Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 МВ прак. ОП, ЕК 09.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
373.25 Кб
Скачать

Практичні завдання

1.Припустимо, що спрощений консолідований баланс комерційних банків країни такий, як подано нижче (усі цифри в млн.. грн., а норма резервування становить 20%):

Таблиця 13.

Баланс комерційних банків країни

Активи

Пасиви

Резерви 12

Цінні папери 8

Безстрокові вклади 40

Надані позики 20

а) якими нормативними резервами володіє система комерційних банків?

б) який розмір простого депозитного мультиплікатора?

в) на яку максимальну суму може надати позику система комерційних банків країни?

2. Реальний обсяг ВВП зростав у період з 1999 по 2002 рр. На 3% на рік, а швидкість обороту грошей збільшилась на 2% на рік. Заповніть таблицю відсутніми даними.

Таблиця14.

Дані для розрахунку

Рік

Рівень цін

(1999 = 100)

Пропозиція грошей

(1999 = 100)

1999

100

100

2000

-

101

2001

100

-

2002

100

-

Практичне заняття №8

ГРОШОВИЙ РИНОК

(друге заняття)

План заняття

1.Рівновага на грошовому ринку. Процентна ставка як ціна грошей.

2.Кейнсіанська та монетаристська концепції грошової політики.

3.НБУ та грошово-кредитна політика в Україні.

Теоретичні передумови виконання роботи

Величину пропозиції грошей у національній економіці визначають грошова база, норма резервування та коефіцієнт депонування. Грошова база складається з грошей, які перебувають у вигляді готівки на руках в економічних суб‘єктів та банківських резервів. Коефіцієнт депонування грошей відбиває розподіл домогосподарствами грошей між готівкою та поточними чековими депозитами. Норма резервування – це відсоток депозитів, які банки зберігають як резерви. Зі збільшенням грошової бази відбувається пропорційне зростання пропозиції грошей, та навпаки.

Центральний банк країни є центром, грошово-кредитної системи національної економіки, головною функцією якого є контроль та регулювання пропозиції грошей у країні. Найважливішими видами активів будь-якого центрального банку є державні цінні папери, позики комерційним банкам, золотовалютні резерви та інші активи, основними статтями пасивів – резерви комерційних банків, депозити скарбниці, банкноти центрального банку та інші зобов‘язання.

Регулювання центральним банком пропозиції грошей називають монетарною політикою. Для цього центральний банк використовує прямі і непрямі знаряддя. Знаряддя прямого регулювання використовують у країнах, що розвиваються, та країнах з перехідною економікою. Трьома непрямими інструментами монетарної політики є операції на відкритому ринку, зміна облікової ставки та зміна норми резервування. З усіх знарядь монетарної політики найважливішими є операції на відкритому ринку.

Центральний банк використовує знаряддя монетарної політики для стабілізації національної економіки. Зокрема для досягнення таких цілей: 1)економічного зростання; 2)високого рівня зайнятості; 3)стабільного рівня цін; 4)стабільності на фінансових ринках; 5)стабільності процентних ставок;

6)стабільного курсу національної валюти.

Проведення монетарної політики ускладнюється тим

, що центральний банк не може одночасно стабілізувати і процентні ставки, і пропозицію грошей. Дотримання завдання щодо процентних ставок спричиняє коливання пропозиції грошей, а стабілізація пропозиції грошей означає коливання процентних ставок. Існує три основні варіанти монетарної політики: а)гнучка монетарна політика; б)жорстка монетарна політика; в)проміжний варіант монетарної політики.

Монетарна політика спрацьовує через складний ланцюг причинно-наслідкових зв‘язків, який називають передавальним механізмом монетарної політики. Виділяють такі ланки цього механізму: а)зміна реальної величини пропозиції грошей унаслідок проведення центральним банком відповідної монетарної політики; б)зміна процентних ставок; в)зміна сукупних видатків у відповідь на зміну процентних ставок; г)зміна основних макроекономічних змінних.

Рекомендована література: [1] с.100-112; [19] с.117-204

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]