

Загальний обсяг курсової роботи повинен складати 35-40 сторінки.

До додатків курсової роботи можуть бути включені: додаткові ілюстрації та таблиці.