Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банківський менеджмент За ред. О.А.Кириченка,Ки....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
2.95 Mб
Скачать

Передмова

Формування й успішне функціонування банківської системи України, входження вітчизняних фінансово-кредитних інститутів у міжнародний бізнес значною мірою залежать від кваліфікації банківських працівників, їхніх знань і досвіду. Надійною допо­могою у вивченні банківської справи може стати запропонова­ний навчальний посібник. Автори намагалися об'єднати тра­диційні теоретичні положення банківського менеджменту, нові тенденції світових фінансових ринків, а також досвід становлен­ня банківської системи України.

Перше видання навчального посібника побачило світ у 1998 р. друге — у 1999 р. Хронологічно це зовсім недавно, але за цей час багато чого змінилося, в тому числі і в банківському секторі Украї­ни. Третє видання посібника відрізняється від попередніх своєю структурою, характером подання суттєвих положень банківського менеджменту, узагальненням методів управління ефективно пра­цюючих банків.

Розгляд банківського менеджменту ведеться у трьох основних площинах. По-перше, на рівні банку, що аналізується як окрема установа. Аналіз тут зосереджується на внутрішній структурі банку. На цьому рівні найважливіше завдання менеджменту — забезпечення високої якості проведення банківських операцій, роз­виток банківських технологій, управління персоналом. По-друге, успішна діяльність банку визначається не лише його Внутрішніми параметрами, а й зовнішнім оточенням: теперішніми та потенційними клієнтами банку, їхнім економічним становищем, політикою конкурентів — інших банків та небанківських установ, законами і нормативними обмеженнями, що накладаютьcя на банківську діяльність Національним банком України. Цей рік банківського менеджменту набув особливого значення для вітчизняних банків саме тоді, коли почалися ринкові реформи в Україні.

Нарешті третій зріз банківського менеджменту пов'язаний із розумінням винятково важливої ролі, яку відіграє банківська си­стема у цілісному економічному механізмі. Коли знижується ак­тивність банків у наданні кредитів або різко підвищуються став­ки кредитування, виникає загроза зниження життєвого рівня, зай­нятості населення й життєздатності бізнесу. Тому управління банком буде успішним тільки тоді, коли воно узгоджене з реальни­ми макроекономічними тенденціями як у країні, так і у світі в цілому.

Головною метою навчального посібника є поєднання широко­го уявлення про проблеми, завдання і методи банківського менедж­менту з практичним досвідом менеджерів. Спеціалісти банків­ської справи знайдуть тут конкретні практичні рекомендації з ефективного управління комерційним банком в сучасних умовах, а клієнти — інформацію про можливості банківського обслугову­вання.

Книга складається з трьох частин. Перша — «Вступ до банків­ської справи». Тут розглядаються питання організації й розвит­ку банківської системи України, її зв'язку зі світовим фінансо­вим ринком, а також основні питання внутрішньобанківської організації й банківського менеджменту.

У другій частині — «Управління комерційним банком» — знайшли відображення сучасні принципи стратегічного і бізнес-планування у банку, питання фінансового менеджменту, марке­тингу та управління персоналом.

Третя частина — «Управління ризиками» — об'єднує розділи, присвячені банківським фінансовим технологіям: послугам і опе­раціям банків, управлінню активами і пасивами, впровадженню інновацій.

До кожного розділу додаються список літератури та контрольні запитання, які допоможуть краще засвоїти викладений матеріал.

Автори планують продовжити роботу над книгою і будуть вдяч­ні читачам за зауваження і пропозиції, спрямовані на вдосконален­ня навчального посібника.

Відгуки просимо надсилати за адресою: 04053, м. Київ, вул. Ар-тема, 15, АКБ «Надра».

Розділ І

ВСТУП ДО БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