Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент предприятия 3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
233.47 Кб
Скачать

Тема 20. Соціальні методи управління

Мета соціальних методів управління, їх особливості і значення. Суб’єкт і об’єкт соціальних методів управління. Класифікація соціальних методів управління та їх роль в системі управління підприємством.

Методи управління окремими груповими явищами, їх характеристика. Методи управління індивідуально-особистою поведінкою працівника, значення для ефективності управління.

Література: 8; 9; 15; 16; 17; 18; 27; 36.

Тема 21. Психологічні методи управління

Суть, мета та історія розвитку психологічних методів управління. Класифікація психологічних методів управління. Методи формування, комплектування, розвитку трудового колективу, групи.

Психологічна сумісність. Характеристика методів гуманізації взаємовідносин в трудовому колективі. Стиль керівництва у ринкових умовах. Етика і культура нерівної діяльності. Методи психологічної мотивації праці. Дослідження міжособистісних стосунків. Особистість як об’єкт психологічних методів управління, особливості психології керівника. Авторитет і лідерство в колективі.

Література: 8; 9; 15; 16; 17; 18; 27.

Тема 22. Організація процесу управління підприємством в ринкових умовах господарювання

Сутність процесу управління підприємством. Поняття управлінського циклу та його складові. Технологія процесу управління підприємством. Управлінські рішення в системі менеджменту підприємства.

Література: 8; 9; 15; 16; 21; 27; 29; 36.

Тема 23. Інформаційне забезпечення процесу управління підприємством в ринкових умовах господарювання

Сутність інформації, її роль і значення в процесі управління. Види інформації і вимоги до неї. Процес інформаційного забезпечення управління. Сучасні інформаційні технології. Світовий досвід і досвід України. Роль інформації в діяльності менеджера, її взаємозв’язки з основними функціями менеджменту.

Література: 8; 9; 27; 36.

Тема 24. Наукова організація управлінської праці на підприємстві

Сутність і основні напрямки наукової організації управлінської праці. Види управлінської діяльності: за змістом; за характером ініціативи; за періодом; за предметом діяльності; за фіксованістю у часі; за важливістю і терміновістю. Самоменеджмент.

Література: 15; 17; 27; 36.

Тема 25. Технічне забезпечення процесу управління підприємством

Сутність технічного забезпечення процесу управління. Класифікація та вимоги до технічного забезпечення. Проектування технічного забезпечення. Роль технічного забезпечення в процесі функціонування підприємства та ефективності управлінської діяльності.

Література: 15; 27; 36.

Тема 26. Культура управління підприємством

Сутність і значення організаційної культури управління. Системи цінностей підприємства. Філософія підприємства. Ритуали і церемонії як елементи організаційної культури. Корпоративна культура. Інтернаціоналізація організаційної культури.

Література: 15; 17; 23; 24; 27; 36.

Тема 27. Управління трудовими ресурсами в ринкових умовах господарювання

Поняття трудових ресурсів. Формування трудових ресурсів. Управління розвитком трудових ресурсів. Структура трудових ресурсів. Управління рухом трудових ресурсів.

Література: 15; 16; 27; 36.

Тема 28. Управління трудовим персоналом підприємства

Функції процесу управління трудовим персоналом, їх взаємозв’язок з функціями підприємства. Організація кадрової роботи. Функції відділів і служб управління персоналом.

Література: 15; 16; 27; 36.

Тема 29. Управлінський персонал та його роль в функціонуванні підприємства

Склад управлінського персоналу, його функції, місце і роль в процесі управління підприємством. Кадрова політика організації відносно управлінського персоналу.

Література: 15; 16; 27; 36.

Тема 30. Кадрова робота на підприємстві

Формування кадрової політики організації. Організаційна побудова і місце кадрової служби на підприємствах. Аспекти удосконалення діяльності кадрових служб.

Література: 15; 27; 36.

Тема 31. Системний підхід до розвитку управління персоналом в організації

Системний підхід до розвитку управління персоналом в організації. Побудова системи управління, організаційна структура і функції підсистем. Оцінка персоналу в сучасній організації. Методичні і методологічні підходи до процесу оцінки результатів роботи персоналу в сучасній організації. Вплив оцінки персоналу на ефективність діяльності організації.

Література: 15; 27; 36.

Тема 32. Оцінка персоналу в сучасній організації

Методичні і методологічні підходи до процесу оцінки результатів роботи персоналу в сучасній організації. Вплив оцінки персоналу на ефективність діяльності організації.

