Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_MV_pr_2012.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Методичні рекомендації

Особливості попиту на продукт конкурентної фірми проявляються через наступні показники:

1. Сукупна (валова) виторг (TR) - це загальний виторг від продажу всього обсягу продукції:

де Q - кількість товару, Р - його ціна.

2. Середній виторг (AR) - це відношення сукупного виторгу до кількості проданої продукції:

3. Граничний виторг (MR) - це приріст валової виручки, що відбувся за рахунок продажу додаткової одиниці товару:

Також відзначимо, що коли граничний дохід позитивний, доходи ростуть разом з обсягом реалізації продукції, але коли граничний дохід негативний, доходи знижуються. Прибуток максимальний, коли граничний дохід фірми дорівнює граничним витратам виробництва. Це умова обов'язково для всіх фірм, будь вони ідеально конкурентні чи ні.

Фірмі не завжди потрібно максимізувати прибуток на короткостроковому відрізку. На цьому періоді фірма може працювати зі збитками, тому що вона розраховує на одержання прибутку в майбутньому в міру збільшення ціни її продукції або зниження витрат виробництва. Фірма вирішить закрити виробництво (нічого не випускати), коли ціна її товару менше мінімальних змінних витрат. Крива пропозиції фірми збігається із кривою граничних витрат, що лежить вище точки мінімальних середніх змінних витрат.

На довгостроковому етапі фірма може змінювати всі використовувані фактори виробництва, включаючи розмір підприємства. У підсумку на довгостроковому етапі конкурентна фірма максимізує свій прибуток при такому обсязі виробництва, при якому довгострокові граничні витрати дорівнюють ціні.

Важливо розрізняти фактичний прибуток від економічного прибутку. Фактичний прибуток виміряється різницею між доходами й витратами фірми, що включають дійсні витрати й амортизаційні відрахування. Економічний прибуток бере до уваги вміненні витрати. Фірма, що одержує нульовий прибуток, зі справи може не виходити, тому що нульовий економічний прибуток означає, що фірма всетаки дістає реальний прибуток на інвестований капітал.

Коли фірма дістає нульовий прибуток, у неї немає ніякого стимулу вийти зі справи, а інші фірми не зацікавлені вступити в справу. Довгострокова конкурентна рівновага наступає, коли дотримуються три умови:

  1. всі фірми галузі максимізують прибуток;

  2. ні в однієї фірми немає стимулів для вступу або виходу зі справи, тому що всі фірми в галузі одержують нульовий економічний прибуток;

  3. ціна продукту така, що сукупна пропозиція галузі дорівнює сукупному споживчому попиту.

Форма довгострокової кривої сукупної пропозиції залежить від ступеня, у якому збільшення й зменшення обсягу виробництва галузі впливають на ціни використовуваних факторів виробництва. Таким чином, розрізняють три типи галузей господарства: з постійними витратами, зростаючими витратами й витратами, що знижуються.

Рекомендована література:

[1, с. 266-310], [2, с. 185-217], [3, с. 54-60], [6, с. 153-216] [7, с. 94-105].

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 12

Монопольний ринок

Монополія - це ринок, що має тільки одного продавця й безліч покупців. Ринкова влада в загальному виді полягає в здатності продавців або покупців впливати на ціну товару.

Фірми з ринковою владою перебувають у вигідному положенні, тому що мають потенціал здатний забезпечити більші прибутки, але реалізація цього потенціалу може вирішальним образом залежати від стратегії ціноутворення фірми. Навіть якщо фірма встановлює єдину ціну, їй буде потрібно розрахунок еластичності попиту для визначення свого обсягу виробництва. Більш складні стратегії, які пов'язані із установленням кількох різних цін, вимагають більше докладної інформації про попит.

МЕТА заняття – Вивчити особливості поведінки фірми на монопольному ринку. Розглянути умови формування рівноваги монополіста.

Структура заняття

  1. Тестування за темою10.

  1. Опитування по запропонованим запитанням.

3. Розв’язування практичних завдань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]