Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банківський менеджмент За ред. О.А.Кириченка,Ки....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
2.95 Mб
Скачать

Глава 7 управління системою платежів і розрахунків у банку

7.1. Проведення розрахунків у національній валюті України.

7.1.1. Діючі моделі обслуговування банків у системі електрон­них платежів (СЕП) Національного банку України.

7.1.2. Організація розрахунків в Україні.

7.2. Міжнародні розрахунки.

7.2.1. Методи і форми розрахунків, що використовуються у міжнародній торгівлі.

7.2.1.1. Авансовий платіж.

7.2.1.2. Оплата після відвантаження.

7.2.1.3. Торгівля за відкритим рахунком.

7.2.2. Методи розрахунків у міжнародній торгівлі.

7.2.2.1. Платіж через чеки.

7.2.2.2. Вексель.

7.2.2.3. Поштовий переказ.

7.2.2.4. Телексний переказ.

7.2.2.5. Грошові перекази за системою SWIFT.

7.2.3. Порівняльна характеристика основних форм розрахунків.

7.3. Система SWIFT.

7.4. Документарні операції в міжнародних розрахунках.

7.4.1. Документарне інкасо.

7.4.2. Документарний акредитив.

7.4.3. Банківська гарантія.

7.5. Банківський контроль валютних операцій і розрахунків.

7.6. Перспективи розвитку міжнародних розрахунків.

7.7. Міжбанківські кореспондентські відносини.

7.1. Проведення розрахунків у національній валюті України

7.1.1. Діючі моделі обслуговування банків у системі елек­тронних платежів (сеп) Національного банку України

Технологічні моделі роботи банків у системі електронних роз­рахунків визначаються операційним днем банку й існуючими каналами зв'язку. Різниця між технологіями обумовлюється моделями операційного дня банку, що залежать від організації керування фінансовими потоками в банку, а також різним рівнем забезпеченості банків і філій апаратурою зв'язку, електронною поштою і програмним забезпеченням, різним обсягом виконува­них розрахунків.

«Інструкція про міжбанківські розрахунки в Україні», затвер­джена постановою правління НБУ від 27.12.99 р. № 621 перед­бачає сім моделей обслуговування консолідованого кореспондент­ського рахунка комерційного банку (філії) та інформаційну мо­дель (модель 0), що враховують специфіку роботи і потреби банків у системі електронних платежів. У моделях 1, 4, 5, 6, 7 головний банк керує розподілом спільного залишку на коррахунку за до­помогою механізму лімітів. Філія може виконувати платежі в рамках значення свого субкоррахунка, до якого додана величина ліміту, але не більше ніж у рамках значення коррахунка свого головного банку. Варіанти розподілу лімітів:

1) заборона роботи філій до приходу інформації з головного банку про встановлення лімітів на даний банківський день;

2) встановлення значення ліміту, рівного нулю — обмеження платоспроможності філії мінімальним із значень його технічно­го коррахунка і коррахунка головного банку;

3) перенесення значення ліміту, який дана філія мала за ста­ном на кінець попереднього дня, на даний банківський день;

4) дозвіл роботи в межах значення коррахунка головного банку;

5) обмеження суми початкових платежів філії без обліку його надходжень;

Зміну лімітів можна виконувати протягом дня неодноразово.

У системі електронних міжбанківських розрахунків Національ­ного банку України використовуються два підходи до рівня кон­тролю головним банком роботи своїх філій у СЕП:

1. Повний контроль усіх платежів

Реалізується за допомогою внутрішньобанкової платіжної сис­теми (ВПС), що здійснює транспортування всіх платежів філій у головний банк (моделі 2, 3 і 5 обслуговування консолідованого кореспондентського рахунка). У головному банку є можливість перегляду повного змісту платіжних документів і їхнього дозво­лу/відхилення.

Філії доставляють свої платіжні документи у свій головний банк за допомогою ВПС головного банку. Головний банк здійснює групування документів, що надійшли до нього від філій (на міжфілійні та інші). Платежі між філіями головного банку ви­конуються за допомогою ВПС і не розглядаються СЕП. Документи, одержувачами яких є інші банки, оформляються головним бан­ком у вигляді файлів початкових платежів і відправляються в СЕП через програмний комплекс НБУ головного банку. Анало­гічно усі платежі, спрямовані від інших банків на головний банк і його філії, доставляються СЕП у головний банк у вигляді файлів відповідних платежів. Угруповання документів за філіями-одержувачами і транспортування їх у філії-одержувачі здійснюється засобами ВПС головного банку.

СЕП приймає пакети початкових платіжних документів тільки від головного банку. Ці пакети містять платіжні документи як головного банку, так і його філій. Аналогічно СЕП відправляє пакети відповідних платіжних документів тільки на головний банк. У пакетах містяться відповідні платежі як на головний банк, так і на філії.

Усі звітні документи, надані системою електронних платежів, формуються тільки для головного банку і включають інформа­цію з усіх платежів, проведених ним та його філіями через СЕП.