Література: 15; 23; 24; 27; 36.

Тема 33. Система формування і відбору персоналу організації в сучасних умовах

Система формування стабільного персоналу. Оцінка стану плинності кадрів, заходи по зниженню плинності. Соціально-психологічний клімат в колективі. Управління мобільністю кадрів, сутність та система. Управління відбором персоналу.

Література: 15; 27; 36.

Тема 34. Система професійного і посадового росту персоналу

Сутність професійного і посадового росту персоналу. Процес і методика управління кар’єрою персоналу. Соціально-психологічні і економічні аспекти процесу управління розвитком персоналу.

Література: 15; 17; 27; 36.

Тема 35. Маркетинг персоналу як складовий елемент процесу управління сучасного підприємства

Маркетинг персоналу і його місце в процесі управління підприємством. Планування персоналу. Аналіз ринку прав і потреб організації в персоналі. Стратегії маркетингу персоналу.

Література: 9; 36.

Тема 36. Стратегія і планування в системі міжнародного менеджменту

Суть і основні елементи міжнародних стратегій. Стратегічні орієнтації міжнародних корпорацій. Основні типи міжнародних стратегій. Особливості планування в транснаціональних корпораціях.

Література: 8; 9; 29; 36.

Тема 37. Організація міжнародних ділових операцій

Роль організаційного фактора в міжнародному менеджменті. Організаційна структура міжнародних корпорацій. Організаційна характеристика транснаціональної корпорації.

Література: 8; 9; 29; 36.

Тема 38. Управління людськими ресурсами в міжнародних організаціях

Особливості управління людськими ресурсами в транснаціональних корпораціях. Трудові відносини в міжнародному контексті. Правове, організаційне та економічне забезпечення.

Література: 15; 29; 36.

Тема 39. Інноваційна політика і умови її реалізації на підприємстві

Сутність інноваційної політики, її місце у вирішенні соціального та економічного розвитку. Система управління інноваціями. Умови реалізації інноваційної політики на підприємствах: законодавчі, економічні, соціально-психологічні.

Література: 21; 36.

Тема 40. Інноваційна діяльність на підприємстві

Інновація як ядро науково-технічного прогресу. Сутність інноваційної діяльності на підприємстві. Інноваційні стратегії. Управління інноваційною діяльностю на підприємстві. Державна підтримка інноваційної діяльності на підприємстві.

Література: 21; 36.

Тема 41. Комерційна спрямованість інноваційної діяльності підприємства

Сутність та значення інновацій в умовах ринкової економіки. Етапи здійснення інноваційного процесу на підприємстві. Комерційна спрямованість інноваційної діяльністі підприємства. Економічна ефективність впровадження інновацій.

Література: 21; 36.

Тема 42. Організаційні форми забезпечення інновації продукту

Сучасні тенденції розвитку інноваційної діяльності. Організація НДДКР на підприємстві. Передумова та необхідність розробки нових організаційних структур по забезпеченню прискорення НТП. Ринкові організаційні форми та структури, що орієнтовані на інноваційну діяльність.

Література: 21; 29; 36.

Тема 43. Психологічні аспекти інноваційного менеджменту

Поняття творчої індивідуальності та методика її визначення. Ініціація інноваційних проектів. Психологічні аспекти інноваційного менеджменту. Мотивація індивіду та групи. Схема дослідження організації. Самодіагноз лідера. Кадрова політика менеджера в інноваційному процесі.

Література: 17; 18; 21; 23; 24; 36.

Тема 44. Імідж сучасного керівника

Сутність та елементи іміджу сучасного керівника. Вимоги до керівників в сучасних умовах. Психологія керівників. Управлінська етика.

Література: 17; 18; 21; 23; 24; 36.

Тема 45. Етика управлінської діяльності

Поняття етики. Поняття спілкування. Індивідуально-діалогове спілкування. Спілкування по телефону. Спілкування з аудиторією. Організація і проведення ділових нарад і засідань в колективі. Підготовка і проведення засідань правлінь споживчих товариств і споживспілок. Комерційні переговори. Реквізити ділових листів. Види листів. Особливості складання і оформлення ділових листів. Форми невербального спілкування. Міміка, жести, пози. Невербальне спілкування в ситуаціях.

Література: 15; 16; 17; 18; 23; 24; 36.