Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 МВ прак. ОП, ЕК 09.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
373.25 Кб
Скачать

Практичне заняття 11 споживання домогосподарств (друге заняття) План заняття

  1. Кейнсіанська функція споживання.

  2. .Вплив недоходних чинників на функцію споживання.

  3. .Посткейнсіанські функції споживання

Теоретичні передумови до виконання роботи

Згідно з кейнсіанською теорією споживання є зростаючою функцією від поточного наявного доходу домогосподарств. Сучасні кейнсіанці модіфікували цю функцію і особистий наявний дохід замінили на наявний дохід приватної економіки. В кейнсіанській функції наявний дохід втілюється у споживання згідно з граничною схильністю до споживання, рівень якої, як правило, менше одиниці і більше нуля. Оберненою стороною граничної схильності до споживання є гранична схильність до заощаджень. Ще одним елементом кейнсіанської функції споживання є автономне споживання, яке не залежить від поточного доходу.

Широке визнання отримали функції споживання, що спираються на теорію Фішера. Згідно з цією теорією споживання в кожному окремому періоді життя людини залежить від її доходу упродовж усього її життя.

Згідно з гіпотезою життєвого циклу люди прагнуть мати рівномірний рівень споживання протягом всіх періодів свого життя. Тому вони багато заощаджують тобто накопичують багатство в періоди, коли їхні доходи вищі за середні протягом життя, і більше витрачають на споживання за рахунок доходів від багатства в періоди, коли їхні доходи нижчі за середні упродовж життя. Тому відповідно з даною гіпотезою споживання є функцією двох змінних: поточного доходу і багатства. Згідно з гіпотезою постійного доходу споживання залежить не від поточного, а постійного доходу. В математичній інтерпретації постійний дохід являє собою середньозважену величину або тренд поточних доходів людини за всі роки її життя. Тому за даною гіпотезою споживання є функцією постійного доходу.

Рекомендована література: [6] с.53-69; [8] с.211-217;

[19]с.98-101

Питання для самоконтролю

1. Поясніть значення поточного доходу домогосподарств для формування обсягів та динаміки споживання.

2. Назвіть основні категорії та їх зміст, що використовуються в кейнсіанській функції споживання.

3. Як визначається майбутня вартість грошей і яке значення це має при прийнятті економічних рішень?

4. Залежність частки споживання від рівня диференціації особистих доходів. Крива Лоренца. Децільний коефіцієнт і коефіцієнт Джині.

5. Розкрийте сутність теорії міжчасового вибору споживача Фішера і в межах двох періодів визначіть бюджетне обмеження споживача у кожному періоді.

6. Поясність функцію споживання за гіпотезою життєвого циклу Модільяні і які висновки щодо середньої схильності до споживання з неї випливають.

7. Поясність функцію споживання за гіпотезою постійного доходу Фрідмана і які висновки щодо середньої схильності до споживання з неї випливають.

Практичні завдання

1. Людина вирішила спланувати своє споживання на два наступних роки. При цьому в першому році його трудовий дохід складе 10000 грн, у другому 13500 грн; в першому році с = 1,0; у другому с = 0,9. Процентна ставка = 10 %. Припустімо, що в першому році людина планує взяти позику у сумі 1200 грн, щоб повернути її у другому році. Визначіть бюджетне обмеження споживача в кожному із двох років.

2. Припустімо, що поточний дохід людини за рік складає 20000 грн, а її особисте багатство дорівнює 100000 грн. Визначіть величину споживання людини, якщо гранична схильність до споживання з поточного доходу = 0,65; а гранична схильність до споживання з багатства = 0,02.

Практичне заняття 12.

ПРИВАТНІ ІНВЕСТИЦІЇ

План заняття

  1. Вплив інвестицій на економіку.

  2. Чинники, що впливають на інвестиційний попит.

  3. Кейнсіанська функція інвестицій. Неокласична функція інвестицій.

  4. Механізм врівноваження заощаджень з інвестиціями Рівновага S=I.

Теоретичні передумови до виконання роботи

Інвестиції – це вкладення у капітал, тобто видатки на виробництво і нагромадження капітальних благ. Сукупність рішень та відповідних дій, скерованих на перетворення заощаджень у інвестиції, називають інвестиційним процесом, або інвестиційною діяльністю.

Для характеристики інвестицій використовують різні напрями їх аналізу, зокрема, визначають рівень інвестування, структуру інвестування та віддачу на інвестиції. Рівень інвестування в економіку – це відношення валових інвестицій до ВВП, виражене в відсотках.

Граничний продукт капіталу визначає його реальну ціну. Реальна процентна ставка, норма амортизації та відносна ціна капітальних благ визначають витрати на одиницю капіталу. Згідно з неокласичною моделлю, фірми інвестують, якщо ринкова ціна капіталу перевищує витрати на одиницю капіталу, і згортають інвестиції, якщо реальна ціна капіталу менша за витрати на його одиницю.

У ринковій економіці інвестиційні видатки дуже нестабільні. Найважливішими чинниками мінливості інвестицій є тривалий термін використання капітальних благ, нерегулярність нововведень, зміна сподівань.

Рекомендована література: [6] с.53-69; [8] с.211-217; [19]с.98-101

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]