Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент предприятия 1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Тема 1.6. Цілі та принципи управління підприємствами різних форм власності

Цільовий підхід до управління підприємством і система цілей. Методологічні та організаційні фактори, розробка і формування цілей підприємства. Ранжирування цілей підприємства за допомогою “дерева цілей”.

Сутність принципів управління підприємством. Основні принципи управління: демократичного управління, об’єктивності і конкретності, ефективності і оптимальності, стимулювання основної ланки, єдиноначальності і колегіальності в управлінні; плановості, науковості, співвідношення територіального і галузевого управління.

Принципи сучасного менеджменту підприємства та їх характеристика.

Тема 1.7. Функції управління підприємством

Системна роль функцій управління підприємством. Класифікація функцій управління підприємством. Основні функції менеджменту: організація, планування, мотивація та контроль.

Специфічні функції управління: загальне (лінійне) керівництво; технологічне керівництво; фінансово-економічне керівництво; керівництво зовнішньоекономічною діяльністю підприємства; робота з кадрами, оперативне управління.

Функціональна структура управління підприємством.

Тема 1.8. Організаційна структура управління підприємством

Сутність структури управління підприємством. Принципи побудови структури управління підприємства. Фактори, що впливають на побудову структури управління.

Виробнича організаційна структура управління підприємством. Принципи класифікації виробничих структур. Типова організаційна структура управління підприємством.

Апарат управління підприємством. Лінійні та функціональні працівники апарату управління.

Сутність бюрократичних (ієрархічних) організаційних структур управління підприємством: лінійна, функціональна, комбінована (лінійно-штабна), матрична, дивізіональна (секційна).

Характеристика адаптивних (продуктових) організаційних структур управління підприємством: матричні, проектні.

Удосконалення організаційної структури управління підприємством: етапи та методи. Визначення економічної ефективності удосконалення структури управління підприємством.

Тема 1.9. Місцеве самоврядування

Сутність та значення місцевого самоврядування. Місцеве самоврядування як самостійний інститут в системі конституційного права. Роль конституційного права в регулюванні суспільних відносин місцевого самоврядування. Конституція України як правова основа місцевого самоврядування. Джерела та форми конституційно-правового регулювання місцевого самоврядування.

Економічна база місцевого самоврядування. Відносини органів місцевого самоврядування з іншими суб’єктами права власності.

Розділ 2. Методи управління підприємством Тема 2.1. Методи управління в системі ринкової економіки

Система методів управління та їх сутність. Класифікація методів управління за змістом, за механізмом впливу на працівників, за організаційною формою, за способом прийняття. Взаємозв’язок типів та методів управління. Значення і місце методів управління в господарському механізмі підприємств.

Особливості використання методів управління підприємством.

Тема 2.2. Економічні методи управління в ринкових умовах господарювання

Сутність економічних методів управління. Особливості реалізації економічних методів в ринкових умовах господарювання.

Склад економічних методів управління: планування як метод управління; метод цільових комплексних програм; господарський (комерційний) розрахунок; система економічних регуляторів господарської діяльності підприємств, яка включає податки, регульовані ціни, граничні розміри рентабельності, кредити, ставки рентних платежів, створення різних фондів та розробка системи стимулювання на підприємствах (заробітна плата, доплата, надбавки, премії).