Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зоряна Мацюк "Укр мова проф. спілкування" .doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
1.74 Mб
Скачать

Відмінювання прикметників

Прикметники змінюються за родами, числами та відмінками.

В однині розрізняють прикметники чоловічого, жіночого та серед­нього роду, який визначається родом іменника, напр.: головний біль, вищий ступінь, далека путь, довідкове бюро.

Категорія числа прикметників має аналогічний характер - форми числа прикметників узгоджуються з формами числа іменників, з тією лише різницею, що ознаки роду повністю нейтралізуються у множині, напр.: пріоритетні (напрями, сфери, завдання), державні (доходи, ін­вестиції, вкладення, витрати).

За характером закінчень прикметники поділяють на групи - тверду і м'яку (змішаний тип відмінкових закінчень мають лише прикметни­ки з компонентом -лиций, -лице).

До твердої групи належать прикметники, які в називному відмін­ку однини мають закінчення: чоловічого роду -ий або нульове (жіно­чого роду -а, середнього роду -е), напр.: природний, зворотний, поточ­ний, рад, готов, повинен, Ігорів, Миколин, Ольжин, Маріїн.

природн-і природн-их природн-им як Н. або Р. природн-ими

Н. природн-ий

Р. природн-ого

Д. природн-ому

3. як Н. або Р.

О. природн-им

М.... природн-ому (-їм)

Зразок словозміни:

природн-е природн-ого природн-ому якН.

природн-им

.природн-ому (-ім) ... природн-их

природн-а природн-ої природн-ій природн-у природн-ою ...природн-ій

Прикметники м'якої групи в називному відмінку однини чолові­чого роду закінчуються на -їй (-їй), а жіночого роду на -я, середнього роду на -є, напр.: всесвітній, дорожній, безкраїй.

Зразок словозміни:

Н. безкра-ш Р. безкрай-ого Д. безкрай-ому 3. як Н. або Р. О. безкра-їм М.... безкрай-ому (безкра-їм)

безкра-я

безкрай-ої

безкрай-ою

безкра-ю

безкрай-ою

... безкра-ш

безкра-є

безкрай-ого

безкрай-ому

якН.

безкра-їм

... безкрай-ому

(безкра-їм)

безкра-ї

безкра-їх

безкра-ш

як Н. або Р.

безкра-їми

...безкра-їх

Запам 'ятайте! У формах місцевого відмінка однини чоловічого та середнього роду в науковому та діловому стилях перевага надаєть­ся закінченню -ому.

Вибір закінчення не залежить від значення прикметника. Єдиним винятком з цього правила є слова дружний і дружній, в яких закінчен­ня є показником різного лексичного значення, пор.: дружний „який відбувається одночасно, спільно, погоджено, злагоджено" і дружній

„який виражає прихильність, довіру, дружелюбність". Прикметник дружній входить до складу терміносполучення дружній вексель „фік­тивний вексель, що, на відміну від справжнього векселя, не має відпо­відного забезпечення і використовується особами, які домовилися на­дати один одному вексель".

Винятком із загального поділу на групи є також прикметники чоло­вічого та середнього роду на -лиций, -лице, напр.: білолиций (-е), кругло­лиций (-е), червонолиций(-е), які мають змішаний тип відмінкової пара­дигми: в однині закінчення прикметників м'якої групи (крім назив­ного та орудного відмінків), а в множині - твердої (крім називного).

Використання прикметників у діловому мовленні зумовлене насам­перед потребою уточнити, конкретизувати зміст поняття, позначеного іменником, чіткіше окреслити його, а також увиразнити та збагатити текст, напр.:

Зразок тексту:

КУРС ВАЛЮТНИЙ ГНУЧКИЙ (РИНКОВИЙ) - валютний курс, що формується на валютному ринку під впливом попиту і пропозиції. Розрізняють:

плаваючий валютний курс —режим вільного коливання валютного курсу, що базується на ринковому механізмі валютного регулювання. Плаваючі курси характерні для провідних твердих валют - долара США, німецької марки, англійського фунта стерлінгів, японської єни тощо;

коливний валютний курс - курс, що змінюється залежно від попи­ту і пропозиції на валютному ринку, але коригується валютними ін­тервенціями центральних банків з метою вирівнювання тимчасових різких коливань.