Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_MV_pr_2012.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Методичні рекомендації

Стан ринкової економіки, рівень і механізм її розвитку описується за допомогою таких понять, як попит та пропозиція.

Попит характеризується готовністю покупців у даний відрізок часу придбавати продукт по кожній із запропонованих на ринку цін. На динаміку попиту впливають цінові й нецінові фактори. Залежність обсягу попиту від цін фіксується законом попиту й представлена кривою з негативним нахилом. Дія цінових факторів призводить до зміни величини попиту, пересуваючи його в інші крапки постійної кривої попиту.

Функціональна залежність попиту від ціни, має вигляд:

QD = f(P),

де QD - обсяг (величина) попиту на товар, одиниць за проміжок часу;

P - ціна на товар, ден. ед.

На попит впливають й нецінові фактори, їхні дії призводять до зміни в попиті й виражаються зсувом кривої вправо або вліво.

Попит на товари по-різному реагує на зміну різних факторів. Це вплив можна розглянути за допомогою еластичності. Еластичність попиту показує міру реагування попиту на зміну одного з факторів. Залежно від факторів, що впливають, розрізняють три види еластичності.

Цінова еластичність попиту показує зміну обсягу попиту на товар при зміні його ціни.

Як правило, в увагу приймається абсолютне значення коефіцієнта. Залежно від цієї величини розрізняють попит нееластичний (коли коефіцієнт менше 1), одиничної еластичності (коли коефіцієнт дорівнює 1) і еластичний (коли коефіцієнт більше 1).

Коефіцієнт еластичності попиту за доходом показує ступінь реакції обсягу попиту на продукт при зміні величини доходу споживача.

Коефіцієнт перехресної еластичності характеризує ступінь реакції обсягу попиту на один товар (Х) при зміні ціни на інший товар (Y). Величина даного коефіцієнта залежить від того, у якому відношенні друг до друга перебувають ці товари.

Пропозиція характеризується кількістю продукту, що виробники бажають зробити й продати по кожній із можливих цін у конкретний часовий період. Залежність обсягу пропозиції від цін фіксується законом пропозиції й описується кривою з позитивним нахилом. Зміна цін приводить до зміни величини пропозиції й ілюструється рухом його уздовж постійної кривої пропозиції.

Функція пропозиції - це залежність обсягу пропозиції блага від його ціни:

QS = f(P).

Дії нецінових факторів приводить до зміни пропозиції, що виражається в зсуві кривої пропозиції.

Еластичність пропозиції характеризує реакцію виробника на коливання ціни товару, що їм виробляється.

Коефіцієнт прямої еластичності пропозиції від ціни ES показує, на скількох відсотків зміниться обсяг пропозиції товару при зміні ціни на 1%:

Рекомендована література

[1, с. 55-150], [2, с. 62-126], [3, с. 32-41], [6, с. 25-63] [7, с. 40-52].

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 6

Мікроекономічна модель підприємства

Економічна наука трактує поняття виробництво як будь-яку діяльність по використанню різноманітних ресурсів, включаючи і ресурси самої людини, для одержання як матеріальних, так і нематеріальних благ.

В мікроекономіці процес виробництва розглядається суто функціонально як процес перетворення вхідного потоку ресурсів, тобто затрат у вихідний потік випуску з використанням певної технології виробництва, тому технологічний аспект діяльності підприємства часто називають — системою «витрати—випуск» (input—output).

МЕТА заняття – Ознайомитися з поняттям виробничої функції і основними показниками діяльності підприємства.

Структура заняття

  1. Тестування за темою 6.

  2. Опитування по запропонованим запитанням.

3. Розв’язування практичних завдань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]