Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
446.98 Кб
Скачать

2.4. Облік нематеріальних активів

Нематеріальні активи - це активи, які не мають матеріально-речової форми або матеріально-речова форма яких не має суттєвого значення для їх використання у господарській діяльності, що виступають як інтелектуальна власність, довгострокові майнові права, які забезпечують їх власнику (власникам) певний прибуток протягом тривалого періоду — більше одного року або операційного циклу, за умови, що він перевищує один рік.

Нематеріальні активи характеризуються наступними ознаками:

^> є немонетарними активами;

ч> не мають матеріальної форми;

ч> можуть бути ідентифіковані;

Ч> утримуються підприємством з метою використання більше одного року.

Для правильного тлумачення поняття нематеріальних активів нагадаємо, що монетарні активи - це грошові кошти, а також інші активи, які мають бути отримані у фіксованій або визначеній сумі грошей. Всі інші активи є немонетарними.

Нематеріальний актив є ідентифікованим. Ідентифікований актив - це придбаний актив, який на дату придбання відповідає певним критеріям, а саме:

<Ь оцінка активу може бути достовірно визначена;

<Ь у майбутньому при його використанні очікується отримання економічних вигод, тобто це потенціал, який може сприяти надходженню на підприємство (прямо або опосередковано) грошових коштів та їх еквівалентів.

Можливість ідентифікації означає, що актив можна відокремити від підприємства. Тобто, щодо конкретного об'єкта нематеріальних активів повинна існувати можливість вилучення його із сукупного майна, що обліковується на балансі підприємства, відокремлення його від інших активів і розпорядження ним.

Планом рахунків для обліку нематеріальних активів призначено рахунок 12 "Нематеріальні активи", до якого відкриваються субрахунки 121 "Авторські та суміжні з ним права" та 122 "Інші нематеріальні активи", характеристика яких наведена в таблиці 2.8.

В обліку нематеріальні активи обліковуються за первісною вартістю їх придбання або створення.

Первісною вартістю безкоштовно отриманих нематеріальних активів є їх справедлива вартість на дату одержання.

Первісна вартість нематеріального активу, створеного підприємством, включає прямі витрати на оплату праці, матеріали тощо, які безпосередньо пов'язані з його створенням та доведенням до стану, придатного для використання за призначенням.

Підставою для оприбуткування нематеріальних активів є документи, які описують сам об'єкт або порядок його використання, а також документи, які підтверджують ті чи інші майнові права установи.

Нематеріальні активи можуть списуватися у випадку їх вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі, неможливості отримання установою економічних вигод від їх утримання.

Аналітичний облік нематеріальних активів ведеться за видами об'єктів нематеріальних активів.

2.5. Облік зносу необоротних активів

На необоротні активи установ, які утримуються за рахунок бюджетних коштів, амортизаційні відрахування не проводяться, а здійснюється нарахування зносу.

Знос нараховується на будівлі та споруди, передавальні пристрої, машини та обладнання, робочу худобу, транспортні засоби, інструменти, пристрої, виробничий (включаючи прилади) та господарський інвентар, багаторічні насадження, які досягли експлуатаційного віку.

Знос не нараховується на такі необоротні активи:

*Ь земельні ділянки та капітальні витрати на поліпшення земель;

<Ь будівлі та споруди, які є пам'ятками архітектури та мистецтва; обладнання, експонати, зразки, діючі та недіючі моделі, макети та наочне приладдя, які знаходяться в кабінетах і лабораторіях і використовуються з науковою та навчальною метою;

ч> продуктивна та племінна худоба, службові собаки, декоративні та піддослідні тварини;

<Ь багаторічні насадження, які не досягли експлуатаційного віку;

<Ь сценічно-постановочні засоби;

Ч> документація з типового проектування;

<Ь фільмофонди;

<Ь експонати тваринного світу (в зоопарках та інших" аналогічних установах);

Ч> бібліотечні фонди;

ч> музейні та художні цінності;

ч> малоцінні необоротні матеріальні активи;

<Ь білизна, постільна білизна, одяг і взуття;

^> природні ресурси;

<Ь тимчасові нетитульні споруди;

<Ь матеріали довгострокового використання для наукових цілей; <Ь необоротні матеріальні активи спеціального призначення. Крім того, знос не нараховується на необоротні активи установ, що знаходяться за кордоном.

