Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент предприятия 3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
233.47 Кб
Скачать

Тема 12. Організація управління підприємством із залученням іноземних інвестицій

Законодавча база створення та функціонування підприємства з залученням іноземних інвестицій. Організаційна і правова форма з залученням іноземних інвестицій. Види діяльності підприємства з залученням іноземних інвестицій. Система управління. Органи управління та їх функції. Права та обов’язки засновників. Економічна та матеріально-технічна забезпеченість діяльності підприємств.

Література: 1; 2; 5; 8; 21; 27; 30; 31; 32.

Тема 13. Управління ризикозахищеністю підприємства

Умови виникнення ризикової ситуації. Суб’єкт і об’єкт ризику. Теорії ризику. Поняття ділового ризику. Зовнішні та внутрішні фактори. Види ризику. Аналіз та оцінювання ризику. Концепція управління ризиком. Модель управління поведінкою в ситуації. Ризики, які не страхуються. Комерційна таємниця. Ризикозахищеність. Критерії ризикозахищеності.

Література: 1; 2; 8; 14; 21; 22; 27.

Тема 14. Функції управління підприємством та ефективність їх реалізації в ринкових умовах господарювання

Суть процесу менеджменту та його функціональні складові управління. Планування як основа процесу менеджменту. Основні форми і види планування. Стратегічне планування – елемент ринкової економіки. Види стратегій. Етапи та принципи стратегічного планування. Поняття організації і значення функції організації на підприємстві.

Делегування повноважень, норми керованості.

Сутність мотивації на підприємстві і його основні елементи. Комплексний підхід до мотивації. Психологічні аспекти мотивації в ринковій економіці. Сутність контролю і його значення в процесі управління. Види і методи управлінського контролю. Принципи контролю. Процес контролю і основні етапи його проведення. Поведінські аспекти управлінського контролю. Удосконалення процесу менеджменту на підприємстві.

Література: 1; 2; 8; 9; 15; 16; 22; 27; 29; 36.

Тема 15. Комунікації в системі управління підприємством

Сутність і значення комунікації в процесі управління підприємством. Типи комунікацій і управління підприємством. Взаємозв’язок типів комунікацій і основних принципів їх функціонування. Роль менеджера в забезпеченні ефективного комунікаційного процесу. Комунікаційні бар’єри і шляхи їх подолання.

Сучасні методи і форми комунікацій.

Література: 8; 9; 15; 16; 22; 27; 29; 36.

Тема 16. Зовнішнє середовище підприємства, його вплив на ефективність системи управління

Основні елементи зовнішнього середовища та їх вплив на ефективність її діяльності. Характеристика зовнішнього середовища, взаємозв’язок елементів. Соціальна відповідальність і етика підприємства. Методичні аспекти вивчення і застосування факторів зовнішнього середовища. Світовий досвід і досвід України з цих питань.

Література: 8; 9; 15; 16; 22; 27; 29; 36.

Тема 17. Внутрішнє середовище підприємства, його вплив на ефективність системи управління

Основні елементи внутрішнього середовища підприємства, їх зміст і взаємозв’язок. Основи їх взаємодії і роль в забезпеченні ефективного функціонування підприємства. Методичні аспекти в застосуванні основних елементів внутрішнього середовища підприємства.

Література: 8; 9; 15; 16; 22; 27; 29; 36.

Тема 18. Економічні методи управління в ринкових умовах господарювання

Сутність економічних методів управління, особливості їх використання. Структура економічних методів. Методи прямого і непрямого управління. Класифікація економічних важелів на підприємстві. Планування як комплексна система планів підприємства. Аналіз господарської діяльності. Господарський розрахунок. Матеріальне стимулювання праці. Державні економічні важелі.

Література: 8; 9; 15; 16; 21; 27.

Тема 19. Організаційно-розпорядчі методи управління підприємством в ринкових умовах господарювання

Сутність, особливості і значення організаційно-розпорядчих методів управління підприємством.

Організаційні методи впливу та їх характеристика. Розпорядчі методи управління, їх основні риси. Характеристика основних форм: накази, розпорядження, протоколи, наради, оперативні вказівки.

Різновиди засобів правового впливу: матеріальні, дисциплінарні, адміністративні.

Особливості їх застосування на підприємствах і в установах.

Література: 8; 9; 15; 16; 27; 36.