Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 МВ прак. ОП, ЕК 09.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
373.25 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1..Визначте структуру та динаміку інвестиційних витрат.

2. Гранична продуктивність капіталу (граничний продукт капіталу).

3. Визначення впливу приросту капіталу на збільшення потенційного ВВП.

4.Методи визначення прибутковості інвестиційних проектів: традиційний (бухгалтерський) та методи, пов’язані з дисконтуванням грошових потоків.

5.Залежність попиту на інвестиції від фінансово-інвестиційних ресурсів підприємств.

6.Структура заощаджень та їх трансформація в інвестиції. Фінансова система, фінансові ринки і фінансові посередники в процесі трансформації заощаджень в інвестиції.

Практичні завдання

1.Щотижневі витрати сім‘ї на споживання дорівнюють 100 дол.+1/2 обсягу використовуваного доходу за тиждень (С = 100 дол. + 1/2DІ)

а) розрахуйте за даними таблиці видатки сім‘ї на споживання та величину заощаджень при кожному рівні доходу.

Таблиця 9.

Дані для розрахунку

Використовуваний

дохід

Споживання

Заощадження

0

100

200

300

400

500

б) за даними таблиці побудуйте графік функції споживання. Проведіть на цьому рисунку із лівого кутка в правий лінію під кутом 45*. В кожній точці, розташованій на цій лінії, споживання дорівнює використовуваному доходу. Розрахуйте, при яких рівнях використовуваного доходу витрати на споживання дорівнюють, менші та більші його обсягу.

2.Заповніть таблицю.

Таблиця 10.

Дані для розрахунку

Рівень виробництва і доходу, грн

Спожи-

вання

Заощадження

АРС

АРS

МРС

МРS

140

- 4

160

0

180

200

220

240

260

280

300

Практичне заняття 13

СУКУПНІ ВИДАТКИ І ВВП

План заняття

1. Вплив сукупних видатків на ВНП у класичній та кейнсіанській економічних моделях.

2. Два методи ВВП: 1) витрати — випуск; 2) вилучення — ін’єкції. Метод «витрати — випуск». Умова рівноваги в економіці.

3. Рецесійний і інфляційний розрив.

Теоретичні передумови до виконання роботи

Класична макроекономіка виходила з того, що у ринковій системі недостатні сукупні видатки неможливі. Отже, національна економіка мала би забезпечувати постійну повну зайнятість. Навіть якби відбувалося тимчасове скорочення сукупних видатків, воно компенсувалося б зниженням цін і зарплати, що б підтримувало видатки на рівні, за якого досягається обсяг виробництва за повної зайнятості. Кейнсіанський аналіз сукупних видатків показав, що можуть наставати періоди недостатніх і надмірних сукупних видатків, коли рівноважний ВВП відхиляється від природного.

У національній економіці рівновага досягається тоді, коли сукупні видатки і обсяг виробництва рівні. Якщо обсяг національного виробництва перевищує сукупні видатки, зростають непередбачені інвестиції у запаси, фірми скорочують обсяги виробництва і зайнятості, що відновлює економічну рівновагу. Якщо сукупні видатки перевищують обсяг національного виробництва, відбувається непередбачене зменшення інвестицій та збільшення обсягу виробництва.

Згідно з підходом “витікання – ін‘єкції”, економічна рівновага досягається тоді, коли сума заощаджень домогосподарств дорівнює сумі запланованих інвестицій. За надлишку запланованих інвестицій над заощадженнями сукупні видатки перевищують обсяг виробництва, що сприяє його зростанню.

Збільшення будь-якого компонента сукупних видатків спричиняє дещо більший приріст рівноважного обсягу виробництва, або, що рівнозначно, доходу. Цей результат називають ефектом мультиплікатора.

Рекомендована література: [1] с.94-101;

[6]с.88-99; [8] 219-239

Питання для самоконтролю

  1. Поясніть умови забезпечення і методи визначення рівноважного ВВП.

  2. В чому полягає балансуюча роль незапланованих інвестицій в товарні запаси.

  3. Яка різниця між запланованими і фактичними витратами і як вони впливають на ВНП?

4. Тотожність суми вилучень і суми ін’єкцій як умова рівноваги в економіці.

Практичне заняття 14.

СУКУПНІ ВИДАТКИ І ВВН (друге заняття)

План заняття

1. Мультиплікативний ефект приросту компонентів сукупного попиту. Мультиплікатор державних видатків.

2. Роль держави в формуванні та регулюванні сукупних видатків.

3. Інфляційний та рецесійний розриви.

Теоретичні передумови до виконання роботи

Ефект мультиплікатора – це багаторазовий вплив, який зміна сукупних видатків чинить на рівноважний ВВП. Мультиплікативний ефект властивий всім видам видатків – споживчим видаткам, інвестиціям, державним закупівлям товарів та послуг та чистому експортові.

Мультиплікатор – це коефіцієнт, на який треба помножити зміну в сукупних видатках, щоб визначити підсумкову зміну рівноважного ВВП. Мультиплікатор, який враховує всі витікання з потоку “видатки – доходи”, називають повним.

На сукупні видатки та реальний ВВП значною мірою впливає державний сектор. Цей вплив відбувається насамперед через державні закупівлі товарів та послуг та податки. Нерідко в національній економіці державні видатки і податки змінюються на однакову величину. Економісти називають бюджет, у якому державні видатки і податки одночасно зростають або зменшуються на однакову величину, збалансованим державним бюджетом.

Рівноважний ВВП може коливатись навколо природного рівня зі зміною будь – якого компонента сукупних видатків – споживання, інвестицій, державних видатків та чистого експорту. Рецесійний розрив виникає тоді, коли фактичні видатки менші, ніж ті, що достатні для купівлі ВВП, виробленого за повної зайнятості. Інфляційний розрив простежується тоді, коли фактичні видатки більші, ніж ті, що достатні для купівлі ВВП, виробленого за повної зайнятості.

Рекомендована література: [1]с.94-101;[6]с.88-99;[8] 219-239

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]