Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банківський менеджмент За ред. О.А.Кириченка,Ки....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
2.95 Mб
Скачать

7.4. Документарні операції в міжнародних розрахунках

Здійснення експортно-імпортних операцій пов'язане з певни­ми труднощами, як для експортера, так і для імпортера. Часто екс­портеру доводиться пропонувати широкі гарантії своєї здатності виконати договірні зобов'язання перед імпортером, так само як одержати належні гарантії можливості імпортера оплатити по­ставлену продукцію.

Ризики імпортера (покупця) містяться у ймовірних втратах, що можуть виникнути у результаті ризиків політичного чи еко­номічного характеру в країнах, з яких або через котрі йде поста­чання товару, відповідно, з тих самих причин в експортера (про­давця) виникають ризики неплатежу.

Здійснюючи міжнародні комерційні операції необхідно ретельно зважувати ступінь ризику, що не завжди можливо зробити цілком.

У тому випадку, якщо одна зі сторін зовнішньоекономічного договору не має можливості або бажання поставити товар до опла­ти, зробити попередню оплату продукції або якщо в одній із країн існують експортно-імпортні чи валютні обмеження, банк може прий­няти на себе зобов'язання виступити гарантом за належне прове­дення розрахунків за поставлену або відвантажену продукцію.

Вибір форми розрахунків і виду застосовуваного фінансового інструмента, визначення його основних параметрів залежить від бажання сторін зовнішньоекономічного договору і, відповідно до Конвенції ООН про договори міжнародної купівлі-продажу то­варів і діючим зовнішньоекономічним законодавством Украї­ни, що відображається в Договорі (контракті).

Документарна форма розрахунків — одна з традиційних форм участі банків в обслуговуванні міжнародних комерційних торго­вих операцій.

Основними формами документарних розрахунків, які викори­стовуються у міжнародній торгівлі, є:

• інкасова форма;

• акредитивна форма;

• банківські гарантії.

Порядок взаємин банків і стандарти оформлення документів досить чітко регламентовані в документах у міжнародній банківській практиці — Уніфікованими правилами і звичаями для докумен­тарних акредитивів (УПА) (публікація Міжнародної торговельної палати № 500), Уніфікованими правилами з інкасо (публікація МТП № 522), Уніфікованими правилами для гарантій за вимогою (публ­ікація МТП № 458), Уніфікованими правилами з міжбанківського відшкодування/рамбурсування (публікація МТП № 525).

Однак дані документи мають різні ступені поширення й засто­сування — так майже 100 % акредитивів підкоряються Уніфіко­ваним правилам для документарних акредитивів, а більшість га­рантій підпорядковані місцевому законодавству банку-емітента.

7.4.1. Документарне інкасо

Під документарним інкасо розуміється одержання через банк покупця належної продавцю суми через передачу відповідних документів, коли банк діє як посередник між покупцем і продав­цем, пропонуючи покупцю оплатити підтверджуючі відвантажен­ня товару документи.

Інкасова форма розрахунків здійснюється за посередництвом двох банків: банку експортера, що інкасує, і банку — платника імпортера.

При використанні інкасової форми розрахунків ризик продавця не зовсім захищений, тому що в момент відправлення товару в нього немає ніякої впевненості в здійсненні платежу покупцем і його банком, оскільки покупець може не мати достатньої кількості коштів чи просто відмовитися оплатити запропоновані докумен­ти. Зобов'язання банку покупця складаються тільки з виконан­ня отриманих від інкасуючого банку інструкцій, наприклад, пе­редати документи проти платежу або акцепту векселя. У разі відмови покупця від запропонованих дій усі наступні кроки, на­приклад повернення документів чи зміна форми вимоги плате­жу, проводяться на основі інструкцій банку, що інкасує, і всі ри­зики неотримання платежу лежать на ньому.

Залежно від пропонованих до оплати документів розрізняють два види інкасо.

Просте (чисте) інкасо означає пред'явлення до оплати фінансових документів, таких як тратти, перекладні векселі, безумовні гарантії.

Документарне (комерційне) інкасо супроводжується комер­ційними документами, що підтверджують відправлення товару продавцем.