Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банківський менеджмент За ред. О.А.Кириченка,Ки....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
2.95 Mб
Скачать

1. Національний банк України.

2. Уповноважені банки.

3. Державна податкова адміністрація України.

4. Міністерство зв'язку України.

5. Державний митний комітет України.

Залежно від своїх функцій зазначені органи мають різний обсяг повноважень у сфері валютного контролю.

Уповноважені банки здійснюють контроль за валютними опе­раціями, що проводяться резидентами і нерезидентами через ці банки. Державна податкова адміністрація України — фінансо­вий контроль за валютними операціями, що проводяться резиден­тами й нерезидентами на території України, Міністерство зв'язку — за дотриманням правил поштових переказів і пересиланням валютних цінностей через митний кордон України.

Питання щодо відповідальності за порушення валютного за­конодавства регулюється ст. 16 Декрету № 15—93. У цій статті визначено, що незаконні купівля, продаж, обмін чи використання валютних цінностей в якості платежу або застави, тобто здійснення цих дій без відповідного дозволу (ліцензії), якщо відповідно до законодавства наявність такого дозволу (ліцензії) обов'язкова, призводять до адміністративної відповідальності.

Як було сказано вище, уповноважені банки контролюють ва­лютні операції, що проводяться резидентами і нерезидентами через ці банки, тобто на уповноважених банках лежить відповідальність за законність усіх валютних операцій, що роблять його клієнти. Уповноважені банки є єдиним недержавним органом валютного контролю. Це пов'язано з тим, що банк — це організація, основ­ним призначенням якої є посередництво в переміщенні коштів від кредиторів до позичальників, від покупців до продавців, тобто практично весь грошовий обіг у господарському обороті відбуваєть­ся через банківську систему, і жоден інший орган чи організація не мають такого оперативного і повного доступу до інформації, пов'язаної з обертанням коштів. З огляду на таке монопольне положення банківської системи як єдиного організму в сфері розрахунків і приймаючи до уваги об'єктивні закони функціону­вання держави, що ґрунтуються на покладанні визначених зобо­в'язань на всіх суб'єктів, на яких поширюється суверенітет цієї держави, на уповноважені комерційні банки України покладені визначені зобов'язання за контролем своїх клієнтів. Банки зобо­в'язані насамперед запобігати проведенню тієї чи іншої незакон­ної валютної операції, а коли це не можливо, інформувати упов­новажені державні органи. Крім того, специфіка уповноважених банків полягає в тому, що вони самі є суб'єктами підприємницької діяльності й активно роблять валютні операції. Тому невипадко­во у валютному законодавстві багато уваги приділяється поряд­ку здійснення операцій комерційними банками.

Для встановлення дієвого контролю за виконанням розра­хунків в іноземній валюті уповноважені банки при списанні коштів з валютного рахунка резидента зобов'язані жадати від останнього документи, що підтверджують правомірність операції. У випадку, коли резидентом проводиться попередня оплата за про­дукцію, що імпортується в Україну, уповноважений банк реєструє цю операцію в спеціальному журналі, в якому фіксується дата перерахування коштів, найменування постачальника продукції, дата і номер контракту, граничний термін надходження продукції з-за кордону на користь резидента, виходячи з законодавче встановленої дати і дати фактичного надходження продукції, що ста­виться на підставі реєстрів вантажних митних декларацій. Після одержання зазначених реєстрів уповноважені банки чекають від своїх клієнтів копію вантажної митної декларації для того, щоб переконатися, що продукція надійшла в повному обсязі відповід­но до контракту.

Експортні операції резидентів фіксуються уповноваженими бан­ками після одержання реєстрів вантажних митних декларацій в аналогічному журналі з одночасною вимогою від резидента копії контракту і копії товаросупроводжувальних документів, що під­тверджують момент фактичного переміщення вантажу митного кордону України з метою подальшого контролю за своєчасним надходженням валютного виторгу. Контроль здійснюється відпо­відно до вимог інструкції НБУ № 136.

У разі ненадходження валютного виторгу у встановлений за­конодавством термін чи продукції з імпорту в Україну уповно­важені банки інформують органи Державної податкової адміні­страції і Національного банку України.