Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_MV_pr_2012.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Методичні рекомендації

В економічному аналізі розглядається головним чином часткова рівновага. При цьому вивчаються встановлення ціни й кількості товар на ринку при припущенні, що на інші ринки не виявляється ніякого впливу. В аналізі загальної рівноваги одночасно досліджуються всі ринки, причому в розрахунок приймаються ефекти зворотних зв'язків, зроблені на даний ринок іншими.

Ефективний розподіл має місце, коли жодному зі споживачів не кращає завдяки обміну без погіршення стану іншого. Коли споживачі укладають взаємовигідні угоди, те їхній результат ефективний і належить кривій контрактів.

Конкурентна рівновага описує набір цін й кількостей, такий, що якщо кожний споживач вибирає свій найбільш кращий розподіл, то величина попиту дорівнює обсягу пропозиції на кожному ринку. Всі розподіли конкурентної рівноваги лежать на кривій контрактів і Парето-ефективні.

Оскільки конкурентна рівновага не зобов'язана бути справедливою, уряд може сприяти перерозподілу багатства від заможних до бідних. Оскільки подібний перерозподіл пов'язан з витратами, виникає протиріччя між справедливістю й ефективністю.

Розподіл виробничих вкладень технічно ефективний, якщо випуск одного товару не може бути збільшений без зменшення випуску якогось іншого. Всі технічно ефективні точки лежать на кривій виробничих контрактів і є точками дотику ізоквант для двох товарів.

Конкурентна рівновага на ринку факторів має місце, якщо гранична норма технологічної заміни між парами факторів дорівнює співвідношенню їхніх цін.

Границя виробничих можливостей описує всі ефективні розподіли (що лежать на кривій виробничих контрактів) у межах рівнів випуску, які можуть бути досягнуті при даній комбінації вкладень. Ця границя є увігнутою, тому що гранична норма трансформації їжі в одяг збільшується в міру того, як виробляється більше їжі й менше одягу. Гранична норма трансформації дорівнює співвідношенню граничних витрат виробництва їжі до граничних витрат виробництва одягу.

Ефективність у розподілі товарів між споживачами досягається тільки тоді, коли гранична норма заміни одного товару іншим у споживанні (яка однакова для всіх споживачів) дорівнює граничній нормі трансформації одного товару іншим у виробництві.

Якщо ринки факторів і товарів чисто конкурентні, гранична норма заміщення (що збігає з відношенням цін товарів) буде дорівнювати граничній нормі трансформації (що збігає з відношенням граничних витрат виробництва товарів).

Конкурентні ринки можуть виявитися непридатними до ефективної роботи із чотирьох причин. По-перше, фірми або споживачі можуть мати ринкову владу на ринках факторів або товарів. По-друге, споживачі або виробники можуть мати неповну інформацію й тому допускати помилки у своїх споживчих або виробничих рішеннях. По-третє, можуть бути присутніми зовнішні ефекти. По-четверте, деякі суспільні блага можуть бути не вироблені, навіть незважаючи на те, що їх можна було б зробити при низьких витратах, і, не дивлячись на їхню значимість для суспільства.

Споживачі й керівники часто приймають рішення в умовах невизначеності результату. Ця невизначеність характеризується поняттям ризику, якщо відомі кожний з можливих результатів і ймовірність його здійснення.

Споживачі й вкладники цікавляться очікуваним значенням і мінливістю невизначених результатів. Очікуване значення характеризує центральну тенденцію ряду невизначених результатів. Мінливість часто вимірюється середнім із квадратів відхилень кожного можливого результату від його очікуваного значення.

В умовах невизначеності вибору споживачі максимізують очікувану корисність, тобто середньозважену корисність всіх можливих результатів, де ймовірності результатів використовуються як ваги.

Людина, яка бажає стабільний дохід певного розміру, рівному за розміром, але пов'язаному з ризиком доходу, вважається не прихильною до ризику. Максимальна кількість грошей, що несхильна до ризику людина заплатить, щоб уникнути ризику, є винагородою за ризик.

Людина, що ставиться однаково як до стабільного доходу, так і до ризикованого прибутку з однаковим очікуваним висновком, є байдужним до ризику.

Схильний до ризику споживач віддасть перевагу пов'язані з ризиком капіталовкладення з певним очікуваним прибутком стабільному одержанню цієї очікуваної суми.

Ризик може бути знижений за допомогою: а) диверсифікації; б) придбання страховки; в) одержання додаткової інформації.

Закон великих чисел дає можливість страховим компаніям забезпечити дійсно справедливу страховку, по якій сума страхових внесків дорівнює очікуваним збиткам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]