Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банківський менеджмент За ред. О.А.Кириченка,Ки....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
2.95 Mб
Скачать

2. Обмеження загальних обсягів початкових платежів, без конкретного санкціонування окремих платежів

Як показав досвід роботи СЕП, у комерційних банків є потреба надати відносну самостійність своїм філіям щодо виконання дрібних (або з малим ступенем ризику) платіжних операцій, за­лишаючи при цьому ряд початкових платіжних операцій певного типу під своїм повним контролем. У той же час далеко не всі банки мають можливість створення внутрішньобанківської платіжної системи з відповідним рівнем реалізації інформаційної моделі, мережі телекомунікацій, захисту інформації (створення такої сис­теми — тривалий процес, що вимагає великих капіталовкладень).

Для надання головному банку більшого спектра можливостей керування філією з відносно невеликими витратами, застосовуєть­ся удосконалена редакція моделі 7 єдиного коррахунка.

Принциповою відмінністю даної моделі від раніше розробле­них і впроваджених у СЕП є механізм динамічного завдання головним банком обмежень на припустимі початкові платежі філій (як платежі в СЕП, так і, можливо, внутрішньофілійні) і на виконання деяких інших операцій у банку. Для цього застосо­вується механізм завдання і використання бізнес-правил. Бізнес-правила (далі — БП) — це система завдання логічних і бухгал­терських обмежень на різні платіжні операції в системі елек­тронних розрахунків НБУ й АБС банку, а також інші операції в АБС банку. Головний банк визначає, які зміни мають бути виконані в базі даних БП філії. Зміни формулюються у вигляді опе­раторів мови БП і доставляються філії за допомогою СЕП. У філії дана послідовність операторів мови БП обробляється і вносяться зміни в стан бази даних БП.

Дані бізнес-правил не поширюються на інформаційні платіжні документи. У зв'язку з тим, що в даний час комерційним банкам (і їхнім філіям) заборонено ініціювати в СЕП реальні дебетові трансакції, система БП не передбачає роботи з реальними дебето­вими документами.

Захист електронних документів у СЕП є невід'ємною частиною програмно-технічних засобів СЕП і визначається службою захи­сту електронних банківських документів. Система захисту охоп­лює всі етапи розробки, впровадження й експлуатацію програм­но-технічних засобів інформаційно-обчислювальної мережі, забез­печуючи чіткий розподіл відповідальності на кожнім етапі підго­товки й обробки електронних банківських документів.

Завдяки надійності і достатньому ступеню захисту переданої інформації за весь час роботи СЕП практично не було жодного випадку несанкціонованого доступу в систему.

Прогрес у розвитку електронних систем переказу коштів при­пускає використання електронної техніки в кожному передаваль­ному вузлі і лінії зв'язку на різних стадіях процесу платіжної операції. В даний час електронно-обчислювальна і комунікацій­на техніка постійно удосконалюється і розвивається.

Одним з напрямів подальшого удосконалювання обчислюваль­ної і комунікаційної техніки в банківській справі стосовно пла­тіжно-розрахункових та інформаційних банківських систем може стати їхня подальша як вертикальна, так і горизонтальна інтег­рація на якісно новому рівні, поліпшення або навіть кардиналь­на зміна так званої «архітектури системи» (наприклад, викори­стання системи термінових платежів на базі технологій клієнт-сервер або Інтернет).