Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-4.2 ЦП+.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Договір найму (оренди) : поняття, сторони, зміст.

За договором найму (оренди) наймодавець, передає або зобов’язується

передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Договір найму (оренди) є двостороннім, консенсуальним і оплатним.

Сторонами договору є наймодавець і наймач. Наймодавець – той, хто передає майно в користування, власник речі або особа, якій належать майнові права. Наймач – той, хто набув права користування річчю.

Предметом договору найму може бути речі, які визначені індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний стан при неодноразовому використанні (неспоживна річ).

Предметом договору найму можуть бути майнові права.

Строк договору майнового найму встановлюється за погодженням сторін. Якщо договір укладено без зазначення строку, він вважається укладеним на невизначений строк, і кожна зі сторін має право відмовитися від договору в будь-який час, попередивши про це в письмовій формі другу сторону за один місяць, а у разі найму нерухомого майна – за три місяці. Договором або законом може бути встановлений інший строк для попередження про відмову від договору найму, укладеного на невизначений строк.

Наймодавець зобов’язаний:

  • передати наймачеві майно у користування негайно або у строк, встановлений договором найму;

  • передати наймачеві придатне для користування річ у стані, що відповідають умовам договору найму та її призначенню;

  • наймодавець зобов’язаний попередити наймача про особливі властивості та недоліки речі, які йому відомі і які можуть бути небезпечними для життя, здоров'я, майна наймача або інших осіб або призвести до пошкодження самої речі під час користування нею.Наймач зобов'язаний:

  • своєчасно вносити плату за користування майном;

  • користуватися майном відповідно до договору і призначення майна;

  • провадити поточний ремонт за свій рахунок;

  • усунути погіршення речі, які сталися з його вини;

  • у разі припинення договору найму – негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено.

Якщо наймач сам зробив капітальний ремонт, визваний необхідною потребою він має право стягнути з наймодавця вартість ремонту або зарахувати її в рахунок найомної плати, або розірвати договір і стягнути збитки, завдані його невиконанням.

Наймач також має право вимагати відповідного зменшення плати за користування майном, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася.

Наймачу дозволяється за згодою наймодавця здавати найняте майно в піднайом.

Оренда майна державних підприємств здійснюється згідно з Законом України від 10 квітня 1992 року „Про оренду майна державних підприємств і організацій” орендою є засноване на договорі строкове платне володіння і користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності. Це консенсуальний, двосторонній і платний договір.

Сторони в ньому називаються орендодавець – особа, яка передає майно в оренду, і орендар – особа, яка набула право володіти і користуватися орендованим майном за плату.

Самостійна робота - 7 год

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]