Облік зносу основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів ведеться на рахунку 13 "Знос необоротних активів".

Характеристика субрахунків, призначених для обліку зносу необоротних активів, наведена в табл. 2.9.

Таблиця 2.9. Характеристика субрахунків рахунку 13 "Знос необоротних активів"

з/п

Назва субрахунків

Характеристика субрахунків

1

131 "Знос основних засобів"

Обліковується знос будівель і споруд, передавальних пристроїв, машин і обладнання, робочої худоби, транспортних засобів, виробничого (включаючи прилади) та господарського інвентарю, багаторічних насаджень, які досягли експлуатаційного віку

2

132 "Знос інших необоротних матеріальних активів"

Обліковується знос інших необоротних матеріальних активів

3

133 "Знос нематеріальних активів"

Обліковується знос нематеріальних активів

Нарахування зносу об'єктів необоротних активів здійснюється в останній день грудня в гривнях без копійок за повний календарний рік відповідно до встановлених норм. Причому нарахування зносу не залежить від того, в якому місяці звітного року необоротні активи придбані або створені. Навіть якщо об'єкт необоротних активів було придбано 31 грудня звітного року, знос має бути нараховано за весь поточний рік.

Знос нараховується у відсотках до первісної вартості кожної з груп необоротних активів. Якщо первісну вартість необоротного активу було змінено в попередні періоди експлуатації шляхом проведення дооцінки або уцінки, то знос нараховується на відновлювальну вартість необоротного акгиву.

Не можна нараховувані знос більш ніж на 100 % вартості необоротних активів. Нарахований знос у розмірі 100 % вартості необоротних активів, які придатні для подальшого використання, не може бути підставою для їх списання.

Норми зносу встановлено у відсотках до первісної вартості кожної групи необоротних активів, які розподілено на 3 групи, за якими закріплено відповідні субрахунки наведено в табл. 2.10.

Таблиця 2.10. Норми зносу відповідно до груп необоротних активів

Гоупа

Склад групи

Норма зносу, %

1

2

3

1

Необоротні активи, які обліковуються на субрахунках 103 "Будинки та споруди", 106 "Інструменти, прилади та інвентар" (підгрупа1 4). Це будівлі, їх структурні компоненти та передавальні пристрої, у тому числі житлові будинки та їх частини (квартири та місця загального користування)

5

1

2

3

2

Основні засоби, що обліковуються на субрахунках 104 "Машини та обладнання" (крім підгруп 1, 2); автомобільний транспорт і запчастини до нього, що обліковуються на субрахунку 105 "Транспортні засоби"; інструменти та інвентар, що обліковуються на субрахунку 106 "Інструменти, прилади та інвентар" (крім підгрупи 4); необоротні активи субрахунку 117 "Інвентарна тара". Це автомобільний транспорт і вузли (запчастини, вартість яких за одиницю перевищує 500 гривень), меблі, побутові електронні, оптичні, електромеханічні прилади та інструменти, включаючи електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичної обробки інформації, інформаційні системи, телефони, мікрофони та рації, інше офісне обладнання, інвентарна тара

25

3

Необоротні активи, що обліковуються на субрахунках 104 "Машини та обладнання" (підгрупи 1, 2), 108 "Багаторічні насадження" (у частині багаторічних насаджень, що досягли експлуатаційного віку), 121 "Авторські та суміжні з ними права", 122 "Інші нематеріальні активи", а також інші необоротні активи, що не належать до підгруп 1 і 2

15

До інвентарних карток обліку необоротних активів типової форми 03-6 (бюджет) і 03-8 (бюджет) обов'язково заноситься річна норма зносу у відсотках і в гривнях.

Для обчислення суми зносу необоротних активів застосовується типова форма 03-12 (бюджет) "Відомість нарахування зносу на необоротні активи". При відображенні в обліку необоротних активів, одержаних та переданих безоплатно в установленому порядку, що були у використанні, обов'язково зазначається сума нарахованого зносу.

При вибутті об'єктів у зв'язку з їх ліквідацією або безоплатною передачею в картках зазначається загальна сума зносу за час перебування предмета (об'єкта) в експлуатації, і на цю суму зменшується знос на субрахунках 131 "Знос основних засобів", 132 "Знос інших необоротних матеріальних активів", 133 "Знос нематеріальних активів".