Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент предприятия 3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
233.47 Кб
Скачать

І.А. Маркіна І.Г. Верезомська Л.М. Шимановська-Діанич О.П Лугівська

 

Менеджмент підприємства

методичні рекомендації до виконання курсових робіт

 для студентів спеціальності 7.05.02.01 "Менеджмент організацій" денної та заочної форм навчання та слухачів Міжгалузевого інституту підвищення кваліфікації

[До змісту] [Наступне]

ВСТУП

На сучасному етапі в Україні відбуваються глибокі економічні зміни, активно формуються нові підходи до управління економікою, впроваджуються ринкові методи господарювання. Умови ринку потребують від фахівців глибоких знань законів ринку, вміння враховувати їх при розробці конкретної мети і завдань свого підприємства, вирішення поточних питань, спрямованих на досягнення цієї мети. Від рівня їх кваліфікації залежать такі фактори ефективності, як організація праці, технологія, раціональне використання потенціалу сучасного менеджменту для досягнення оптимальних ринкових результатів. Тому тільки при наявності висококваліфікованих трудових ресурсів можливо досягти високого рівня розвитку вітчизняного виробництва.

Процес навчання у вищому навчальному закладі спрямований на підготовку спеціалістів з високим рівнем економічних знань, які вміють самостійно обґрунтовувати і приймати управлінські рішення. Студенти набувають цих знань у процесі поточного навчання на лекційних і семінарських заняттях, при виконанні курсових робіт. Завершальним етапом навчальної і наукової підготовки студентів спеціальності 7.050201 “Менеджмент організацій” є виконання курсової роботи.

Завдання цих методичних рекомендацій полягає в тому, щоб допомогти студентам очного та заочного відділень і слухачам Міжгалузевого інституту підвищення кваліфікації, що навчаються за управлінським фахом, у виборі теми курсової роботи, розробці плану, проведенні досліджень, оформленні та захисту результатів.

[До змісту] [Попереднє] [Наступне]

1. Загальні положення

Дисципліна “Менеджмент підприємства” є профілюючою для студентів спеціальності 7.050201 “Менеджмент організацій”.

Метою навчальної дисципліни “Менеджмент підприємства” є оволодіння студентами теоретичними знаннями і практичними навиками по управлінню соціально-господарськими процесами на підприємствах різних форм власності. Окремий розділ дозволить студентам вирішити проблемні питання управління системою споживчої кооперації.

Курс “Менеджмент підприємства” є логічним завершенням блоку дисциплін управлінського циклу і має за предмет організаційні, управлінські та технологічні відносини на підприємстві як складові частини суспільних відносин.

Методика вивчення курсу передбачає написання курсової роботи. Мета курсової роботи – набуття студентами навиків самостійної роботи над курсом і закріплення теоретичних знань, що одержані в процесі вивчення дисципліни.

Курсова робота з “Менеджменту підприємства” тісно пов’язана з такими дисциплінами як “Основи менеджменту”, “Стратегічне управління”, “Управління персоналом”, “Інноваційний менеджмент”, “Операційний менеджмент”, “Ситуаційний менеджмент”, “Методика прийняття управлінських рішень”, “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”, “Економіка підприємства”, “Маркетинг” тощо. Тема курсової роботи або окремі її розділи можуть в подальшому стати темою або складовою частиною випускової бакалаврської, дипломної, магістерської роботи.

Тематика курсових робіт складена у відповідності з навчальною програмою курсу “Менеджмент підприємства” з урахуванням необхідності самостійної роботи над темою. Тематика складається з основних питань змісту дисципліни:

  • організаційно-правові форми функціонування підприємств в ринкових умовах;

  • внутрішнє та зовнішнє середовище підприємства;

  • функції управління підприємством;

  • організація управління підприємством;

  • методи управління підприємством;

  • особливості управління споживчою кооперацією України;

  • організація і технологія процесу управління підприємством;

  • управління соціально-психологічною підсистемою підприємства.

Однією з особливостей курсової роботи з “Менеджменту підприємства” є те, що вона носить науково-дослідний характер. Сутність його повинна проявлятись у методичному або в методологічному підході до розкриття теми. Крім того, курсова робота має свій об’єкт і суб’єкт досліджень, що необхідно обов’язково враховувати при виборі теми і проведенні дослідження.

Теми вибираються у відповідності з шифром для студентів заочної форми навчання та слухачів МІПК (додаток Б) або по узгодженню з науковим керівником для студентів денної форми навчання та закріплюються за студентами рішенням кафедри. На період виконання наукового дослідження призначається керівник. Координує цю роботу ведучий викладач – лектор даного курсу.

[До змісту] [Попереднє] [Наступне] [До змісту] [Попереднє] [Наступне]

2. Структура курсової роботи і підбір матеріалу

Курсова робота з “Менеджменту підприємства” є індивідуальним самостійним навчально-науковим завданням, що виконується на основі літературного та статистичного матеріалу. Саме тому написання курсової роботи повинно починатись з вивчення літератури по даному питанню. Літературний огляд по темі є початковим етапом наукового дослідження. При вивченні літератури необхідно орієнтуватись в основному на видання останніх років.

Після ознайомлення зі спеціальною літературою студент переходить до складання плану курсової роботи. План відображає зміст роботи у вигляді основних питань і узгоджується з керівником. Робота, виконана без затвердженого плану або по плану зі змінами без згоди керівника, на перевірку не приймається.

Кількість питань та їх порядок в плані визначається в кожному конкретному випадку з урахуванням специфіки теми, проте в будь-якій роботі повинні бути такі розділи: вступ, теоретична частина, практична частина, висновки і пропозиції, перелік літератури, додаток.

У вступі необхідно обгрунтувати актуальність обраної теми, доцільність, мету та об’єкт дослідження, основні завдання, які необхідно виконати при розгляді даної теми, вказати літературні, законодавчі, нормативні та статистичні джерела.

У теоретичній частині роботи повинні бути розкриті ринкові аспекти проблеми. Дається літературний огляд обраної теми, визначення і роль в практичній діяльності підприємств.

Практична частина роботи є найбільш значною і повинна складати до 50% всього обсягу курсової роботи. Тут розглядаються і аналізуються методичні і методологічні проблеми даної теми, основні показники, розробляються власні пропозиції щодо методики дослідження, визначення або аналіз функцій елементів процесу управління, які вивчаються у конкретній курсовій роботі і можливість їх застосування в практичній діяльності підприємства.

Висновки і пропозиції є логічним продовженням аналізу теоретичного і практичного матеріалів попередніх розділів. Вони повинні бути конкретними, стосуватись різних сторін проблеми, що розглядається, і спрямовані на усунення різних недоліків з метою удосконалення. Обов’язковим є обгрунтування практичного значення досліджень і розробок.

Оскільки висновки і пропозиції є завершуючим розділом роботи, необхідно мати на увазі, що вони в значній мірі визначають якість роботи.

Список літератури, що використовується в процесі виконання курсової роботи, розміщується після висновків і пропозицій в певній послідовності. Першими записуються закони України, накази і постанови Верховної Ради, потім – нормативні документи. Після цього в алфавітній послідовності записуються підручники, довідники, спеціальні книги, брошури, журнали, експрес-інформація, методичні розробки по такій схемі:

  • прізвище та ім’я автора;

  • повна назва книги або статті, місце випуску і назва видавництва;

  • рік випуску, номер журнала, дата випуску газети, сторінка.

У додатку розміщують таблиці, довідкові дані, анкети, бланки документів і т. д.