Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_MV_pr_2012.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

59

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ національний ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економіки і підприємництва

Реєстр. 79/364 – 16.02.2012.

Методичні рекомендації

І контрольні завдання до виконання практичних занять

з дисципліни «Мікроекономіка»

для студентів 2 курсу

напрям підготовки 6.030504 «Економіка підприємства»

6.030509 «Облік і аудит»;

6.030502 «Економічна кібернетика»

галузь знань 0305 «Економіка та підприємництво»

факультету економіки, кібернетики

Херсон 2012 р.

Методичні рекомендації і контрольні завдання до виконання практичних занять з дисципліни "Мікроекономіка"

Укладач: к.е.н., доцент А.В. Тарасюк, кількість сторінок– 59 с.

Рецензент : Коверга А.В., к.е.н., доцент

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри економіки і підприємництва

Протокол № __8_від 30.01.2012 р.

Зав. кафедри економіки і підприємництва

_____________ М.В.Шарко

Відповідальний за випуск М.В.Шарко, проф., завідувач кафедрою економіки і підприємництва

ВСТУП

Мікроекономіка вивчає механізм прийняття рішень окремими економічними суб’єктами і індивідами, домашніми господарствами, підприємствами, галузями, громадськими організаціями і державними агенціями, тобто мікросистемами, які прагнуть досягти мети шляхом використання обмежених ресурсів, для яких можна знайти альтернативне використання. Іншими словами, мікроекономіка – це розділ економічної теорії, що вивчає обґрунтування виборів, які здійснюються невеликими економічними одиницями.

Мета: формування ринково орієнтованого економічного світогляду і знань щодо методів прийняття оптимальних господарських рішень за наявних обмежених ресурсів та альтернативних можливостей їх використання.

Завдання: надання знань про базові положення мікроекономічної теорії; прищеплення навичок використання мікроекономічного аналізу; підготовка студентів до освоєння прикладних дисциплін, що базуються на мікроекономічній теорії.

Предмет: поведінка економічних суб’єктів і механізм прийняття рішень за обмежених ресурсів та альтернативних можливостей їх використання.

В результаті вивчення курсу студент повинен уміти:

  1. аналізувати поведінку економічних систем в ринкових умовах і користуватися методами її оптимізації ;

  2. звернутись до відповідного розділу економічної теорії при необхідності обґрунтування вибору, сформулювати мету за наявних обмежених ресурсах і альтернативних можливостях їх використання;

  3. самостійно виконувати техніко-економічні розрахунки, пов’язані з аналізом і обґрунтуванням раціональної поведінки мікросистем в ринкових умовах.

Знати: принципи раціональної поведінки економічних мікросистем в ринкових умовах, термінологію і основні прийоми мікроекономічного аналізу.

В курсі вивчаються: основи аналізу і взаємодії попиту і пропозиції, основи теорії поведінки споживача; теорія виробництва, виробнича функція, витрати виробництва; поведінка підприємства в умовах монополії, монополістичної конкуренції, досконалої конкуренції, економії, поведінка підприємства на ринку факторів виробництва та інші питання.

Дисципліна „Мікроекономіка” – нормативна дисципліна, тісно пов’язана з такими дисциплінами як «Економіка підприємства», «Економіка праці і соціально-трудові відносини», «Організація виробництва», «Бухгалтерський облік», «Менеджмент», «Інформаційні та комп’ютерні технології», «Фінанси підприємства».

Основною метою проведення практичних занять є: навчити студентів застосовувати теоретичні знання в рішенні практичних і ситуаційних завдань; навчитися на основі отриманих знань давати логічні обґрунтування представленим ситуаціям і обґрунтування різним ствердженням і рішенням. Оскільки лекції, як форма навчання, забезпечують в основному передачу лише знань засвоюваного предмету, вони повинні раціонально поєднуватися з різними видами практичних занять. На яких слід закріплювати, розширювати й поглиблювати одержувані на лекціях знання і виробляти вміння та навички практичної діяльності, а також контролювати хід засвоєння студентами навчального матеріалу, забезпечуючи тим самим зворотній зв’язок викладача зі студентом.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]