Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-4.2 ЦП+.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Поняття та зміст договору купівлі–продажу.

За договором купівлі – продажу одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього грошову суму.

Договір купівлі – продажу є: двостороннім, консенсуальним, оплатним.

Сторонами договору купівлі – продажу є покупець і продавець. Ними можуть бути як фізичні так і юридичні особи.

Покупець в результаті договору купівлі – продажу набуває право власності на майно.

Предметом договору купівлі – продажу можуть бути:

- товар, який є у продавця на момент укладення договору або буде створений (придбаний, набутий ) продавцем у майбутньому;

- майнові права. До договору купівлі – продажу майновий прав застосовується загальні положення про купівлю – продаж, якщо інше не випливає із змісту або характеру цих прав;

- право вимоги, якщо вимога не має особистого характеру. До договору купівлі – продажу права вимоги застосовуються положення про відступлення прав вимоги, якщо інше не встановлено договором або законом.

Істотними умовами договору купівлі – продажу є предмет і ціна.

Договір купівлі – продажу може бути укладений при додержанні загальних вимог щодо правочинів в усній або у письмовій формі.

Договір купівлі – продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна обов’язково укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Новим цивільним кодексом передбачаються нові обов’язки, що стосуються визначення кількості, асортименту, якості, укомплектованості, тари та упаковки, строків передачі товарів покупцеві та наслідків недотримання їх продавцем.

Товар, який продавець передає або зобов’язується передати покупцеві має відповідати вимогам щодо його якості в момент їх передання покупцеві. Договором або законом може бути встановлений строк, впродовж якого продавець гарантує якість товару (гарантійний строк).

Законом або іншими нормативно – правовими актами може бути встановлений строк, зі спливом якого товар вважається непридатним для використання за призначенням (строк придатності). Продавець зобов’язаний передати покупцеві товар, на який встановлено строк придатності, за таким розрахунком щоб він міг бути використаний за призначенням до спливу цього строку.

Якщо покупцем виявлені недоліки товару за межами гарантійного строку або строку придатності, продавець несе за них відповідальність, якщо покупець доведе, що недоліки виникли до передачі йому товару або з причин, що діяли до цього моменту.

Якщо на товари не встановлено гарантійного строку або строку придатності, вимоги щодо недоліків можуть бути пред’явлені покупцем за умови, що вони виявлені у проданому товарі в розумний строк, але у межах 2 років, а щодо нерухомого майна (будинків, квартир, земельних ділянок) – не пізніше 3 років з дня передачі товару покупцеві.

Покупець, якому переданий товар неналежної якості має право, незалежно від можливості використання товару за призначенням, вимагати від продавця за своїм вибором:

- пропорційного зменшення ціни;

- безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;

- відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

При істотному порушенні вимог щодо якості товару (виявлення недоліків, які не можна усунути, недоліків, усунення яких пов’язане з непропорційними витратами або затратами часу, недоліків, які виявилися неодноразово чи з’явилися знову після їх усунення) покупець має право за своїм вибором:

- відмовитися від договору і вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми;

- вимагати заміни товару.

Реалізація прав здійснюється відповідно до Закону України „Про захист прав споживачів”

Кодекс дає поняття й договору роздрібної купівлі – продажу. За договором роздрібної купівлі – продажу продавець, який здійснює підприємницьку діяльність з продажу товару, зобов’язується передати покупцеві товар, що звичайно призначається для особистого, домашнього або іншого використання, не пов’язаного з підприємницькою діяльністю, а покупець зобов’язаний прийняти товар і оплатити його.

Договір роздрібної купівлі – продажу є публічним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]