Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 МВ прак. ОП, ЕК 09.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
373.25 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1.Поясніть, що таке сукупний попит. Чому крива сукупного попиту є спадною?

2.Як впливають на динаміку сукупного попиту цінові та нецінові фактори? Покажіть графічно

3.Назвіть цінові фактори сукупного попиту та поясніть їх вплив.

4.Які чинники переміщують криву сукупного попиту?

Практичні завдання

1. В таблиці наведено нецінові фактори, які впливають на динаміку основних компонентів сукупного попиту. Заповніть таблицю. В другому стовпчику вкажіть відповідний компонент сукупного попиту, в третьому – характер його зміни (+) –зростання, (-) – зниження.

Таблиця 7

Нецінові фактори сукупного попиту

Фактори

Компонент сукупного попиту

Зміна

Зростання населення

Споживання

(+)

Скорочення пропозиції грошей

Підвищення індивідуальних податків

Очікувана рецесія в інших країнах

Підвищення цін на житлові будинки

Очікувана рецесія в економіці

Практичне заняття №6 товарний ринок (друге заняття)

План заняття.

1.Поняття сукупної пропозиції. Цінові та нецінові детермінанти сукупної пропозиції.

2.Графічна модель сукупної пропозиції. Класичний та кейнсіанський підхід.

3.Рівноважний обсяг національного виробництва та рівноважний рівень цін. Порушення та відновлення ринкової рівноваги.

Теоретичні передумови до виконання роботи

Сукупна пропозиція – це шкала, графічно представлена у вигляді кривої сукупної пропозиції, що показує рівень реального національного продукту, який буде вироблено за кожного рівня цін. У довгостроковому періоді ця лінія є вертикальною, оскільки кількість товарів та послуг, які в цьому періоді постачають фірми, залежить від факторів пропозиції – кількості та якості трудових ресурсів, обсягу капіталу та рівня технології. Крива довгострокової пропозиції переміщується під впливом заходів економічної політики й економічних процесів, що змінюють технології.

У короткостроковому періоді крива сукупної пропозиції є висхідною і містить три відрізки: кейнсіанський, проміжний і класичний.

У макроекономіці є чотири теорії, які пояснюють висхідну траєкторію короткострокової кривої сукупної пропозиції (теорія неправильних уявлень працівників, теорія негнучкої заробітної плати, теорія негнучких цін, теорія недосконалої інформації).

Чинники, що викликають переміщення кривої довгострокової сукупної пропозиції, переміщують у тому самому напрямі й криву короткострокової сукупної пропозиції. Проте остання може переміщуватись і тоді, коли крива довгострокової сукупної пропозиції залишається незмінною.

У точці перетину кривих сукупного попиту і сукупної пропозиції досягається макроекономічна рівновага – рівноважний рівень цін і рівноважний рівень виробництва в короткостроковому періоді. Макроекономічна рівновага може досягатись на будь-якому відрізку кривої сукупної пропозиції.

Ефект храповика ґрунтується на тому, що в сучасній економіці ціни легко зростають, але вони втратили еластичність в напрямі зниження. Тому збільшення сукупного попиту підвищує рівень цін, а звуження попиту в короткостроковому періоді не супроводжується їхнім зниженням.

Рекомендована література: [8] с.175-190; [11] с.19-44;

[18]с.76-104

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]